Συνέντευξη: Αντικαπιταλιστική απάντηση σε μια κρίση καθολική

 

Συνέντευξη Νίκου Κρασάκη: Αντικαπιταλιστική απάντηση σε μια κρίση καθολική

Την πρόταση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση για την πολιτική αντεπίθεση του κινήματος και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, με τίτλο «Για τη ζωή που μας αξίζει, να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός την κρίση», παρουσιάζει στο Πριν ο Νίκος Κρασάκης, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως τονίζει: «Τους στόχους του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης θα επιβάλλει ένα ρωμαλέο, ταξικά ανασυγκροτημένο και πολιτικά επικίνδυνο εργατικό λαϊκό κίνημα.

- Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η πολιτική πρόταση του ΝΑΡ. Σε τι συνίσταται;

Η πολιτική πρόταση που καταθέσαμε παρουσιάζει το αναγκαίο για την περίοδο πρόγραμμα πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος και των μαχόμενων αντικαπιταλιστικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Επιχειρεί να απαντήσει στο τι πρέπει να γίνει ώστε το λογαριασμό της κρίσης να τον πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς άξονες:

Πάλη για κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα της εργατικής τάξης και του λαού, για να χάσει πλούτο το κεφάλαιο και να ζήσει ο λαός. Αγώνας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή, για μια ζωή σε αρμονία με τη φύση. Πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αγώνας για την ειρήνη των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων και την κλιμάκωση των εξοπλισμών. Πάλη ενάντια στην ΕΕ, για ρήξη και αποδέσμευση από αυτήν, διαγραφή του χρέους, άρνηση των υποχρεώσεων των ευρωμνημονίων.

- Ποια καινούργια στοιχεία υπάρχουν; Είναι μια επανάληψη γνωστών σημείων ή η νέα κατάσταση πανδημίας-κρίσης οδηγεί σε αναπροσαρμογές;

Η πολιτική πρόταση που διατυπώνουμε παίρνει υπόψη και τα «παλιά» ζητήματα, που όμως σήμερα οξύνονται λόγω του καθολικού χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, και όσα αναδείχθηκαν με αφορμή την πανδημία, όπως η οξύτητα της περιβαλλοντικής κρίσης, η κατάρρευση των συστημάτων υγείας, τον κατακλυσμό αντιδημοκρατικών μέτρων των αστικών κυβερνήσεων, η ποιοτική κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου σε όλες τις πλευρές της ζωής και πρώτα απ’ όλα στην εργασία.

- Καλείτε σε αντικαπιταλιστική πάλη και ανατροπή. Δεν αρκεί μια γραμμή αντινεοφιλελεύθερη, ειδικά τώρα που φάνηκαν τα μεγάλα προβλήματα της «ελεύθερης αγοράς»;

Οι θεωρίες της «ελεύθερης αγοράς» χρεοκόπησαν, σε ένα τοπίο καθολικής κρίσης του συστήματος. Δεν έχουμε κρίση μόνο κάποιου μοντέλου διαχείρισης του καπιταλισμού, αλλά συνολική. Η ίδια η πανδημία είναι αποτέλεσμα των συνολικών κοινωνικών συνθηκών που δημιουργεί ο σύγχρονος καπιταλισμός (οικολογική καταστροφή, οικιστική κρίση, μόλυνση, βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας, κατάρρευση των συστημάτων υγείας κλπ).

Από την άλλη, το πολιτικό πρόγραμμα πάλης που προτείνουμε και που απαντά συνεκτικά στις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλατιάς εργαζόμενης πλειονότητας για μια αξιοβίωτη ζωή, δεν μπορεί να υλοποιηθεί συνολικά μέσα στο πλαίσιο διαχείρισης του συστήματος. Απαιτεί συνολική ρήξη με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και το άνοιγμα του δρόμου για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

- Υπάρχει πάντα το ερώτημα «ποιος θα τα υλοποιήσει όλα αυτά»;

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Τους στόχους του αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης θα επιβάλλει ένα ρωμαλέο, ταξικά ανασυγκροτημένο και πολιτικά επικίνδυνο εργατικό λαϊκό κίνημα. Με ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία και τον συντονισμό τους ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Με οργάνωση του λαού σε επίπεδο γειτονιάς και πόλης. Με ανατρεπτικό φοιτητικό κίνημα των γενικών συνελεύσεων. Με την ανεξάρτητη οργάνωση της φτωχής αγροτιάς. Με τη δημοκρατία των κάτω, των συνελεύσεων του κόσμου του αγώνα και το δημοκρατικό συντονισμό όλων των μορφών οργάνωσης της λαϊκής και νεολαιίστικης δράσης, μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα πανίσχυρο μπλοκ δυνάμεων ενάντια στην κυβέρνηση, το αστικό πολιτικό σύστημα και τους μηχανισμούς του.

