χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, νήπια και βρέφη βρίσκονται εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, τη νέα περίοδο λειτουργίας τους, που ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη. Χιλιάδες οικογένειες, που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας μέσω ΕΣΠΑ, βιώνουν την αγωνία εύρεσης μιας θέσης για το παιδί τους. Αποτέλεσμα της πολιτικής με την οποία κυβέρνηση και Ε.Ε. αντιμετωπίζουν το παιδί και την ανάγκη προσχολικής αγωγής. Της πολιτικής που συρρικνώνει τις κοινωνικές δαπάνες και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Της πολιτικής που επιτάσσει αντί σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα  οι δήμοι να λειτουργούν με μόνιμο προσωπικό, αυτό να αντικαθίσταται σε πάρα πολλές περιπτώσεις με 5μηνίτες και 2μηνίτες ή να αναθέτουν τμήματα των λειτουργιών τους σε «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».

Μια πολιτική που θα οδηγήσει δεκάδες δημοτικούς σταθμούς σε κλείσιμο αν περάσει η αξιολόγηση (βλ. μαζικές απολύσεις) στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και η ενδοδημοτική κινητικότητα. Που δρομολόγησε την υποβάθμιση μέσα από τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, στη συνέχεια επέβαλλε τροφεία και πέρασε τη χρηματοδότηση στα μειωμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Στο φετινό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μειώνει τις δαπάνες ανά παιδί, οδηγώντας σε υποβάθμιση του επιπέδου διατροφής, μείωση και στέρηση αναγκαίων για το παιδί δραστηριοτήτων.

Καλούμε τις εργαζόμενες οικογένειες να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Η προσχολική αγωγή είναι απαραίτητο στοιχείο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Με μαζικό και συλλογικό αγώνα, με κινηματικές διαδικασίες να διεκδικήσουν όλα όσα σαν εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται και αυτοί και τα παιδιά τους.

Παλεύουμε για:

  • Να πηγαίνουν όλα τα παιδιά ελλήνων και μεταναστών σε δημόσιους ή δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δωρεάν. Να καταργηθούν άμεσα τα τροφεία και η οποιαδήποτε επιβάρυνση των οικογενειών.

  • Σε κάθε παιδικό σταθμό να εργάζεται επαρκές προσωπικό ώστε να εξασφαλίζεται παιδαγωγικά η σωστή λειτουργία του σταθμού. Να εργάζονται με μόνιμη και πλήρη απασχόληση και να αμείβονται με μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες τους

  • Οι κτηριακές υποδομές να είναι κατάλληλες και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, σωματικής και ψυχικής υγιεινής όπως και ασφαλείας

  • Να παρέχεται δωρεάν και υγιεινή σίτιση

  • Να εξασφαλίζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων (πολιτιστικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές) για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος παιδικού σταθμού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός

  • Να αυξηθούν τα κονδύλια για τη φιλοξενία των παιδιών, ώστε να καλυφθεί το 100% των δομών (αντί για το 70%) και το ύψος του ποσού για κάθε παιδί.

  • Να δοθούν άμεσα τα χρήματα που χρωστάει το κράτος στους δήμους και να διατεθούν για τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών όπως οι παιδικού σταθμοί.

  • Να καταργηθούν τα άθλια κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με τα οποία αποκλείονται εξαρχής χιλιάδες παιδιά εργαζόμενων οικογενειών.

  • Να μη μείνει κανένα παιδί, που είχε κάνει αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, εκτός παιδικού σταθμού.

ΝΑΡ για την ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗεπιτροπή πόλης, χώρου, περιβάλλοντος, Αθήνα 1/9/2014