17 Μάρτη: Με τη φλόγα του αγώνα σε σκοτεινούς καιρούς

Σκοτεινιάζει ο ορίζοντας. Τα μαχαίρια του εθνικισμού έχουν βγει από τα θηκάρια τους και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Οι απειλές πάνε κι έρχονται, η παραπληροφόρηση επίσης, και στην Ελλάδα και στην Τουρκία είναι ο απέναντι που έχει άδικο. Κι όμως, άδικος και αντιδραστικός είναι ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων –και σε Αθήνα και σε Άγκυρα– που γίνεται για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Γιατί πλέον στην αντιπαράθεση, που εξαπλώνεται από τα βόρεια σύνορα του Έβρου (με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με ΓΕΣ και Π. Καμμένο, και την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτησή τους από την Τουρκία), περνά από τα νησιά του Αιγαίου και φτάνει μέχρι νοτίως της Κύπρου, υπάρχει η οσμή του χρήματος, των υδρογονανθράκων και των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας. Aυτά πηγαίνουν μαζί με αίμα, πόλεμο και προσφυγιά, ;oπως βλέπουμε δεκαετίες τώρα στη Μέση Ανατολή και για πολλά χρόνια στη Συρία, προκαλώντας εκατομμύρια προσφύγων που αντιμετωπίζουν τα ματωμένα τείχη της Ευρώπης-φρούριο. Δεν πρόκειται να κερδίσουν από τις εξορύξεις οι λαοί της περιοχής, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας. Οι πολυεθνικές, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, οι αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν κάνει τη μοιρασιά, το τουρκικό κεφάλαιο απαιτεί τσαμπουκαλίδικα να πάρει μέρος και οι λαοί πληρώνουν. Την ίδια ώρα που ξανά η ελληνική ολιγαρχία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η μνημονιακή αντιπολίτευση «ξεπλένουν» ΝΑΤΟ και ΕΕ, εμφανίζοντάς τους (ψευδώς και αντιστόρητα) ως σωτήρες των εθνικών (δηλαδή των δικών τους) συμφερόντων.

Σκοτεινοί καιροί, αντιδραστική στροφή. Ο πόλεμος εμφανίζεται πια ως πιθανή (πιθανότατη) και αποδεκτή εκδοχή του άμεσου μέλλοντος. Η πολεμική προετοιμασία προχωρά, οι εξοπλισμοί δρομολογούνται. Η εθνική ενότητα πάει να κτιστεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, πάνω στην εχθρότητα για τον άλλον, για τον ξένο. Οι εθνικιστές και οι σκινχέντ με γραβάτα βγαίνουν στα κανάλια και πουλούν τα επικίνδυνα ναρκωτικά τους, ενώ ακονίζουν τα μαχαίρια τους στα σκοτεινά. «Πατριώτες» νοσταλγοί των Γερμανών κατακτητών, όπως οι νεοναζί της Combat 18 και οι Ανεξάρτητοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές, σε στενές σχέσεις με τη «νεοναζί μαμά» Χρυσή Αυγή και όλο το φάσμα της ακροδεξιάς και της δεξιάς, βγαίνουν στην αντεπίθεση, σκουλήκια που κινούνται μέσα στο έλος του εθνικισμού.

Πόλεμος, εθνικισμός, φασισμός, ρατσισμός, φτώχεια και στην ούγια γράφει καπιταλισμός. Καθώς το κεφάλαιο δεν μπορεί να υπερβεί την κρίση του, ενεργοποιεί μια νέα, ακόμα πιο αντιδραστική φάση εκστρατείας υπερεκμετάλλευσης, ανταγωνισμού και πολέμου, κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και πολιτικής αντίδρασης. Από τον εμπορικό πόλεμο που εξαπολύει ο Τραμπ (σελ. 22) μέχρι την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ιταλία (σελ. 21) ο συναγερμός κτυπά.

