Συμπαράταξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της COSCO για να νικήσει ο αγώνας τους

 

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Με αλλεπάλληλες αγωγές στα δικαστήρια απαντά η COSCO στον δίκαιο και αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων, που συνεχίζουν απεργιακά από την ημέρα του τραγικού θανάτου του Δημήτρη Δαγκλή μέσα στο χώρο εργασίας την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι απαιτούν το αυτονόητο: Μέτρα ασφαλείας για να παύσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα, έξι άτομα σε κάθε πόστο και όχι τέσσερα, τέρμα στις κόντρα βάρδιες του θανάτου, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου, επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας από εργαζόμενους μέλη του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Και βέβαια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με όλα τα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

Απέναντί τους βρίσκουν την αδιαλλαξία της COSCO, που έχει ενθαρρυνθεί από την αμέριστη υποστήριξη που ελάμβανε χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, με τη συμμετοχή της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. Απέναντί τους οι εργαζόμενοι στην COSCO βρίσκουν και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με το νόμο Χατζηδάκη έδωσε νέα όπλα στην εργοδοσία να κόβει και να ράβει τις βάρδιες σύμφωνα με τα συμφέροντά της και να κτυπά τους απεργιακούς αγώνες. Με τον αγώνα τους αποκαλύπτουν πόσο ψεύτικες είναι οι υποσχέσεις για όσα καλά θα φέρουν οι επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η καπιταλιστικής ανάπτυξη.

 Έξι μέρες μετά τον διαμελισμό του Δημήτρη Δαγκλή η κυβέρνηση και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να αποδοθούν ευθύνες, για να μην ματώνουν οι εργάτες.

Επειδή ο αγώνας των λιμενεργατών είναι δίκαιος, επειδή διεκδικούν αιτήματα ζωτικά για τους εργαζόμενους στην COSCO αλλά και για όλη την εργατική τάξη, επειδή παλεύουν ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη και όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, επειδή τα έχουν βάλει με μια μεγάλη πολυεθνική και το συνασπισμό του κεφαλαίου με την κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σύστημα, είναι ανάγκη τώρα να εκφραστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμπαράταξη και αλληλεγγύη του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος με τους μαχόμενους απεργούς της COSCO για να νικήσει ο δίκαιος αγώνας τους. Είναι ώρα γενίκευσης της πάλης και του απεργιακού αγώνα.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 30/10/2021