Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2016: Μια μεγάλη πολιτιστική συνάντηση σε όλη την Ελλάδα

Η ακτινογραφία του μουσικού και πολιτιστικού προγράμματος σε όλες τις πόλεις:

Αθήνα: Γεωπονική, 3,4 και 5 Ιουνίου

Αισθητικές προτάσεις, μουσικά ρεύματα και δημιουργοί στο πρόγραμμα του φεστιβάλ της Αθήνας (3-5/6-Γεωπονική)

Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων επανέρχεται και φέτος με ένα όσο γίνεται πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα. Πολλές και διαφορετικές αισθητικές προτάσεις, μουσικά ρεύματα και δημιουργοί συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ της Αθήνας που θα γίνει στη Γεωπονική σχολή στις 3,4 και 5 Ιούνη.

Ξεκινάμε τη Παρασκευή 3 Ιούνη. Στη πρώτη σκηνή, στον όμορφο χώρο του άλσους της πρόσοψης της παλιάς Γεωπονικής, οι Encardia θα παρουσιάσουν ένα πολύ επίκαιρο πρόγραμμα αφιερωμένο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τη σκυτάλη θα πάρει το πολυφωνικό συγκρότημα των ΧΑΟΝΙΑ, γνωστό για την προσφορά του στη διάδοση και διάσωση της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Για να ακολουθήσει ένα μεγάλο ηπειρώτικο γλέντι με τον μετρ του είδους Πετρολούκα Χαλκιά. Ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου και μια μεγάλης εμβέλειας μουσική προσωπικότητα, θα καθοδηγήσει ένα μοναδικό γλέντι και συλλογικό χορό στη πρώτη νύχτα των Αναιρέσεων.

Στη 2η, την «κάτω» σκηνή του φεστιβάλ, ο ροκ ήχος θα γνωρίζει μια εκρηκτική συνάντηση. Επικεφαλής σε αυτήν οι μοναδικοί Nightstalker. Ατόφιο, σκληρό, αληθινό rock n’ roll, όπως αυτοί ξέρουν να παίζουν, ετοιμάζεται να απογειώσει τη σκηνή των Αναιρέσεων. Οι BLML (ex Blackmail), το συγκρότημα του Γιώργου Καρανικόλα (The Last Drive), στη 2η περίοδο του, με έναν επεξεργασμένο, σύγχρονο και δυνατό κιθαριστικό ήχο, με post και ψυχεδελικά στοιχεία θα χρωματίσει με τον τρόπο του αυτή τη συνάντηση. Αρωγοί σε αυτό το μοναδικό live οι Spinball, μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, που θα ανέβει στη σκηνή των Αναιρέσεων έχοντας στις αποσκευές της το Shadows, το πρόσφατο και πολύ δυνατό άλμπουμ της, αλλά και οι ΚΡΑΑΚ, σε ένα πραγματικά εκρηκτικό μουσικό κοκτέιλ…

Το Σάββατο 4 Ιούνη ένα πολύ δυνατό μουσικό καρέ θα καταλάβει τη 1η σκηνή των Αναιρέσεων. Πρώτο χαρτί, ο «άσος» Μπάμπης Παπαδόπουλος, πολλαπλά αγαπημένος, από τις Τρύπες και το γκρουπ του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ένας μουσικός με συνεχείς αναζητήσεις, παρέα με μια μπάντα εξαίρετων μουσικών. Ακολουθεί ο Γιάγκος Χαιρέτης, ο χαρακτηριστικός λαουτιέρης από τα Ανώγεια. Συνεργάτης του Ψαραντώνη και του Ψαρογιώργη, πατάει γερά στην μουσική κληρονομιά της Κρήτης, αξιοποιώντας τους μουσικούς της δρόμους. Παράλληλα, δίνει τη δική του μουσική άποψη στην ερμηνεία ήδη γνωστών κι αγαπημένων τραγουδιών, σύγχρονων δημιουργών όπως των Χαϊνηδων, του Θανάση Παπακωνσταντίνου κι άλλων …είτε τραγουδάει μόνος και εκτρέπεται σε έθνικ και ροκ αυτοσχεδιασμούς.
Τρίτος στη παρέα ο Βαγγέλης Καζαντζής. Ο δημιουργός από τη Λαμία έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομα του με 2 αξιόλογους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες και επιτυχημένες εμφανίσεις. Ετοιμάζει το καινούργιο του δίσκο και μας επιφυλάσσει ένα αρκετά ηλεκτρικό σετ για το βράδυ του Σαββάτου. Τελευταίο και καθοριστικό χαρτί οι Rebetien. Μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις. Οι Rebetien είναι σε θέση να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από ιδιαίτερα μελαγχολικό και ρομαντικό έως άκρως δυναμικό και γλεντιστικό.

Στην 2η σκηνή των Αναιρέσεων, 3 μπάντες με κοινό στοιχείο το ποιοτικό τους ήχο. Οι Electric Litany, ίσως το πιο «εγκεφαλικό» συγκρότημα που διαθέτει η ελληνική ροκ σκηνή, ταξιδεύουν από το Λονδίνο, τον τόπο διαμονής τους τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ειδικά για την εμφάνιση τους στις Αναιρέσεις. Οι 2L8 από τη Θεσσαλονίκη, με τον ιδιαίτερο ήχο και τη θεατρικότητα που χαρακτηρίζει τόσο τη μουσική όσο και τις εμφανίσεις τους, θα δώσουν στη σκηνή τη δική τους απάντηση (The Answer) όπως είναι και ο τίτλος της πολύ φρέσκιας νέας τους δουλειάς, μαζί με κομμάτια της πλούσιας δισκογραφίας τους. Τρίτο συγκρότημα, οι επίσης Θεσσαλονικείς JANE DOE, μία από τις καλύτερες μπάντες που έχουν εμφανιστεί στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ο ιδιαίτερος ήχος τους και η δύναμη που βγάζουν στη σκηνή τους κατατάσσει ως μία από τις καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις αυτή τη στιγμή.

Την τελευταία βραδιά του φετινού φεστιβάλ, Κυριακή 5 Ιούνη, στην 1η σκηνή ο Δημήτρης Μπάσης, ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, κάνει «Μια στάση εδώ». Μαζί με την χαρισματική τραγουδίστρια Ελένη Πέτα θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων δημιουργών και όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους, αλλά θα περιλάβουν και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο. «Ρόζα», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Σβήσε το φεγγάρι», «Καλοκαίρια και χειμώνες» είναι μερικά από τα τραγούδια που θα ακουστούν σε αυτό το υπέροχο αφιέρωμα! Οι Αναιρέσεις, 4 χρόνια μετά το θάνατο αυτού του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, τιμούν τη προσφορά του με αυτό το ειδικό αφιέρωμα.

Στη 2η σκηνή η hip hop κουλτούρα θα γνωρίσει μια από τις μεγαλύτερες βραδιές της. Οι World Of Mouth, Anser, Άγνωστος Χειμώνας, Ταφ Λάθος, Dj Micro και ο Εισβολέας με τους The Tedds, σε μια άνευ προηγουμένου σύμπραξη, που υπόσχεται ένα ξεχωριστό φινάλε.
Η ημερήσια είσοδος ενίσχυσης θα είναι 5 ευρώ, ενώ για όλο το τριήμερο 12 ευρώ.

ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ-ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Οι Αναιρέσεις όπως κάθε χρόνο θα διεξαχθούν σε αρκετές πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη (επίσης στις 3,4 και 5 Ιούνη) θα γίνουν και φέτος στο στρατόπεδο Παύλου Μελά με ημερήσια είσοδο ενίσχυσης τα 5 ευρώ. Το φετινό μουσικό τους πρόγραμμα έχει έντονο το νεολαιίστικο στίγμα. Ξεχωρίζουν, η εμφάνιση των 63 High, μιας από τα πιο δυναμικές μπάντες της πόλης, η οποία θα ανέβει στη σκηνή των Αναιρέσεων τη Παρασκευή 3 Ιούνη και η συναυλία των Last Drive, ενός από τα κορυφαία γκρουπ της ελληνικής ροκ πραγματικότητας, το οποίο περνά μια δεύτερη φάση δημιουργικότητας. Η εμφάνιση των Last Drive έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 4 Ιούνη. Επίσης θα παίξουν αρκετά σχήματα της πόλης και τις τρεις ημέρες του φεστιβάλ. Στα Γιάννενα οι Αναιρέσεις θα γίνουν στις 10-11 Ιούνη, στο Θεατράκι Σκάλα. Τη πρώτη ημέρα Παρασκευή θα παίξουν οι Folk ‘n’ Roll με μπαλκανορόκ προσανατολισμούς και διαθέσεις, οι Ζαμπαράλια Ζμπαραλία σε ένα πρόγραμμα με ρεμπέτικα έντεχνα, λαϊκά και πολλές εκπλήξεις αν θυμηθούμε την περσινή τους εμφάνιση στο κάμπινγκ των Αναιρέσεων στη Σαγιάδα. Το Σάββατο 4 Ιούνη οι Αναιρέσεις των Ιωαννίνων θα κινηθούν σε πανκ ροκ ρυθμούς με τους Bad Movies και τα Τοξικά Απόβλητα. Η είσοδος στις Αναιρέσεις των Ιωαννίνων θα είναι ελεύθερη. Στη Θεσσαλία οι Αναιρέσεις θα κάνουν στάση τόσο στη Λάρισα (για πρώτη φορά) και στο Βόλο. Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 3 Ιούνη στη Πλατεία Λαμπρούκη στο Φρούριο με είσοδο ενίσχυσης 2 ευρώ. Θα εμφανιστεί το κορυφαίο κοινωνικό-πολιτικό σχήμα του hip hop Social Waste με το DJ Magnum και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι. Στο Βόλο την επόμενη ημέρα Σαββάτο 4 Ιούνη στο Πολυτεχνείο στο Πεδίο του Άρεως, το πρόγραμμα περιέχει stand up Comedy με το Βύρωνα Θεοδωρακόπουλο και το Μιχάλη Μαθιουδάκη και θα ακολουθήσω συναυλία με Ζωή Τζαλαβρέτα και το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με την εμφάνιση του Φοίβου Δεληβοριά, ενώ θα ακολουθήσει ένα dj set. Η είσοδος ενίσχυσης στις Αναιρέσεις του Βόλου θα είναι 5 ευρώ.

ΠΑΤΡΑ: 3 - 4 ΙΟΥΝΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ

Το αναπτυσσόμενο, τα τελευταία χρόνιαφεστιβάλ της Πάτρας επιχειρεί να κάνει και φέτος ένα παραπάνω βήμα, όπως φαίνεται από τη διαμόρφωση του μουσικού του προγράμματος. Όπως δηλώνουν και οι ίδιοι οι διοργανωτές «θα βάλουν τα δυνατά τους και φέτος για να σταθούν αντάξια στους καιρούς και να μπορέσουν να συμβάλουν στην ανυπόταχτη θεωρία και πολιτισμό. Κόντρα στα ψευτοπρότυπα της εποχής παλεύουμε για έναν λαϊκό πολιτισμό, προσιτό σε όλους. Η προσπάθεια του φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια του χώρου της Λέσχης «Αναιρέσεις» Πάτρας (Ζαΐμη 69Α) που εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί στο κέντρο της πόλης. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον ιδιαίτερο χώρο των Παλαιών Σφαγείων (πρώην πολυχώρος Πολιτεία), στις 3 και 4 Ιουνίου». Τη πρώτη ημέρα ο Εισβολέας, οι Tourlou The Band και ο Φιλοκτήτης θα ανοίξουν το συναυλιακό μέρος, ενώ η μπάντα του Σκάζακα, γνωστή για την ….αντοχή της και για το κλίμα που διαμορφώνει όπου εμφανίζεται, θα βάλει το φεστιβάλ σε Ικαριώτικους ρυθμούς. Το Σάββατο, τη δεύτερη ημέρα το κύριο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο στο ροκ με τους Nightstalker, τους 10code, τους we.own.the.sky και τους Godsleep, ενώ το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα ρεμπέτικο γλέντι με τους Γκριζιώτη, Δελέγκο και Σταματόπουλο. Και στο φεστιβάλ της Πάτρας η ημερήσια είσοδος ενίσχυσης θα είναι 5 ευρώ.

Μιχάλης Παπαμακάριος, εφημερίδα ΠΡΙΝ 22/5/2016