«Το θέμα είναι τώρα τι λες» (Μ. Αναγνωστάκης). Το θέμα είναι τώρα τι κάνεις, τι κάνουμε. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, γιατί μπορούμε να μιλήσουμε τη γλώσσα των πολλών, τη γλώσσα των φτωχών, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των μεταναστών και των προσφύγων. Τη γλώσσα που ενώνει τους «κάτω» και τους διαχωρίζει από τους «πάνω».

Το Σάββατο 17 Μάρτη είναι μια πρώτη ευκαιρία να πλημμυρίσουν οι δρόμοι στις μεγάλες διαδηλώσεις για τη διεθνή μέρα δράσης ενάντια σε ρατσισμό, φασισμό, πόλεμο και φτώχεια. Στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 3 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 12 μ.μ., στη Λέσβο στις 12 μ.μ. στη Μόρια και σε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα καλούν πλήθος αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών, μεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων και χώροι στέγασης προσφύγων, Συντονισμοί (όπως ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό/ΣΥΠΡΟΜΕ), σύλλογοι και σωματεία.

Είναι πολιτικά ενοποιητικές και δυναμικά ενωτικές οι διαδηλώσεις της 17ης Μάρτη. Πρώτο, βάζουν ενιαία στο στόχαστρο ρατσισμό, φασισμό, πόλεμο και φτώχεια, αναδεικνύοντας το κόκκινο νήμα που τα συνδέει και την επίθεση κεφαλαίου και ιμπεριαλισμού που τα προκαλεί. Το συλλαλητήριο της Αθήνας καλεί σε αγώνα για: Κατάργηση των ρατσιστικών συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας-Λιβύης. Ίσα δικαιώματα, ανοικτά σύνορα, παροχή ασύλου για τους πρόσφυγες, δικαίωμα να ζήσουν σε όποια χώρα αποφασίσουν οι ίδιοι. Να σταματήσουν οι απελάσεις, επαναπροωθήσεις, εγκλεισμοί των προσφύγων. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αξιοπρεπή στέγαση μέσα στις πόλεις, σίτιση, περίθαλψη, μόρφωση, δουλειά για όλους. Καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Ούτε σπιθαμή χώρου στους φασίστες. Να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, να φύγει η Frontex.

Δεύτερο, αναδεικνύουν την ανάγκη κοινής πάλης με τους πρόσφυγες. «Γιατί οι πολιτικές που τους έσπρωξαν χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους, καταδικάζουν και τους περισσότερους από μας στη φτώχεια, στην ανεργία, στη συνεχή αβεβαιότητα για την επιβίωσή μας, στη διαρκή ανασφάλεια για την ειρήνη και στη δική μας περιοχή», τονίζει ο Συντονισμός για το Προσφυγικό στη Λέσβο, που ζει τα πράγματα από πολύ κοντά και καταγγέλλει: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα κλειστά στρατόπεδα-φυλακές για πρόσφυγες από συγκεκριμένες χώρες καταγωγής και για όσους θεωρηθεί ότι παραβαίνουν τους κανόνες. Μοιράζει αμέτρητα χρήματα σε ΜΚΟ, ενώ οι ανάγκες για σίτιση, στέγαση και περίθαλψη δεν ικανοποιούνται ούτε στο ελάχιστο. Τους στερεί το δικαιώματα στην εκπαίδευση και την υγεία. Απορρίπτει μαζικά τις αιτήσεις ασύλου».

Τρίτο, εκφράζουν στην πράξη μια μεγάλη και μαχητική συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων (με πρωτοπόρα συμβολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και κινηματικών κινήσεων, με σαφή αντικυβερνητική κατεύθυνση, που δείχνει τον δρόμο για να είναι η μαχόμενη Αριστερά πραγματικά κοινωνικά χρήσιμη και πολιτικά ανατρεπτική.

Στις 17 Μάρτη, μέχρι τότε και μετά, παίρνουμε θέση!

Γιάννης Ελαφρός, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 10/3/2018