Συνέδριο ν.Κ.Α.: Αντικαπιταλιστικό πολιτικό σχέδιο με στρατηγικά χαρακτηριστικά

4ο Συνέδριο νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση: Αναμέτρηση με τις προκλήσεις των καιρών, κόντρα στον καιρό!

Μετά από τρεις μήνες πλούσιου προσυνεδριακού διαλόγου, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία - το βράδυ της Κυριακής 15 Γενάρη - οι εργασίες του 4ου Συνεδρίου της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση με τις ψηφοφορίες για την πολιτική απόφαση και την εκλογή νέου οργάνου. Εγκρίθηκαν οι Θέσεις του απερχόμενου Κ.Σ. ως ντοκουμέντο της διαδικασίας, και ψηφίστηκε με πλειοψηφία η πολιτική απόφαση, η οποία κατατέθηκε από την επιτροπή σχεδίου απόφασης. Εκατοντάδες αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα έκαναν τον φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής να φαντάζει μικρός, αλλά πολύ περισσότερο ήταν ο πλούτος των ιδεών και η νεανική ορμή που έδωσαν το στίγμα σε ένα σημαντικό τριήμερο ευρύτερα για την αντικαπιταλιστική και επαναστατική αριστερά.

Επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση των Θέσεων του ΚΣ στις αρχές Οκτώβρη και την κατοπινή δημοσιοποίηση της Πρότασης Θέσεων των 19 συντρόφων/συντροφισσών. Όπως αρμόζει όμως στις πρωτοπόρες οργανώσεις της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς - ο προσυνεδριακός διάλογος δεν ήταν ούτε τυπικός και διεκπεραιωτικός, ούτε χαρακτηρίστηκε από κάποια διάθεση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Αντίθετα συμπύκνωσε τις ανώτερες αναζητήσεις των μελών της νΚΑ των οποίων οι αφετηρίες βρίσκονται τόσο στα συγκλονιστικά γεγονότα των προηγούμενων χρόνων, όσο και στα μικρά δείγματα γραφής έμπρακτης αυτοκριτικής και αναπροσαρμογής των ιεραρχήσεων της νΚΑ με βάση τα δεδομένα της νέας φάσης στην οποία έχει μπει η ταξική πάλη στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Αυτές οι αναζητήσεις αποτυπώθηκαν τόσο στις συνεδριάσεις των ΟΒ όσο και στα πάνω από 30 κείμενα διαλόγου που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της νΚΑ.

Οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου αποτέλεσαν συνέχεια αλλά και κορύφωση αυτής της διαδικασίας. Πάνω από 70 σύνεδροι τοποθετήθηκαν επί των θεμάτων, ενώ κατά τη διαδικασία της πολιτικής απόφασης δεκάδες ήταν οι προτάσεις για προσθήκες και τροποποιήσεις επί του σχεδίου πολιτικής απόφασης αντανακλώντας την έντονη διάθεση συμβολής και το δημιουργικό άγχος των αντιπροσώπων για την «επόμενη μέρα» των πρωτοβουλιών της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Η συζήτηση στο 4ο Συνέδριο της νΚΑ επιδίωξε να αναµετρηθεί µε τις προκλήσεις των καιρών - κόντρα στον καιρό. Επιδίωξε να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση των κοινωνικών και πολιτικών αντιστάσεων και στο ποιοτικό τους άλμα μέσα από την ανάσχεση της υποχώρησης του κινήματος και την αντεπίθεσή του. Επιδίωξε να συμβάλλει στη υπόθεση μιας άλλης Αριστεράς για την οποία τα ΟΧΙ δε γίνονται ΝΑΙ, αλλά πάνε μέχρι τέλους. Μιας Αριστεράς που θα εμπνέει τους νέους και τους εργαζόμενους και θα τις πείθει ότι είναι δυνατή και αναγκαία μια ριζικά διαφορετική πορεία ενάντια στο κεφάλαιο, τον πόλεμο, την προσφυγιά, ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενάντια στην «αριστερά» του TINA και των μονόδρομων.

Το 4ο Συνέδριο τέλος επιδίωξε να τροχιοδρομήσει στους κόλπους του νεολαιΐστικου κινήματος, που όπως συχνά αναφερόταν από τους αντιπροσώπους από τη στάση του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η κοινωνικοπολιτική αναμέτρηση, την πρακτική υπόθεση ενός νέου κομμουνιστικού προγράμματος και της αντίστοιχης νεολαιΐστικής πρωτοπορίας. Όχι λοιπόν από τη σκοπιά μιας φιλολογικής αναζήτησης σχετικά με τα κατσαρολικά του μέλλοντος, ούτε από εκείνη της ατσάλινης μη συνειδητής κομματικής πειθαρχίας, αλλά από τη σκοπιά της αναγκαίας αντιστοίχισης των μέσων στην απεραντοσύνη των σκοπών. Από τη σκοπιά της ανταπόκρισης στα επιτακτικά διακυβεύματα της ταξικής πάλης το 4ο συνέδριο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία του κομμουνιστικού μετασχηματισμού της νΚΑ, ως μικρή συμβολή για την επίσπευση ενός πιο μεγάλου μετασχηματισμού: αυτού που θα γεννήσει το τμήμα του κινήματος που θα έχει ξανά αυτοτέλεια και στρατηγική έξω από τον καπιταλισμό, που θα «διαφέρει από το υπόλοιπο κίνημα και τα υπόλοιπα εργατικά κόμματα μόνο κατά το ότι θα σε κάθε αγώνα και καμπή της ταξικής πάλης θα εκφράζει τα συνολικά συμφέροντα του κινήματος», την απελευθερωτική και κομμουνιστική προοπτική.

Ο συνδυασμός τόλμης αλλά και επίγνωσης των δυσκολιών, η αυτοκριτική εξέταση των προσπαθειών της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση με τα μάτια καρφωμένα όμως προς τα έξω, η εξέταση κάθε θεωρητικού, πολιτικού, οργανωτικού θέματος με την αγωνία αυτού που θέλει να διαμορφώσει τις εξελίξεις, που δεν αρκείται στις εύκολες απαντήσεις τη στιγμή που «έξω ο κόσμος χαλά» είναι που κέντρισε το ενδιαφέρον ενός νέου και διαμορφούμενου νεολαιίστικου κομμουνιστικού δυναμικού, που αναζητά βαθύτερες και στρατηγικότερες απαντήσεις. 

Αντικαπιταλιστικό πολιτικό σχέδιο με στρατηγικά χαρακτηριστικά

Το 4ο συνέδριο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, κρίσης αλλά και δυνατοτήτων, σε μια περίοδο στην οποία δεν σκοπεύουμε να μείνουμε αδρανείς και αμέτοχοι. Όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου: Νέοι Αγωνιζόμαστε- νέοι θα νικήσουμε! Φιλοδοξούμε η πολιτική απόφαση του συνεδρίου, ήδη από την επόμενη μέρα, να εξοπλίσει με ανώτερο τρόπο την οργάνωση μας, ευρύτερα την αντικαπιταλιστική αριστερά αλλά και το ριζοσπαστικό κίνημα της νεολαίας ώστε να ανταπεξέλθουν στα αναβαθμισμένα καθήκοντα της εποχής. Όλη η πολιτική απόφαση θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες μέρες στο nka.gr.

Επιδιώκοντας να «διαβάσουμε» με μια στρατηγικότερη ματιά τις ταχύτατες αλυσιδωτές εξελίξεις της εποχής κάνουμε λόγο πως βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα φάση της καπιταλιστικής κρίσης με βασικό στοιχείο της την αξεδιάλυτη σύνδεση της αστικής επίθεσης για το βάθεμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με την ένταση των ανταγωνισμών, των πολεμικών προετοιμασιών και των πολέμων, την βαθύτερη στροφή προς τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό. Το κοινωνικό ζήτημα αλληλοδιαπλέκεται με τα ζητήματα της δημοκρατίας, του πολέμου και του σύγχρονου αυταρχισμού σε μια πορεία όπου ειδικά για τον ελληνικό καπιταλισμό, οι αναδιαθρώσεις που επιχειρούνται στα πλαίσια της υπέρβασης της κρίσης εντάσσονται και στη προσπάθεια για ένταξη του στη καρδιά του νέου σταδίου, του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Οι τέσσερις αυτοί πυλώνες συμπυκνώνουν τον καθολικό χαρακτήρα της επίθεσης και θέτουν την πρόκληση για ένα νέο ενωτικό πανεολαιίστικο κίνημα συγκροτημένο γύρω από θετική προγραμματική επανεξόρμηση με βάση τα τέσσερα μεγάλα αιτήματα της εποχής μας, για το δικαίωμα στην δουλειά, τη μόρφωση, την δημοκρατία και την ειρήνη.

Είναι αυτή η κατάσταση που απαιτεί την συγκρότηση ενός πολιτικού σχεδίου με στρατηγικά χαρακτηριστικά όπου μέσω του αντικαπιταλιστικού του περιεχομένου, της ταξικής του ουσίας, των δρόμων, των μέσων επίτευξης αλλά και των σκοπών του να συνδέει ουσιαστικά την επαναστατική τακτική στο σήμερα με το ίδιο το άλμα της επανάστασης, που αποτελεί άλλωστε την οροφή της τακτικής και αφετηρία της στρατηγικής, τον κρίκο σύνδεσης τους. Αυτή η λογική αποκρυσταλλώνεται σήμερα στον πολιτικό στόχο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης και συνολικά της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης. Στοχεύει στην απόσπαση κατακτήσεων, στην ακύρωση της κυβερνητικής πολιτικής σε κάθε ζήτημα πετυχαίνοντας έστω και ασταθείς νίκες, την ήττα, τον κλονισμό και τελικά την συνολική ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και της αντιδραστικής ανασυγκρότησής του, την προσέγγιση της αντικαπιταλιστικής επανάστασης, το άνοιγμα του δρόμου για την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Ξεχωρίζουμε το ζήτημα της ειρήνης, της αποτροπής του πολέμου και της σύγχρονης αντικαπιταλιστικής-αντιμπεριαλιστικής πάλης, καθώς αντικειμενικά σήμερα αναβαθμίζεται και στην Ελλάδα. Ιεραρχούμε την αποφασιστική ανάδειξη της εργατικής, αντικαπιταλιστικής, διεθνιστικής σκοπιάς του αντιπολεμικού κινήματος. Οι αστικές τάξεις θέλουν πάνω από όλα την νεολαία «κρέας για τα κανόνια» σε πολέμους με στόχο τα δικά τους κέρδη και τα δικά τους συμφέροντα. Βασικό καθήκον του νεολαιίστικου κινήματος την επόμενη περίοδο είναι η αναχαίτιση της πολεμικής απειλής και η επιβολή μιας δίκαιης ειρήνης στην περιοχή.

Η νεολαία στη δίνη της κρίσης και στην καρδιά μιας σύγχρονης επαναστατικής απάντησης

Σε αυτά τα πλαίσια ειδικά στη νεολαία εκδηλώνεται με τον πλέον εκρηκτικό τρόπο η γιγαντιαία αντίφαση ανάμεσα στις δυνατότητες που δημιουργούνται από τη συνολική εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού για μια ανώτερη ζωή, και στο εφιαλτικό τοπίο που διαμορφώνουν οι αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου για την υπέρβαση της κρίσης του. Οι τάσεις του φόβου, της ιδιώτευσης, της υποταγής, διαπλέκονται και συγκρούονται με αυτές του διάχυτου ριζοσπαστισμού, της αγωνιστικής διάθεσης, της αριστερής αναζήτησης. Η ύπαρξη παρόλα αυτά μιας ευρύτερης κοινωνικοπολιτικής πρωτοπορίας που επιμένει να αναζητά δρόμους αντίστασης και αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής και της λογική του ΤΙΝΑ, αποτελεί μια πρώτη μαγιά, μια νεολαιίστικη πρωτοπορία που μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή στην υπόθεση της εργατικής αντεπίθεσης.

Στη νεολαία υπάρχει ένα «διάχυτο» και «πρωτογενές» αντικαπιταλιστικό ρεύμα, σημείο «κλειδί» για την ανασυγκρότηση των μαζικών κοινωνικών αντιστάσεων ειδικά στους χώρους όπου ζει σπουδάζει και δουλεύει η σύγχρονη νεολαία, αλλά και για την συγκρότηση μιας μαζικής κοινωνικής και πολιτικής πρωτοπορίας, ενός συνειδητού αντικαπιταλιστικού ρεύματος με ηγεμονία των επαναστατικών και σύγχρονων κομμουνιστικών αντιλήψεων, σαν βασικού κρίκου για την επίδραση των ανατρεπτικών και αντικαπιταλιστικών ιδεών στην πλειοψηφία της νέας γενιάς.

Η επαφή, η επίδραση και η συγκρότηση σε ανώτερο επίπεδο αυτού του ρεύματος αποτελεί το κρίσιμο στοίχημα για την ανασυγκρότηση και ξεδίπλωμα του νεολαιίστικου κινήματος και κριτήριο επιτυχίας για τις αποφάσεις του 4ου συνεδρίου της νΚΑ. Κρίκος για την βαθύτερη συγκρότηση αυτού του ρεύματος είναι η ανώτερη συγκρότηση της πρωτοπορίας σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε η αναγκαία ανασυγκρότηση του κινήματος, που θέλει να αναμετρηθεί με μεγάλους σκοπούς, δεν μπορεί παρά να συγκροτηθεί καταρχήν στρατηγικά ώστε να εμπνέει για τα μεγάλα ταξίδια της εποχής μας. Για να γίνουν βήματα στην συγκρότηση αυτής της πρωτοπορίας πρέπει να υπάρξει μια τομή σε όλα τα επίπεδα του υποκειμένου. Στο επίπεδο της κομμουνιστικής οργάνωσης, του αντικαπιταλιστικού μετώπου, και του κινήματος. Κάτω από αυτή την συνολική λογική η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση παλεύει το επόμενο διάστημα για:

  • ένα μαζικό νεολαιίστικο κίνημα εργατικής κατεύθυνσης και ανατροπής.

  • τη συγκρότηση ενός αντικαπιταλιστικού-επαναστατικού ρεύματος στη νέα γενιά.

  • τον κομμουνιστικό μετασχηματισμό της νΚΑ για την ανώτερη συμβολή σε μια σύγχρονη κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας.

Μαζικό νεολαιίστικο κίνημα εργατικής κατεύθυνσης και ανατροπής

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή ο ρόλος της νεολαίας στην ανασύνταξη του στρατοπέδου «των από κάτω» είναι καταλυτικός. Η νέα γενιά και το κίνημά της μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην ιστορικών διαστάσεων κοινωνική, πολιτική και ιδεολογική αναμέτρηση στην Ελλάδα και διεθνώς. Βασικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβασή της είναι η ανασυγκρότηση ενός νεολαιίστικου κινήματος εργατικής κατεύθυνσης που θα απελευθερώσει τις κρυμμένες δυνάμεις που κυοφορεί ο πρωτότυπος νεολαιίστικος ριζοσπαστισμός και να αποτελέσει την πυξίδα για την συγκρότηση ευρύτερα του αγωνιστικού μετώπου ανατροπής. Η ανασυγκρότηση, δηλαδή, ενός κινήματος με συνέχεια, ενιαίο και συνολικό χαρακτήρα, με ανατρεπτικά αιτήματα πάλης που θα συνδέει τη μάχη ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση με αυτή ενάντια στο νέο εργασιακό μοντέλο, την αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική - αντιφασιστική δράση με την πάλη για τις λαϊκές ελευθερίες. Που θα αποτελεί το σημείο συνάντησης της εργατικής με τη φοιτητική νεολαία, των μαθητών με τους νέους ανέργους, των voucher-αδων με τους σπουδαστές των ΙΕΚ έχοντας ως συνδετικό κρίκο την πάλη ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα και τη διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής απελευθερωτικής προοπτικής. Που θα μπορεί με ανώτερο τρόπο να συνδέει την πάλη του με το εργατικό κίνημα και την αναγκαία ανασυγκρότηση του. Από αυτή την σκοπιά ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ριζική ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου κινήματος σε χώρους σπουδών, εργασίας, γειτονιάς.

Παράλληλα, είμαστε σε μια περίοδο όπου την ίδια στιγμή που το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα στην νεολαία (μόρφωση, παιδεία, εργασία, ασφάλιση, υγεία) οξύνεται εκρηκτικά και πρέπει διαρκώς και τολμηρά να ψηλαφούμε αγωνιστικούς δρόμους πάλης και επιβολής νικών σε αυτά τα ζητήματα, ταυτόχρονα η συνολική πανκοινωνική κατοχύρωση τους συνδέεται με την συνολική πάλη ενάντια στα μνημόνια, την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει πλευρά της ζωής των νέων που να μην πλήττεται από την ίδια πολιτική που κόβει μισθούς και συντάξεις, που διαλύει τα κοινωνικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, περισσότερο από ποτέ, οι νέοι σήμερα βιώνουν στην ίδια τους τη ζωή την κοινωνική άβυσσο στην οποία εξωθούνται οι γονείς τους. Αυτή η αντίφαση αποτελεί το α και το ω για την συγκρότηση αριστερών προγραμμάτων πάλης σε κάθε χώρο που ζει, εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία. Παλεύουμε επομένως για ένα νεολαιίστικο κίνημα που θα «μιλάει» στην καρδιά της νεολαίας θα επικοινωνεί με τις βαθύτερες αναζητήσεις και ανησυχίες της, και θα τις εντάσσει σε ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο ανατροπής. Το μεγαλύτερο στοίχημα για την επαναστατική αριστερά είναι να συνδεθεί με τις πολύπλοκες και πολυεπίπεδες ριζοσπαστικές διαθέσεις της νεολαίας. Και αυτή είναι μια προσπάθεια που ξεκινά μεν από τους χώρους δουλειάς της νεολαίας σήμερα, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής, τον ελεύθερο χρόνο, τον πολιτισμό, τη ζωή στη γειτονιά κ.α. Από αυτή την σκοπιά επιδιώκουμε να πάρουμε θαρρετά βήματα για την ανώτερη αντεπίθεση των απελευθερωτικών και χειραφετητικών ιδεών.

Συγκρότηση ενός αντικαπιταλιστικού-επαναστατικού ρεύματος στη νέα γενιά

Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος έδειξαν πως στην σπουδάζουσα και εργατική νεολαία υπάρχουν πλατιές, διάχυτες ριζοσπαστικές τάσεις αντίστασης απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, απόρριψης του πολιτικού συστήματος, αλλά και γόνιμης κριτικής στην αριστερά. Ένα σκηνικό περισσότερο διάχυτο παρά δομημένο ή οργανωμένο, όπου ζητούμενο είναι οι εμβρυακές και αυθόρμητες αντιστάσεις να αρθρώνονται σε κάθε φάση και καμπή του αγώνα σε ένα ενιαίο πολιτικό σχέδιο με στρατηγική οπτική. Από αυτή την σκοπιά καταθέτουμε την πολιτική πρόταση για την συγκρότηση ενός αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού ρεύματος στη νεολαία. Με την εμφάνιση και την ενίσχυση σε κάθε φάση των πιο ριζοσπαστικών επαναστατικών φωνών και τάσεων μέσα στους αγώνες. Με τη συμβολή στη δημιουργία αντικαπιταλιστικής συνείδησης στις διάχυτες ριζοσπαστικές τάσεις αλλά και με την προσπάθεια συνένωσης-μετασχηματισμού των ανατρεπτικών-ριζοσπαστικών αναζητήσεων και αντιφατικών ριζοσπαστικών πολιτικών ρευμάτων σε αντικαπιταλιστικό και επαναστατικό ρεύμα, και μαζική αντικαπιταλιστική αριστερά της νέας εποχής. Με ενίσχυση της ειδικής πολιτικής δουλειάς της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση τόσο στο επίπεδο της πτέρυγας, όσο και στη συνολική υπόθεση του πολιτικού μετώπου και του σύγχρονου κομμουνιστικού κόμματος.

Καθοριστικός κρίκος μπορεί να είναι η ανασυγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πλευρά της οποίας οφείλει να είναι η επί της ουσίας «ίδρυση» της στη νεολαία, ζήτημα στο οποίο επιδιώκουμε από κοινού με τις υπόλοιπες οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να πάρουμε θαρρετές και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Η ευρύτερη διαδικασία συγκρότησης του πόλου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, βέβαια δεν ταυτίζεται με κάποιο σχήμα (εν προκειμένω την ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Αποτελεί μια ευρύτερη εξελισσόμενη λογική, διαδικασία, πρακτική σε περιεχόμενο και μορφή συγκρότησης. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε να συμβάλλει αποφασιστικά η νΚΑ με την βαθύτερη συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας σε χώρους σπουδών, εργασίας και γειτονιές ώστε από τον δικό της δρόμο να τροφοδοτεί την υπόθεση του πόλου, αλλά και με ανοιχτές πολιτικές πρωτοβουλίες διαλόγου και παρέμβασης πλατιά στη ριζοσπαστική νεολαία, στην κατεύθυνση οικοδόμησης του πόλου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Κομμουνιστικός μετασχηματισμός της νΚΑ για την ανώτερη συμβολή σε μια σύγχρονη κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας

Σε αυτά τα πλαίσια επιδιώκουμε τον στρατηγικό επανεξοπλισμό της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, και την ανώτερη συνεισφορά της στην υπόθεση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. Με την βαθύτερη κατάκτηση της εργατικής δημοκρατίας στο εσωτερικό μας. Με κατάκτηση ενός τρόπου δουλειάς που θα προσεγγίζει μια σύγχρονη κομμουνιστική οργάνωση της θεωρίας και της πράξης. Με εργατική στροφή στη δουλειά μας, για να αντιστρέψουμε το εκκωφαντικό κενό μας στην πιο εργατική νεολαία των ΤΕΙ, των νυχτερινών, των ΙΕΚ αλλά και των χώρων όπου εργάζεται η νεολαία, πλευρών που δίνουν δυνατότητα πανκοινωνικής απεύθυνσης-επιρροής μιας σύγχρονης κομμουνιστικής απάντησης.

Με πλούσια συζήτηση της νΚΑ με τα μάτια στραμμένα προς τα έξω: από την σκοπιά της αναζήτησης λύσεων στα βασικά προβλήματα της κοινωνίας και της νεολαίας «ενάντια και έξω» από το καπιταλιστικό πλαίσιο και το υπερ-όπλο του κεφαλαίου που λέγεται ΕΕ. Με «ανέβασμα» της ιδεολογικής μας δουλειάς σε όλα τα επίπεδα ώστε να συμπληρώνει, ολοκληρώνει και να βαθαίνει την πολιτική μας πρόταση.

Με πρωταγωνιστικό ρόλο της νΚΑ, από κοινού με το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, για την συγκρότηση ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. Με ειδική δουλειά σε σχέση με τους ιδιαίτερους δρόμους οικοδόμησης μιας σύγχρονης κομμουνιστικής πρότασης στη νεολαία. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται να πειραματιστούμε με το άνοιγμα του διαλόγου στη νεολαία, με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με την δυνατότητα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης αλλά και την αναγκαιότητα της κομμουνιστικής οργάνωσης στο σήμερα. Με επιδίωξη από την πλευρά μας για επικοινωνία με άλλα ρεύματα και αντιλήψεις, αλλά και τον θεμιτό στόχο της ουσιαστικής ηγεμονίας του ρεύματος της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε η διαδικασία αυτή να καταλήξει σε μια προγραμματική συνδιάσκεψη των δυνάμεων που ενδιαφέρονται για μια σύγχρονη κομμουνιστική οργάνωση στη νεολαία.

Σταύρος Μαραγκουδάκης, Κώστας Τριχιάς, μέλη του Κ.Σ. της ν.Κ.Α.

Η εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου

Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με την ψήφιση του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης. Το σώμα του συνεδρίου αποφάσισε ο αριθμός των μελών του νέου Κ.Σ. να είναι 37 μέλη.

Το νέο Κεντρικό Συμβούλιο της νΚΑ περιλαμβάνει αγωνιστές από όλες της περιοχές της Ελλάδας, από όλες τις ηλικίες και τα ρεύματα πολιτικοποίησης της σημερινής νεολαίας. Κατά αλφαβητική σειρά, εκλέγονται: Αβραμίδης Χρήστος, Αδαμόπουλος Δημήτρης, Γαλάνη Πένυ, Δημόπουλος Γιάννης, Δραγώνας Χρήστος, Ευθυμίου Κώστας, Ευσταθίου Γιάννης, Ζαφειρόπουλος Χάρης, Θάνου Ειρήνη, Κοκκινάκης Νίκος, Κοσίνας Χρήστος, Καραμπέλη Μαρία, Κρανάκης Χρήστος, Κρασάκης Δημήτρης, Λαφτσής Πάρις, Λ.Φ. (στρατευμένος), Μανουράς Γιώργος, Μαντέλας Νίκος, Μαραγκουδάκης Σταύρος, Μινωτάκης Αλέξανδρος, Μοσχονάς Γιάννης, Μουλός Χρήστος, Πανταζόπουλος Θοδωρής, Παπαναστασίου Αφροδίτη, Παπανικολάου Γιώργος, Περπινιά Σοφία, Πετρόπουλος Παναγιώτης, Ρηγόπουλος Κώστας, Ρ.Σ. (στρατευμένος), Σακαλής Νίκος, Σαριπανίδου Αντιγόνη, Σιούλας Παναγιώτης, Στασινού Μαρικαίτη, Τζίμας Γιώργος, Τριχιάς Κώστας, Τσίκαλας Παναγιώτης, Φλέγκας Ευθύμης, Χατζιδάκης Διονύσης.