Ξεκινά το ταξίδι των Αναιρέσεων 2021 σε Θεσσαλονίκη-Γιάννενα

 

Οι Αναιρέσεις επιστρέφουν ξανά φέτος σε πλατείες, πάρκα και γειτονιές επιδιώκοντας να σηματοδοτήσουν μια συλλογική διαδικασία ανατρεπτικής πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης.

Τον ένα και πλέον χρόνο πανδημίας, εγκλεισμού και απαγορεύσεων έχει γίνει ξεκάθαρο, όσο ποτέ άλλοτε, πως οι ζωές μας δεν έχουν καμία σημασία μπροστά στα κέρδη τους. Όσο τα αστικά επιτελεία «καθησυχάζουν» πως κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την υγειονομική προστασία της κοινωνίας, τόσα περισσότερα μέτρα ελέγχου, καταστολής και εκμετάλλευσης φέρνουν. Όσο λένε για προσαρμογή των εργατικών νομοθεσιών και εργασιακών συνθηκών στην πραγματικότητα με σεβασμό στους εργαζομένους, τόσο περισσότερο ετοιμάζουν απλήρωτες ώρες εργασίας, ωράριο δίχως τέλος και δουλειά και ζωή χωρίς δικαιώματα. Όσο μιλάνε για επιδίωξη ειρήνης και ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο περισσότερο δίνουν τόνους χρήματος σε πολεμικούς εξοπλισμούς και στηρίζουν τους βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη. Με κάθε κόστος επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, προωθώντας την ιδιωτικοποίησή τους. Για αυτούς ο δημόσιος χώρος, τα πολιτισμικά αγαθά, ο κοινωνικός πλούτος και η επιστημονική πρόοδος της ανθρωπότητας προορίζονται να θαφτούν κάτω από το τσιμέντο του κέρδους των λίγων.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός και επιθυμεί να μετατρέψει την υγειονομική και οικονομική κρίση που μαίνεται, σε ευκαιρία. Λιγότερα δικαιώματα, περισσότερη εκμετάλλευση. Αυτή είναι η συνταγής της περίφημης «ανάπτυξης».

Για εμάς ωστόσο, ο τελευταίος χρόνος της πανδημίας κίνησε το δείκτη ανάποδα και έδειξε πίσω στο «εμείς». Στο χώρο και το χρόνο που υπάρχουμε πραγματικά έξω από τον ατέρμονο κύκλο σπίτι-δουλειά-σπίτι-κατανάλωση. Στη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα. Τις συλλογικότητες και τα εγχειρήματα που δημιουργούν το ρήγμα στο μπετό της ασφυκτικής καθημερινότητας.

Οι λαοί, οι εργαζόμενοι και η νεολαία αψηφούν τις απειλές, την κυβερνητική αλλά και εργοδοτική τρομοκρατία. Από το μακρινό Περού και τη Βολιβία, την Κολομβία που αντεπιτίθεται, την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού μέχρι τους μαχόμενους υγειονομικούς του ΕΣΥ, το φοιτητικό κίνημα που κατάφερε να σπάσει τις απαγορεύσεις και να μπλοκάρει την πανεπιστημιακή αστυνομία, τον αγώνα για ελεύθερους πολιτιστικούς/πολιτικούς χώρους και τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο που συγκρούονται με την εργοδοτική αυθαιρεσία, φαίνεται πως ο λαός αναζητά τη σύγκρουση, την ανατροπή της επίθεσης. Απαιτεί, εδώ και τώρα, πίσω τις ελευθερίες, το χρόνο και τα δικαιώματα του για μια καλύτερη ζωή.

Θέλουμε το χρόνο μας πίσω. Φέρνουμε το μέλλον μας τώρα!

Οι Αναιρέσεις λοιπόν επιστρέφουν σε πάρκα και πλατείες σχεδιάζοντας μια σειρά πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την «κανονικότητα» τους, γι’ αυτό αναζητούμε τους τρόπους και τα μέσα που θα πραγματοποιήσουμε την ανάγκη και το όραμά μας για μια ολότελα νέα ζωή. Να γκρεμίσουμε τον αστικό πολιτισμό τους κέρδους των φιλάνθρωπών, των στεγών και των πρεσβειών για να ανθίσει ένας απελευθερωτικός Πολιτισμός.

Είμαστε εδώ, είμαστε πολλοί και ξέρουμε ότι η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσουμε τη ζωή που ονειρευόμαστε. Φιλοδοξούμε οι φετινές Αναιρέσεις να αποτελέσουν τόπο συνάντησης, αμφισβήτησης και αναζήτησης.

Οι Αναιρέσεις θα πραγματοποιηθούν:

Θεσσαλονίκη | 17 – 18 – 19 Ιουνίου στα Γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 17/6

18:00 | Εκδήλωση με τίτλο «Ο πολιτισμός της χειραφέτησης – Σκέψεις για έναν ανατρεπτικό πολιτισμό». Ομιλητές: Βασίλης Τσιράκης (συγγραφέας), Περικλής Παυλίδης (αναπληρωτής καθηγητής ΠΤΔΕ ΑΠΘ).

Στην εποχή της μαζικής κατανάλωσης και της μαζικής κουλτούρας, όπου η τελευταία έχει γίνει μία βιομηχανία δισεκατομμυρίων που αποβλέπει στο κέρδος, την εσωτερίκευση και την αναπαραγωγή των υπαρχόντων καταπιεστικών κοινωνικών προτύπων, η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός απελευθερωτικού πολιτισμού, ο οποίος θα προβληματίζει και θα φέρνει κοντά τους ανθρώπους είναι πιο μεγάλη από ποτέ.

21:30 | Προβολή ταινιών μικρού μήκους: 37 Days/ 37 Μέρες της Νικολέτας Λεούση, Έρφοι της Ελβίνας Μποτονάκη, Facing the Irrational/ Αντικρύζοντας το Άρρητο των The Brinjoka Project, «Ταινία μικρού μήκους για συμμετοχή στο My Pandemic Year Project – WORM” της Maureen Yreeburg.

Συλλογή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους, που πραγματεύονται ζητήματα όπως την εγκυμοσύνη και την αυτοδιάθεση του σώματος, την καταπιεσμένη θέση της γυναίκας και την έκφραση της σεξουαλικότητας της και επίσης τις επιπτώσεις που είχε ο εγκλεισμός στον ψυχισμό των ανθρώπων.

23:00 | Συναυλία: Ψύλλοι στ’ Άχυρα | Εναλλακτική ροκ μπάντα που φέρνει πίσω της τον ήχο της ελληνικής ροκ του ’90 με έναν σύγχρονο αέρα.

Παρασκευή 18/6

18:00 | Εκδήλωση με τίτλο «Θέλουμε τον χρόνο μας πίσω! Η αναγκαία απάντηση του εργατικού κινήματος». Ομιλητ(ρι)ές: Άννα Μαματσιου (επισφαλώς εργαζόμενη, μέλος Σωματείου Υπ/λων βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης), Νίκος Ναγκούλης (υποψήφιος διδάκτορας τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ).

Τηλεργασία… αδυναμία διαχωρισμού χρόνου ξεκούρασης από τον χρόνο της δουλειάς, που πλέον θα παίρνουν μέρος στο ίδιο περιβάλλον. Ελαστική, επισφαλής και μαύρη εργασία, υπερωρίες που θα πληρώνονται με …ρεπό; Μπλοκάρισμα απεργιών; Αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν και η μόνη απάντηση είναι ο ανεξάρτητος ταξικός συνδικαλισμός.

22:00 | Cocktail Night

Σάββατο 19/6

14:00 | Αθλητισμός: Αυτοργανωμένο Τουρνούα Βόλεϊ 5×5
Δηλώσεις Συμμετοχής στην σελίδα στο Facebook: Το Στέκι του ΝΑΡ

18:00 | Εκδήλωση με τίτλο «Κομμουνισμός: Αναγκαιότητα και δυνατότητα. Φέρνουμε το μέλλον μας τώρα!». Ομιλητές: Βαγγέλης Νάνος (μέλος Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση), Παναγιώτης Σιούλας (μέλος Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση), Λεωνίδας Βέργος (μέλος της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση).

Εξαθλίωση, ολιγαρχία, χρέος, αβεβαιότητα για το μέλλον, ρατσισμός, εθνικισμός, μιλιταρισμός, πατριαρχία, πανδημίες και οικολογική κρίση. Έχουν όλα αυτά κάποια κοινή αιτία; Ναι έχουν και λέγεται καπιταλισμός. Έχουν αυτά τα προβλήματα κάποια λύση; Σίγουρα, ταξικοί αγώνες για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

22:00 | Ρεμπέτικο Γλέντι: Χασούρηδες | Κλείσιμο του φεστιβάλ με τους αγαπημένους μας Χασούρηδες, ρεμπέτικο λαϊκό μουσικό σχήμα.

Στο χώρο θα λειτουργούν: Θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλεία, μπαρ, μπαζάρ μικρών δημιουργιών, έκθεση φωτογραφίας με θεματικές «Τέχνη στην πανδημία» και «Καταστολή στην πανδημία».

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ιωάννινα | 18 – 19 Ιουνίου στο Θεατράκι Σκάλας

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Ιωαννίνων:

Παρασκευή 18/6

18:00 | Workshop – Συζήτηση: «Το έμφυλο ζήτημα στο σήμερα» | Έμφυλη καταπίεση στο σπίτι & στον χώρο εργασίας. Αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας το διάστημα της καραντίνας. Συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο Τσιάρα. Όλα τα βήματα της αστικής τάξης που μας ωθούν πίσω στον Μεσαίωνα.

20:00 | Εκδήλωση με τίτλο «Καταστολή και αντίσταση στις γειτονιές μας. Για μια κοινωνία που θα αναπνέουμε εμείς» με ομιλητές τον Χρήστο Πατσούρα, Δημοτικό Σύμβουλο με την Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα και τον Αλέξανδρο Τζούμα, Δικηγόρο, μέλος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

22:00 | Μουσικό Πρόγραμμα – Ρεμπέτικο Γλέντι με τους: Σταματία Δόση (Φωνή) Κώστας Κωσταγιώργος (Βιολί) Ορφέας Τσαχτσίρας (Μπουζούκι) Ντίνος Μπουζάνης (Κιθάρα)

Σάββατο 19/6

18:00 | Workshop – Συζήτηση: «Η κατάληψη των Δημόσιων Χώρων μέσα από την Παρέμβαση της Τέχνης» | Αξιοποίηση των δημοσίων χώρων με καλλιτεχνικά δρώμενα με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλο τον κόσμο. Οι τέχνες και οι δημόσιοι χώροι δεν είναι εμπορεύματα. Παρεμβαίνει η Ελεωνόρα Ηλία, Καλλιτεχνική Ερευνήτρια και Χορογράφος/

20:00 | Εκδήλωση με τίτλο «Θέλουμε το μέλλον μας πίσω! Το κίνημα νεολαίας μπροστά σε νέες προκλήσεις», επιδιώκει να ανοίξει διάλογο για τον ρόλο της νεολαίας και του κινήματος, καθώς και την δυνατότητα επίτευξης των στόχων τους μέσω της πολιτικής πρότασης του ΝΑΡ. Στην εκδήλωση μιλούν ο Γιώργος Κρεασίδης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ο Φοίβος Λιναρδάτος μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

22:00 | Μουσικό Πρόγραμμα – DJ Set

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Πάτρα | 26 Ιουνίου στην Πλατεία Παναχαϊκής και 3 Ιουλίου στο Νότιο Πάρκο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Αθήνα | 25/6 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, 27/6 στη Νέα Σμύρνη, 2/7 στο Περιστέρι, 3/7 στην Ακαδημία Πλάτωνος και 4/7 στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στο Κερατσίνι.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες

*Κατά τις εκδηλώσεις των Αναιρέσεων σε όλες τις πόλεις και περιοχές συνιστούμε την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, αλλά και την προστασία και καθαριότητα των δημόσιων χώρων. Περισσότερα στην θεματική ιστοσελίδα των εκδηλώσεων στο αντίστοιχο πεδίο https://festival.anaireseis.gr

Επικοινωνία
Email: anaireseis@gmail.com
Facebook: Αναιρέσεις: The Project
Instagram: Αναιρέσεις: The Project
Twitter: Αναιρέσεις – The Project
Website: https://anaireseis.gr & https://festival.anaireseis.gr

Διοργάνωση
Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση