Νεο αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης

 

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Λίγες μόνο μέρες μετά το προηγούμενο αντιπροσφυγικό νομοσχέδιο, πάλι εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της Ν.Δ., φέρνει στη Βουλή, που λειτουργεί συναινετικά δι’ αντιπροσώπων, ένα νέο νομοσχέδιο που, σύμφωνα με τα όσα κυνικά δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Μηταράκης στη Βουλή την Τρίτη 5/5, στόχο έχει να υπηρετήσει την πολιτική που κάνει τέτοια τη ζωή των προσφύγων, ώστε να μην πλησιάζουν στη χώρα. Και συγκεκριμενοποίησε : αποτροπή με φυλακές στα νησιά και την ενδοχώρα, γρήγορες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου, απελάσεις και αντιμετώπιση των προσφύγων ως εισβολέων με αποτελεσματική «φύλαξη» συνόρων και μυστικά κονδύλια (προφανώς και για να συνεχιστούν οι παράνομες και μυστικές επαναπροωθήσεις ακόμα και όσων φτάνουν στη χώρα). Εξήγγειλε κλείσιμο ξενοδοχειακών δομών, προκειμένου όλοι οι πρόσφυγες να μένουν σε κλειστές φυλακές απομακρυσμένες από κατοικημένες περιοχές. Και σε ένα κρεσέντο ρατσισμού και απανθρωπιάς ανήγγειλε ακόμα και διακοπή παροχής των πενιχρών επιδομάτων που δεν χορηγεί η κυβέρνηση αλλά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και των προγραμμάτων Εστία που πάλι δεν αποτελούν προγράμματα του Υπουργείου αλλά χρηματοδοτούνται από Ύπατη Αρμοστεία και με τα οποία γύρω στους 22.000 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Κογκό μένουν σε κατοικίες και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Τον απύθμενο μισανθρωπισμό τους συναγωνίζεται μόνο η Ελληνική Λύση, που δια στόματος Βελόπουλου, επανέλαβε στις 5/5 στη Βουλή αυτό που δηλώνει και ο Άδ. Γεωργιάδης και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές : «οι πρόσφυγες να εξορίζονται σε ακατοίκητα νησιά».

Η πολιτική της κυβέρνησης οπλίζει τα χέρια των φασιστών που βάζουν φωτιές σε ξενοδοχεία, όπως η τελευταία στις 5/5 στην Πέλλα, προκειμένου να μην στεγαστούν πρόσφυγες, που καίνε δομές στα νησιά, που επιτίθενται σε πρόσφυγες, τραυματίζουν αλληλέγγυους, προπηλακίζουν εργαζόμενους και δημοσιογράφους. Είναι η κυβέρνηση που με τη χρήση στρατού ενάντια στους πρόσφυγες στον Έβρο εκτέλεσε ένα Σύριο και ένα ακόμα πρόσφυγα και εξαφάνισε μια γυναίκα και που μόλις το Γενάρη εμβόλισε με το λιμενικο βάρκα προσφύγων με αποτέλεσμα τον πνιγμό ενός βρέφους.

Δεν ξεχνάμε ότι τη λογική και πολιτική της αποτροπής μέσω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων πρώτος λάνσαρε ο ΣΥΡΙΖΑ που παραδέχτηκε δια στόματος Μουζάλα και με τις δηλώσεις Μπαλάφα «εμείς βλέπουμε πρώτα τις ανάγκες των ελλήνων» σε δηλώσεις του για την κατάσταση στα γήπεδα διαμονής προσφύγων στο Ελληνικό.

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ρατσισμού και Παράνομων Επαναπροωθήσεων προβλέπονται :

  • Στο όνομα της επιτάχυνσης διαδικασιών ασύλου, ορίζεται προτεραιότητα στους αφιχθέντες των τελευταίων μηνών, αφήνοντας πρόσφυγες εγκλωβισμένους και φυλακισμένους για μήνες και χρόνια στα νησιά και σε στρατόπεδα στην ενδοχώρα.
  • Συμπιέζονται οι χρόνοι για τη προσφυγή εξέτασης σε δεύτερο βαθμό, σε περίπτωση απόρριψης στον πρώτο βαθμό, ώστε να γίνεται σχεδόν αδύνατη η ειδοποίηση, η προετοιμασία και υποστήριξη της αίτησης του πρόσφυγα και μετά αμέσως οδηγείται σε κράτηση σε προαναχωρησιακά κέντρα.
  • Καθιερώνεται ηλεκτρονική κάρτα των αιτούντων άσυλο, που θα περιέχει όλα τα στοιχεία των αιτούντων, και η ισχύς της οποίας μπορεί να παύει «με σιωπηρή ανάκληση αίτησης ασύλου» σε περίπτωση «μη συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές». Ως μη συνεργασία ερμηνεύεται ακόμα και η περίπτωση της «μη επικοινωνίας».
  • Καθιερώνεται διακοπή της εξέτασης αίτησης ασύλου και έκδοση απόφασης απέλασης, όταν δεν είναι δυνατή η επαρκής εξέταση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Κρίνεται προδήλως αβάσιμη η αίτηση όταν ο πρόσφυγας παραβίασε το καθήκον συνεργασίας με τις αρχές (!!).
  • Στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου ορίζεται ότι μπορεί να γίνεται στη γλώσσα που ευλόγως κατανοούν, αφήνοντας περιθώρια αυθαιρεσίας για το να κρίνει ο εξεταστής τι σημαίνει αυτό και όχι να επιτρέπει στον πρόσφυγα να υποδείξει τη γλώσσα στην οποία μπορεί να δώσει συνέντευξη.
  • Επεκτείνει τα χρονικά όρια κράτησης και επαναλαμβάνει, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί την ύπαρξη φυλακών για τους πρόσφυγες αιτούντες άσυλο και φυλακών-προαναχωρησιακών κλειστών κέντρων για τους πρόσφυγες που έχει απορριφτεί η αίτηση ασύλου. Είναι πρωτοφανές για την Ευρώπη μετά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών, αλλά για τα χρονικά της χώρας μας που έχει υποδεχτεί χιλιάδες πρόσφυγες στο παρελθόν και οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ζωή της χώρας χωρίς προβλήματα, ακριβώς επειδή δεν γκετοποιήθηκαν και δεν φυλακίστηκαν.
  • Ορίζει δημιουργία ειδικής γραμματείας για τα ασυνόδευτα ανήλικα και μόνο, αφήνοντας ένα τεράστιο εγκληματικό κενό στην προστασία των 5.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα, ενώ πολλά ακόμα έχουν εξαφανιστεί. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα μόνο με την επικοινωνιακή προβολή της μεταφοράς στο εξωτερικό λίγων δεκάδων ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, χωρίς καν να δίνει στοιχεία για το αν εκεί τα παιδιά μπήκαν σε ιδρύματα, υιοθετήθηκαν ή επανενώθηκαν με τις οικογένειες τους.
  • Σε μια ακραία εκδοχή της ταξικής αντιπροσφυγικής πολιτικής στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει διευκολύνσεις για τους επενδυτές-κατόχους golden visa για την παραμονή των παιδιών τους και πέραν ενός ορίου ηλικίας
  • Προκλητικά προβλέπει πληθώρα μετακλητών υπαλλήλων, προσλήψεις έκτακτων υπαλλήλων, καθώς και έξτρα χρηματικά κίνητρα για στελέχωση των θέσεων του Υπουργείου και στους διοικητές των στρατοπέδων.
  • Ενώ, χαρακτηριστικό για τις αρχές από τις οποίες διέπεται η πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό είναι τα μυστικά κονδύλια. «Προβλέπεται η εγγραφή ειδικής πίστωσης απόρρητων εθνικών αναγκών στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο σκοπός της πρόβλεψης αυτής, στο πρότυπο αντίστοιχης του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έγκειται στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργείας και στην εκπλήρωση της αποστολής του Υπουργείου, όπως αυτή κάθε φορά εξειδικεύεται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα, έναντι απειλών...»

Το νομοσχέδιο εντάσσεται στην αντιπροσφυγική πολιτική εγκλεισμού, περιορισμού του δικαιώματος ασύλου, απελάσεων, γκετοποίησης και δολοφονικών επαναπροωθήσεων, της Ευρώπης – Φρούριο και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά που επιτάσσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που αποδέχτηκε και υλοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση τις δηλώσεις Μηταράκη θα συνοδευτεί με νέα ένταση των επιθετικών ενεργειών απέναντι στους πρόσφυγες και πιθανά με νέα νομοθετήματα, αλλά και χωρίς αυτά αφού τα μυστικά κονδύλια χρησιμοποιούνται για κάθε λογής παράνομες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως οι μυστικές και δολοφονικές επαναπροωθήσεις προσφύγων που έφτασαν στην Ελλάδα, αλλά «εξαφανίστηκαν».

Η Ν.Δ. συνεχίζει την πολιτική αντιμετώπισης των προσφύγων ως εχθρών και εισβολέων με πόλεμο εναντίον τους στα σύνορα με στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές δυνάμεις και με τη συνδρομή της Frontex, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ακροδεξιό εσμό, σταδιακά και μεθοδευμένα επαναφέρει στο επικοινωνιακό προσκήνιο το φάντασμα της απειλής του προηγούμενου «εχθρού», των προσφύγων, με τη λήξη των πρώτων μέτρων περιορισμού και ελέγχου της κυκλοφορίας για τον κορονοϊό, που ήταν ο αόρατος εχθρός του τελευταίου διαστήματος και αρχίζει να ξεθυμαίνει. Στην πραγματικότητα η στοχοποίηση των προσφύγων δεν μπήκε ούτε στιγμή στον πάγο. Όλα υπηρετούν το σχεδιασμό για τους μακροπρόθεσμους στόχους για επιτήρηση, πειθάρχηση και περιορισμό ελευθεριών για να απλώσει το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, ώστε να ξεδιπλώσει τη μεθόδευση για εμφύλιο των φτωχών, στερέωση της εξουσίας της και κυριαρχία των συμφερόντων των καπιταλιστών.

Απαιτούμε :

  • Απόσυρση του αντιπροσφυγικού νομοσχέδιου. Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του.
  • Επείγουσα μέριμνα και προστασία για όλα τα ανήλικα προσφυγόπουλα.
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των προσφύγων με κλείσιμο-κατάργηση όλων των στρατοπέδων.
  • Απελευθέρωση-Απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα στρατόπεδα.
  • Στέγασή τους σε κατοικίες με συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους τους πρόσφυγες. Να μένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όπως δικαιούνται και αυτοί και κάθε άστεγος. Αν δεν επαρκούν τα διαμερίσματα και οι κατοικίες να επιταχτούν κατάλληλα καταλύματα.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά. Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Ελεύθερη μετακίνηση τους για εγκατάσταση σε όποια χώρα επιθυμούν ή στο εσωτερικό της χώρας.
  •  Όχι στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα και την Π.Ν.Π. αναστολής κατάθεσης αιτήσεων ασύλου στους πρόσφυγες. Κατάργηση του πρόσφατου νόμου άσυλο 4636/2019 περιορισμού του δικαιώματος ασύλου. Όχι στην ανακήρυξη των προσφύγων ως εχθρών, εισβολέων, στις επιχειρήσεις στρατιωτικής αποτροπής της εισόδου τους, στις απελάσεις και τις φυλακίσεις.
  • Να μην κατασκευαστούν νέες φυλακές προσφύγων. Όχι στις επιτάξεις.
  • Παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες και άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βιοτικά τους προβλήματα. Ίσα δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την παιδεία. Παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους όσους κατοικούν στη χώρα μας, δίνοντας ΑΜΚΑ σε κάθε αιτούντα.
  • Παράλληλα, χρειάζεται επειγόντως μέριμνα και μέτρα προστασίας για κάθε ευάλωτο, άστεγο άνθρωπο, όπως και τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν συχνά σε άθλιες συνθήκες στοιβαγμένοι σε υπόγεια και ακατάλληλους χώρους στις πόλεις ή στην ύπαιθρο. Πολλοί εργάζονται σκληρά χωρίς δικαιώματα και χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα, οπότε μπορεί εύκολα να πέσουν θύματα προστίμων και ρατσιστικής αντιμετώπισης από την αστυνομία στους ελέγχους απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και στήριξη της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες. Έξοδος από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις.

7/5/2020, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση