Στο Ντονμπάς το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στην αντιφασιστική εξέγερση στην Ουκρανία

Πέρασε από τη Ρωσία και έφτασε στην Ανατολική Ουκρανία τμήμα της ελληνικής αποστολής, ενώ το διεθνές “Αντιφασιστικό Καραβάνι αλληλεγγύης στο Ντονμπάς” παραμένει προς το παρόν στα σύνορα. Εξαιτίας βομβαρδισμών περιοχών του Ντονιέτσκ από τον ουκρανικό στρατό, το καραβάνι δεν έχει ακόμα εισέλθει ολόκληρο στην Ανατολική Ουκρανία. Το τμήμα της ελληνικής αποστολής που έχει εισέλθει βρίσκεται στο Ντονιέτσκ. 

Το Καραβάνι αποτελεί πρωτοβουλία του ιταλικού ska – punk συγκροτήματος Banda Bassotti, και πλαισιώνεται από νεολαίες κομμουνιστικών και αριστερών οργανώσεων από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Χώρα των Βάσκων και την Ελλάδα. Στόχος του Καραβανιού είναι η πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη, με παράδοση οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό του Ντονμπάς και τη διοργάνωση συναυλιών στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας που βρίσκουν καταφύγιο ρωσώφωνοι της Ανατολικής Ουκρανίας αλλά και στο Ντονμπάς. Πρώτος σταθμός η αντιφασιστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 25 Σεπτέμβρη. Η ελληνική αποστολή εντάχθηκε στο υπόλοιπο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης την Τετάρτη και έδωσε το παρόν ανοίγοντας πανό της Αντιφασιστικής Καμπάνιας στην αντιφασιστική συναυλία που δόθηκε απ’ τους Banda Bassotti στην πόλη της Μόσχας την Πέμπτη το βράδυ. Την Παρασκευή το πρωί τα μέλη της αποστολής έδωσαν συνέντευξη τύπου στα πλαίσια του Καραβανιού τονίζοντας την αναγκαιότητα της ανάπτυξης ενός αντιφασιστικού – αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος διεθνώς, το οποίο θα καταφέρει να προτάξει τη διεθνιστική αλληλεγγύη απέναντι στο φασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.

Δεύτερος σταθμός η συναυλία στον προσφυγικό καταυλισμό Ουκρανών από την νοτιοανατολική χώρα στο Rostov on Don στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας. Στη συνέχεια, το διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης κατευθύνθηκε πρός το Donetsk της ανατολικής Ουκρανίας. Όπως σημειώνει το συγκρότημα στην ανακοίνωσή του “Θα μεταφέρουμε την αντιφασιστική αλληλεγγύη μας στο έδαφος του Donbass με μια συναυλία. Όπως έγινε ήδη το 1984 στη Νικαράγουα, το 1994 στο Σαλβαδόρ, το 2004 στην Παλαιστίνη, είμαστε τώρα έτοιμοι για ένα ακόμη ταξίδι. No Pasaran! (Δεν θα περάσουν!)”.

Η Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη επιτυχία των πρωτοβουλιών που διοργάνωσε κατά τη διάρκεια του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη, με κορυφαίες τη διαδήλωση αλληλεγγύης προς την πρεσβεία της Ουκρανίας στις 10/9 και την εκδήλωση με το μέλος της οργάνωσης «Μποροτμπά» Σ. Κιριτσούκ στις 12/9, ανακοίνωσε όχι απλά τη στήριξη, αλλά και τη συμμετοχή ελληνικής αποστολής στο διεθνές καραβάνι αλληλεγγύης. Σην ελληνική αποστολή συμμετέχουν και μέλη της νΚΑ και του ΝΑΡ, καθώς και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου. Το κεντρικό πανό της Καμπάνιας, που μεταφέρει η αποστολή, γράφει στα ελληνικά και στα ρώσικα: "No Pasaran! Από το Ντονμπάς μέχρι το Κερατσίνι, Λευτεριά στο Λαό, Θάνατος στο Φασισμό". Φυσικά, η ελληνική συμμετοχή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συνδέεται με την αντιφασιστική πάλη που αναπτύσσεται στη χώρα μας. Η Καμπάνια στην Ελλάδα καλεί όσους και όσες συμμερίζονται την ανάγκη διεθνιστικής αλληλεγγύης, να συμβάλλουν στην πολιτική και οικονομική στήριξη της προσπάθειας, και θα διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής.

Η επόμενη συνέλευση της Καμπάνιας θα γίνει την Πέμπτη 2/10 στη Λέσχη Αναιρέσεις.

Δείτε εδώ ενημέρωση για το Διεθνές Καραβάνι και την Ελληνική Αποστολή, με ρεπορτάζ, φωτογραφίες και video διεθνών μέσων, από το ιστολόγιο της "Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία"