Το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν απαγόρευσε τη συμμετοχή αγωνιστών του EMEP στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αναιρέσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Σήμερα, Πέμπτη 1 Ιούνη, το απόγευμα, απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα του στον σύντροφο Λεβέντ Τουζέλ, πρώην πρόεδρο, πρώην βουλευτή και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας – EMEP. Ο σύντροφος Λ. Τουζέλ είχε μεταβεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να ταξιδέψει για την Ελλάδα, όπου είναι προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2017, ώστε να συμμετάσχει μαζί με άλλες διεθνείς αντιπροσωπείες στις συζητήσεις-εκδηλώσεις με θέμα την αντιπολεμική διεθνιστική πάλη των λαών της περιοχής. Στον έλεγχο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης οι αρχές ασφαλείας του ανακολινωσαν ότι απαγορεύεται η έξοδός του από την Τουρκία και του κατέσχεσαν το διαβατήριό του. Στις ερωτήσεις του, οι ίδιοι του απάντησαν ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνησή του λόγω του Νόμου Εσωτερικής Ασφάλειας που ισχύει για να εφαρμοστεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που παρατείνεται εδώ και μήνες (με αφορμή το περσινό πραξικόπημα).

Καταγγέλλουμε την απαγόρευση αυτή του καθεστώτος Ερντογάν, η οποία αποτελεί σοβαρή επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και κλιμάκωση των διώξεων σε βάρος των αγωνιστών της Τουρκίας. Είναι φανερό ότι το αυταρχικό καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στη γειτονική χώρα, οι αστικές δυνάμεις και οι κρατικοί μηχανισμοί επιχειρούν να εμποδίσουν τις κινήσεις αλληλεγγύης, τις αντιπολεμικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, να υπονομεύσουν τελικά την κοινή πάλη των λαών της περιοχής. Είναι επίσης φανερό, ότι ιδιαίτερα μετά το περσινό πραξικόπημα στην Τουρκία, όχι μόνο δε νίκησε η δημοκρατία, αλλά αντίθετα το καθεστώς βαδίζει προς τον ολοκληρωτισμό και σε ένα ιδιότυπο δικτατορικό καθεστώς μόνιμης έκτακτης ανάγκης.

Σε μια περίοδο έντασης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού σε βάρος των λαών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, σε μια περίοδο στην οποία πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου στην περιοχή, που πολλαπλασιάζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η τρομοκρατία του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας-Κίνας και των συμμάχων τους στις χώρες της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, ο μόνος δρόμος για τους λαούς είναι η ανάπτυξη μαζικών αγώνων ενάντια στις αστικές τάξεις σε κάθε χώρα, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους ανταγωνισμούς τους, ενάντια στον πόλεμο. Ο μόνος δρόμος είναι η μαχητική και αποφασιστική πάλη ενάντια στον σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, την κρατική καταστολή και τον πολύμορφο αυταρχισμό, ενάντια στο καθεστώς μόνιμης «έκτακτης ανάγκης» που επιβάλλουν με τη μία ή την άλλη μορφή οι κυρίαρχοι απέναντι στους λαούς, τα κινήματα, τις δυνάμεις του αγώνα και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταγγέλλουν την απαράδεκτη και προκλητική απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και συμμετοχής του σ. Λεβέντ Τουζέλ στις εκδηλώσεις των Αναιρέσεων 2017. Τεράστια ευθύνη έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και η ΕΕ, που συνεργάζονται αρμονικά και στενά με το αυταρχικό αντιδημοκρατικό καθεστώς Ερντογάν, θεωρούν «ασφαλή χώρα» την Τουρκία με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για αγωνιστές και κινήματα, για τους πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή.

Δηλώνουμε ότι θα δυναμώσουμε την πάλη μας για την κοινή δράση των λαών Ελλάδας-Τουρκίας ενάντια στην βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Κάνουμε σαφές ότι οι εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε όλες τις πόλεις με τη συμμετοχή συντρόφων από το Κόμμα Εργασίας Τουρκίας - EMEP. Ξεκαθαρίζουμε ότι η απαγόρευση αυτή δεν θα περάσει και ότι θα απαντηθεί με τον πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών που θα πάρουμε στο μαζικό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα της χώρας μας για την κοινή πάλη, την αλληλεγγύη και το διεθνισμό, για τις σύγχρονες ελευθερίες και δικαιώματα για τους λαούς μας.

Καλούμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις των Αναιρέσεων. Ιδιαίτερα, να δώσουν απάντηση στην απαγόρευση, με την μαζική παρουσία τους στις συζητήσεις για το αντιπολεμικό κίνημα και τη διεθνιστική πάλη των λαών την Παρασκευή στην Πάτρα, το Σάββατο στην Αθήνα και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχουν οι διεθνείς αντιπροσωπείες και αγωνιστές.

  • Η Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
  • Το Κ.Σ. της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2017