Εγκληματική κυβερνητική πολιτική κατά προσφύγων μέσα στην πανδημία

Με εγκληματικό τρόπο η κυβέρνηση της Ν.Δ., αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, ετοιμάζοντας μαζικές δολοφονίες.

Εκμεταλλευόμενη την κατάσταση :

  • Αντί να στεγάσει τους πρόσφυγες σε κατοικίες και άλλα κατάλληλα καταλύματα με αξιοπρεπείς και υγιεινές συνθήκες για την προστασία τους από την επιδημία, ανακοίνωσε στις 17/3 απαγόρευση εξόδου τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των νησιών και των συνόρων και περίφραξης και των καταυλισμών, εγκλωβίζοντας τους σε παγίδες θανάτου. Στα στρατόπεδα αυτά οι πρόσφυγες είναι υποχρεωτικά στοιβαγμένοι σε ασφυκτικές συνθήκες. Στα νησιά σε χώρους με πρόβλεψη για 6.095, διαβιούν 32.185 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία στις 22/3/2020. Η διαμονή τους είναι σε σκηνές και ελάχιστα κοντέινερ, οι χώροι χωρίς ηλεκτρικό, τρεχούμενο και ζεστό νερό, θέρμανση, επαρκείς τουαλέτες & ντουζ, υγιεινή & ασφάλεια. Αντικειμενικά αυτές οι συνθήκες, που ισχύουν και στα στρατόπεδα της ενδοχώρας (όπως στη νέα φυλακή-κόλαση με κολλημένες μεταξύ τους σκηνές πάνω σε ρέμα στις Σέρρες) και ο εγκλωβισμός τους με την απαγόρευση εξόδου δημιουργούν το περιβάλλον για μετάδοση του κορονοϊού και τη γρήγορη εξάπλωση με καταστροφικές συνέπειες.
  • Στις 20/3 η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή, που λειτουργεί πλέον με άδεια έδρανα, την επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ημ. 10.2.2020 για επίταξη εκτάσεων στα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές απομονωμένες φυλακές των χιλιάδων προσφύγων που περιμένουν επί μήνες την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Και αυτό με επίκληση «αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας». Μάλιστα διασαφηνίζει, πως δεν αναφέρεται στην υγεία των προσφύγων, αλλά στο «να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος διάδοσης λοιμωδών, μολυσματικών ή μεταδοτικών νόσων στις ανωτέρω νήσους». Το από καιρό έτοιμο σχέδιο φυλάκισης πλασάρεται με τη ρατσιστική επιχειρηματολογία ότι οι πρόσφυγες θα μολύνουν τους κατοίκους, όταν την ίδια ώρα ο ιός έφτασε στη χώρα από το Μιλάνο και τους Άγιους Τόπους και απειλώντας αδιακρίτως ντόπιους και πρόσφυγες.
  • Στο ίδιο νομοσχέδιο επικυρώνει την κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου αναστολή από 1.3.2020 του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε όλους τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες, ώστε να προχωρά στην απέλασή τους χωρίς έλεος, καταγραφή και διαδικασίες. Αιτιολογία στο νομοσχέδιο «η εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη αντιμετώπισης ασσύμετρης απειλής κατά της ασφάλειας της χώρας». Κατά την κυβέρνηση ασύμμετρη απειλή αποτελούν οι πρόσφυγες, όπως το ασυνόδευτο ανήλικο, η μάνα που πνίγηκε το παιδί της και το μικρό κορίτσι που σώθηκε τελευταία στιγμή, το νεαρό κορίτσι που κάνει αιμοκάθαρση, που σε αμπάρι αρματαγωγού κρατούνταν φυλακισμένοι επί μέρες και τελικά τους πήγαν για φυλάκιση και απέλαση στη Μαλακάσα.

Αυτές οι επιλογές αποτελούν συνέχεια και τομή στην αντιπροσφυγική πολιτική εγκλεισμού, περιορισμού του δικαιώματος ασύλου, απελάσεων, γκετοποίησης και δολοφονικών επαναπροωθήσεων, της Ευρώπης – Φρούριο και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά που επιτάσσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που αποδέχτηκε και υλοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ. ανακήρυξε εχθρούς και εισβολείς τους πρόσφυγες κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον τους στα σύνορα με στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές δυνάμεις και με τη συνδρομή της Frontex, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Προχώρησε σε ασκήσεις με πραγματικά πυρά και θύματα και συνεργάζεται με ακροδεξιές συμμορίες «φύλαξης» των συνόρων. Το αστικό πολιτικό κατεστημένο από βουλευτές, περιφερειακούς και δημοτικούς άρχοντες έδωσε κάλυψη ή είχε ακόμα και συνεργασία με φασιστικές ομάδες που επιτέθηκαν, εξύβρισαν πρόσφυγες, απαγόρευσαν την αποβίβαση από βάρκες, έστησαν μπλόκα, προπηλάκισαν και κτύπησαν εργαζόμενους, δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ, απειλούν κατοίκους. Έκαψαν δομές και χώρους υποδοχής. Δεν τα ξεχνάμε και ξέρουμε ότι οι ρατσιστικοί, αντιπροσφυγικοί, ξενοφοβικοί σχεδιασμοί είναι σε εξέλιξη.

Τώρα με την εξάπλωση του κορονοϊού η κυβέρνηση άρχισε να μιλά για πόλεμο σε άλλον εχθρό, τον κορονοϊό, αλλά το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας συνεχίζει να το απλώνει.

Και όπως στον «πόλεμο» με τον κορονοϊό δεν βάζει σε προτεραιότητα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά την επιβολή μέτρων που ευνοούν το κεφάλαιο για διάλυση εργατικών δικαιωμάτων, καθώς και τα μακροπρόθεσμα σχέδια για επιτήρηση, πειθάρχηση και περιορισμό ελευθεριών, που πρωτοεφαρμόστηκαν πάνω στους πρόσφυγες.

Έτσι, και στον «πόλεμο» της κυβέρνησης ενάντια στους «εισβολείς» πρόσφυγες πάνω στο δράμα τους ξεδιπλώνει τα σχέδια της για δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων, εμφύλιο των φτωχών, γκετοποίηση, φυλακίσεις και απελάσεις, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Ενδεικτικά, τα χρήματα που προορίζονται για τους πρόσφυγες στο μεγαλύτερο μέρος τους πάνε από το κράτος για τις δυνάμεις και τις επιχειρήσεις καταστολής, όπως και τα τελευταία 700 εκ. € από την Ε.Ε.. Αλλά και τα όσα δίνονται για τη στέγαση των προσφύγων πάνε για κατασκευή φυλακών και συμβάσεις με ημέτερους. Με τις 3 μεγάλες κατασκευαστικές, ΑΚΤΩΡ ΑΕ, ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε., να έχουν αναλάβει τις εργασίες περίφραξης των νέων κλειστών φυλακών στα 5 νησιά έναντι 3 εκατομμυρίων €. Δηλαδή, δίνουν μόνο για νέα συρματοπλέγματα 150 € ανά φυλακισμένο πρόσφυγα για τις 20.000 νέες θέσεις σε φυλακές, αντί για την αξιοποίηση των ίδιων χρημάτων για στέγαση τους σε κατοικίες.

Ενώ, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπονται επιπλέον δώρα για τις επιχειρήσεις που θα συμβάλλουν στις άμεσες επιχειρησιακές δράσεις του ελληνικού κράτους, για απελάσεις «με μισθώσεις πλωτών ή εναέριων μέσων για τις μετακινήσεις προσωπικού, την προμήθεια αγαθών, την παροχή υπηρεσιών και την εκτέλεση έργων με κίνητρα όπως απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. επί του ναύλου ή μίσθωσης πλοίων ή αεροσκαφών, την επιβολή Φ.Π.Α. και Ε.Φ.Κ. και παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κράτησης στα χρησιμοποιούμενα καύσιμα, για τη μεταφορά διά θαλάσσης ή αέρος, ή οιαδήποτε άλλη συναφή δραστηριότητα».

Απαιτούμε:

  • Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των προσφύγων με κλείσιμο-κατάργηση όλων των στρατοπέδων.
  • Απελευθέρωση-Απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα στρατόπεδα.
  • Στέγασή τους σε κατοικίες με συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους τους πρόσφυγες. Να μένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, όπως δικαιούνται και αυτοί και κάθε άστεγος. Αν δεν επαρκούν τα διαμερίσματα και οι κατοικίες να επιταχτούν κατάλληλα καταλύματα.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά. Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Ελεύθερη μετακίνηση τους για εγκατάσταση σε όποια χώρα επιθυμούν ή στο εσωτερικό της χώρας.
  •  Όχι στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα και την Π.Ν.Π. αναστολής κατάθεσης αιτήσεων ασύλου στους πρόσφυγες. Κατάργηση του πρόσφατου νόμου άσυλο 4636/2019 περιορισμού του δικαιώματος ασύλου. Όχι στην ανακήρυξη των προσφύγων ως εχθρών, εισβολέων, στις επιχειρήσεις στρατιωτικής αποτροπής της εισόδου τους, στις απελάσεις και τις φυλακίσεις.
  • Να μην κατασκευαστούν νέες φυλακές προσφύγων. Όχι στις επιτάξεις.
  • Παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες και άδεια εργασίας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα βιοτικά τους προβλήματα. Ίσα δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, την πρόνοια, την παιδεία. Παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους όσους κατοικούν στη χώρα μας, δίνοντας ΑΜΚΑ σε κάθε αιτούντα.
  • Παράλληλα, χρειάζεται επειγόντως μέριμνα και μέτρα προστασίας για κάθε ευάλωτο, άστεγο άνθρωπο, όπως και τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν συχνά σε άθλιες συνθήκες στοιβαγμένοι σε υπόγεια και ακατάλληλους χώρους στις πόλεις ή στην ύπαιθρο. Πολλοί εργάζονται σκληρά χωρίς δικαιώματα και χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα, οπότε μπορεί εύκολα να πέσουν θύματα προστίμων και ρατσιστικής αντιμετώπισης από την αστυνομία στους ελέγχους απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
  • Να σταματήσει κάθε εμπλοκή και στήριξη της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλες χώρες. Έξοδος από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 23/3/2020