Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά μας δεν κουκουλώνουν τις σοβαρές ελλείψεις

 

Ανακοίνωση του ΝΑΡ Νότιου Αιγαίου

Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά μας δεν κουκουλώνουν τις σοβαρές ελλείψεις στο σύστημα για την προστασία της υγείας μας

Νησιώτες και νησιώτισσες,

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια κατάσταση εντελώς πρωτόγνωρη. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 είναι δεδομένη στο μεγαλύτερο κομμάτι της υφηλίου, σπέρνοντας θάνατο και πανικό σε εκατομμύρια πληθυσμού. Σε αυτό το τραγικό φόντο οι πολιτικές Υγείας και τα συστήματα υγείας των χωρών παγκοσμίως δοκιμάζουν τα όριά τους. Απ' τη μία ο Τραμπ επιστρατεύοντας στα μέγιστα την αντικινεζική προπαγάνδα αναστέλλει τη χρηματοδότηση στον Π.Ο.Υ., επιχειρώντας στην ουσία να κρύψει τα τραγικά ποσοστά θνητότητας και απολύσεων εργαζομένων στις Η.Π.Α. Απ' την άλλη η κυβέρνηση Ν.Δ. παρουσιάζει σαν λύση την καραντίνα και την απαγόρευση-έλεγχο των μετακινήσεων, που μετατρέπονται και σε μέτρα περιστολής των ελευθεριών.

Όμως, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν λαμβάνεται για την πραγματική ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. Την ίδια στιγμή υπάρχουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας, στέρηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.. Ενώ, η κυβέρνηση συνεχίζει εγκληματικές από υγειονομικής και κοινωνικής άποψης επιλογές, εγκλωβίζοντας ανθρώπους σε ακραίο συνωστισμό και άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, στα Hot-Spots προσφύγων/ισσών-μεταναστών/τριών, στα γηροκομεία και στους στρατώνες.

Η λοιμωξιολογική κοινότητα έχει εξ' αρχής τοποθετηθεί ότι οι παράγοντες θνητότητας από COVID-19 είναι ηλικία-φύλο-συννοσηρότητες-ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και της συναινετικής αντιπολίτευσης να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, αυτή κραυγάζει: Η πανδημία βρήκε ένα Ε.Σ.Υ. (δημόσια νοσοκομεία - Κ.Υ.- ΕΚΑΒ) επί χρόνια απαξιωμένο από όλες τις κυβερνήσεις, υποστελεχωμένο, με τεράστιες ελλείψεις κλινών Μ.Ε.Θ. και αναπνευστήρων, υγειονομικού υλικού, υποδομών και προσωπικού. Αυτό το ΕΣΥ, οι ίδιοι που το απαξίωναν για χρόνια επενδύοντας στην Ιδιωτική Υγεία, το καλούν τώρα να ανταπεξέλθει με πενιχρή στήριξη, εξαγγελίες ελάχιστων προσλήψεων συμβασιούχων και κροκοδείλια χειροκροτήματα. Καλούν το νοσοκομειακό προσωπικό του Ε.Σ.Υ να εργαστεί με ανεπαρκή και ελλιπή Μέτρα Ατομικής Προστασίας σε υπερεντατικοποιημένα ωράρια, κι αν επιβιώσει καλώς, χωρίς να σκέφτεται καν ο Κ. Μητσοτάκης ότι έτσι «Στον πόλεμο ενάντια στον αόρατο εχθρό» θα μείνουμε χωρίς στρατιώτες! Επιπροσθέτως επιλέγει με ΠΝΠ εις βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων) να εκτινάξει τα κέρδη των ιδιωτικών ΜΕΘ και των ιδιωτικών διαγνωστικών Κέντρων, ώστε να μπει κι ο ιδιωτικός τομέας στη μάχη.

Στην ίδια και χειρότερη μοίρα βρίσκονται και οι Μονάδες Υγείας στα νησιά μας που καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση κατά πλειοψηφία χωρίς κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και με τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τρομακτική απουσία Ατομικών Μέτρων Προστασίας (γίνονται συνεχείς εκκλήσεις στους κατοίκους για κάλυψή τους).

Στα περισσότερα νησιά μένουν ακάλυπτες οι βάρδιες των ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης προσωπικού. Δεν υπάρχουν –σχεδόν σε κανένα νησί- ειδικοί θάλαμοι βραχείας νοσηλείας (σε συνθήκες απομόνωσης) και η αναγκαία παραμονή των κρουσμάτων στα Κ.Υ χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθιστά μάλλον αναπόφευκτη την περαιτέρω διασπορά του ιού. Τόσο οι αναπνευστήρες όσο και οι καταρτισμένοι ιατροί για τη λειτουργία ιατρικών μηχανημάτων (π.χ. U/S, ακτινολογικό) ή για διενέργεια διασωλήνωσης είναι ελάχιστοι και η τύχη των νοσούντων από SARS-Cov-2 με την ταχεία εξέλιξη που έχουν και την αδυναμία έγκαιρης και ασφαλούς διακομιδής τους στο νοσοκομείο αναφοράς είναι αμφίβολη. Σκανδαλώδης είναι επίσης, η τραγική έλλειψη διαθέσιμων διαγνωστικών tests στα νησιά, όπου τα πιθανά κρούσματα δεν ελέγχονται παρά μπαίνουν απευθείας σε καραντίνα, καθιστώντας αδύνατη μια αξιόπιστη επιδημιολογική εκτίμηση για τον covid-19 στα νησιά του Ν. Αιγαίου.

Ενδεικτικά παραδείγματα: Στην Πάρο οι γιατροί έκαναν έκκληση να πάνε οι κάτοικοι είδη για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Στην Κάρπαθο, ενώ έχει κατασκευαστεί και έχει εγκαινιαστεί κτίριο για νοσοκομείο, αυτό δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει στελεχωθεί με προσωπικό και υποδομές. Στην Αμοργό έγινε πρόταση από το ΕΚΑΒ σε ψαράδες να κάνουν διακομιδές έναντι πληρωμής!!

Απαιτούμε άμεσα μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, κατάλληλες υποδομές και μέσα για την ενίσχυση της περίθαλψης σε όλα τα νησιά και την προστασία της υγείας μας.

Παλεύουμε για μια κοινωνία που θα βάζει σε προτεραιότητα τις ανάγκες μας και δεν θα αφήνει περιθώρια για λεηλασία της φύσης και εκμετάλλευση των ανθρώπων, ώστε να μπει τέρμα στις τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε.

Οργάνωση Νότιου Αιγαίου του ΝΑΡ, Μάης 2020