Το ΝΑΡ τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 

Συνεχής αγώνας ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό

Στις 27 Ιανουαρίου 1945 τμήματα του σοβιετικού στρατού μπήκαν στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, απελευθερώνοντας τους τελευταίους κρατούμενους που είχαν απομείνει, εβραϊκής, ρομά ή σλαβικής καταγωγής. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος τους είχε ήδη μεταφερθεί από τους υποχωρούντες ναζί σε άλλα στρατόπεδα, τα οποία αργότερα απελευθερώθηκαν επίσης. Για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, στη μεγάλη τους πλειονότητα εβραϊκής καταγωγής, ήταν όμως αργά. Η ναζιστική και φασιστική μηχανή ολέθρου τους είχε ήδη εξοντώσει με μοναδικό κριτήριο τη φυλετική τους καταγωγή.

Το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς αποτελεί το σκοτεινότερο σύμβολο της μηχανής θανάτου που είχε στήσει το ναζιστικό κράτος της Γερμανίας με κύριο στόχο την εξαφάνιση των εβραϊκών πληθυσμών της Ευρώπης. Αποτελεί έγκλημα μοναδικό στη σύλληψη, τη μέθοδο και εκτέλεσή του, αλλά και στο μέγεθός του. Ένα έγκλημα που στηρίχτηκε στη ρατσιστική προπαγάνδα του φασισμού, του εθνικισμού και της ιμπεριαλιστικής αποικιοκρατίας. Εκατομμύρια Εβραίοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, συγκεντρώθηκαν απ’ όλη σχεδόν την Ευρώπη για να εξοντωθούν, πολλοί αφού υποβάλλονταν σε ιατρικά και ψυχολογικά πειράματα. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη συμμετείχαν, με διάφορους τρόπους στον εντοπισμό, την αιχμαλωσία και τελικά την εξόντωση των κρατουμένων των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στην ίδια μας τη χώρα, το μεγαλύτερο τμήμα του εβραϊκού πληθυσμού από τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα κ.α. αιχμαλωτίστηκε, μεταφέρθηκε σε άλλες χώρες και εξοντώθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις, οι περιουσίες τους απαλλοτριώθηκαν από ντόπιους συνεργάτες των κατακτητών. Ανάλογη υπήρξε η τύχη των εβραϊκών πληθυσμών στην πρώην Γιουγκοσλαβία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γαλλία και μια σειρά άλλες χώρες. Γι’ αυτούς τους λόγους, το Άουσβιτς και συνολικά το εβραϊκό ολοκαύτωμα δεν πρέπει να συγκρίνονται ή να παρομοιάζονται με άλλα ειδεχθή πολιτικά και φυλετικά εγκλήματα αλλά να αναδεικνύονται στην ολότητά τους.

Σήμερα, όταν μαχόμαστε ενάντια στην εθνικιστική και φυλετική προπαγάνδα, στη στοχοποίηση ολόκληρων λαών, φυλών και θρησκειών, το κάνουμε έχοντας και το Άουσβιτς στο μυαλό μας, ως κορυφαία υπενθύμιση της φρίκης. Είμαστε κάθετα αντίθετοι/ες σε κάθε προσπάθεια σχετικοποίησης του Ολοκαυτώματος, είτε προέρχεται από τον ακαδημαϊκό κόσμο, είτε από «ιδέες της πιάτσας». Όμως δεν αφήνουμε τη μνήμη των θυμάτων και την εξιστόρηση των γεγονότων στο φίλτρο και την επίδειξη ευαισθησίας των σύγχρονων κρατών. Στα χέρια όλων των παραπάνω, η μνήμη των νεκρών του Άουσβιτς και του ολοκαυτώματος, η μνήμη των θυτών, αλλά και των απελευθερωτών, διυλίζεται και απονευρώνεται, υποτάσσεται σε σκοπιμότητες, όπως η συνηγορία στο κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σπιλώνεται.

Αντιθέτως, κάθε τέτοια μέρα αξίζει να αναδεικνύεται η άλλη όψη των ζοφερών εκείνων γεγονότων. Οι προσπάθειες προστασίας των εβραϊκών πληθυσμών από τις δυνάμεις της κομμουνιστικής, αντιφασιστικής Αντίστασης και συγκεκριμένα στη χώρα μας από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και δημοκρατικούς πολίτες, που κατάφεραν να γλιτώσουν ένα μικρό έστω τμήμα των εβραϊκών κοινοτήτων. Αρκετοί Εβραίοι εντάχθηκαν στην αντιφασιστική Αντίσταση διαφόρων χωρών, γλίτωσαν και αγωνίστηκαν για τον θάνατο του φασισμού/ναζισμού. Ξεχωριστή είναι η συμβολή των δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης που κατάφεραν να απελευθερώσουν πρώτες τα περισσότερα στρατόπεδα εξόντωσης από τις Βαλτικές Χώρες μέχρι την ίδια τη Γερμανία.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και μαζί την παρακαταθήκη όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο αγώνα ενάντια στο ναζισμό-φασισμό. Κρατάμε τη μνήμη ζωντανή και ταυτόχρονα ανοιχτό στο σήμερα το μέτωπο στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό. Ο αγώνας για μια καλύτερη ζωή ενώνει τον κόσμο της δουλειάς και τους λαούς πέρα από κάθε είδους διακρίσεις.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 27/1/2021