Η πολιτική μας πρόταση έχει καταρχάς αποδέκτη το πολύμορφο αγωνιστικό δυναμικό, αλλά και πολιτικές δυνάμεις που παλέψαμε μαζί. Επιδιώκουμε ένα κοινό πολιτικό-προγραμματικό βήμα στην κατεύθυνση του πόλου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

- Υπάρχουν αποδέκτες στην πολιτική σας πρόταση; Απευθύνεστε σε συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις-κινήσεις;

Η πολιτική μας πρόταση έχει καταρχάς αποδέκτες κοινωνικές δυνάμεις και ρεύματα. Απευθυνόμαστε στο πολύμορφο αγωνιστικό δυναμικό που βρεθήκαμε στους δρόμους το προηγούμενο διάστημα, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στη νεολαία, στο χώρο της διανόησης. Παράλληλα, απευθύνουμε την πρότασή μας και στις πολιτικές δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής-αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς που και στο παρελθόν είχαμε κοινή δράση, διάλογο και προσπάθειες πολιτικής συνεργασίας. Θέλουμε να κάνουμε όλοι μαζί ένα κοινό πολιτικό-προγραμματικό βήμα με στόχο την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση του πόλου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Έχουμε συνείδηση ότι αυτό δεν εξαντλείται σε συζητήσεις, αλλά κρίνεται από την μάχιμη πολιτική δράση στα μέτωπα της περιόδου.

- Τι θέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή σας;

Εξέχουσα! Είναι από τους βασικούς πυλώνες της αστικής αντιλαϊκής πολιτικής, άρα βρίσκεται αντιμέτωπος με την πάλη των εργαζομένων και τη μετωπική συσπείρωση της μαχόμενης Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδείχθηκε όχι μόνο από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε κατά την κυβερνητική του θητεία αλλά και από τη σημερινή συναινετική και «υπεύθυνη» αντιπολίτευση που ασκεί, είναι οριστικά ενταγμένος στο αστικό στρατόπεδο, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία με αυτό το κόμμα. Αντίθετα αποκαλύπτουμε το ρόλο του και αντιπαλεύουμε συνολικά το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί. Αυτό δε σημαίνει ότι γυρίζουμε την πλάτη στον κόσμο, ιδιαίτερα από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που το ψήφισε και είδε τις ελπίδες του να διαψεύδονται. Παλεύουμε στα πλαίσια του μαζικού κινήματος να κερδηθεί αυτός ο κόσμος με την αντικαπιταλιστική αριστερά.

- Το ΚΚΕ;

Η ζωή έχει δείξει –και δείχνει καθημερινά- πως χρειάζεται στην Ελλάδα μια σύγχρονη ανατρεπτική αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά, που θα πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Σε αυτή την υπόθεση, που υπερβαίνει την ηττημένη λογική του ΚΚΕ, καλούμε κάθε αγωνιστή να στρατευτεί. Παράλληλα, παρά τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη η κοινή δράση με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς, όπως το ΚΚΕ, μέσα στο μαζικό κίνημα.

- Τι ρόλο έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρότασή σας;

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πάρα τα προβλήματα της, φάνηκε και στην περίοδο της καραντίνας ότι μπορεί να κινητοποιεί πανελλαδικά ένα σοβαρό δυναμικό και να στέκεται κόντρα στο ρεύμα της αστικής πολιτικής, να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης. Αποτέλεσε τον κορμό των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που συνέχισαν να μάχονται και στην περίοδο της καραντίνας. Παραμένει μια «απρόβλεπτη» για το σύστημα δύναμη, που δεν χωρά στους σχεδιασμούς τους. Γι’ αυτό άλλωστε στοχοποιήθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση. Σαν ΝΑΡ θα συμβάλλουμε στην αναγκαία αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ώστε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην συσπείρωση των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς.

Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο, από την εφημερίδα ΠΡΙΝ