Στερνό μπάρκο για τον αγωνιστή Νικόλα Μανιάτη

Στερνό μπάρκο για τον αγωνιστή Νικόλα Μανιάτη

Έφυγε την Τρίτη, από ανακοπή καρδιάς και μετά από περιπέτειες με την υγεία του ο Νικόλας Μανιάτης, μαχητικό στέλεχος του ναυτεργατικού κινήματος της μεταπολίτευσης και ένας εκ των ιδρυτών του ΝΑΡ. Γεννήθηκε το 1943, σπούδασε στον Αρχιμήδη μηχανικός εμπορικού ναυτικού, ταξίδεψε πολύ, είχε ναυάγιο με το καράβι Μαριέβα, το 1982.

Οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη, συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ως ναυτεργάτης, εντάχθηκε στο ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1974 και γαλουχήθηκε δίπλα σε ιστορικά στελέχη του ναυτεργατικού κινήματος όπως ο Α. Αμπατιέλος και ο Στ. Τσαμπής. Στη μεταπολίτευση συμμετείχε ενεργά στο ναυτεργατικό κίνημα, υπήρξε ειδικός γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, στέλεχος της Ναυτεργατικής, συμμετείχε στις απεργίες της μεταπολίτευσης, αντιμετώπισε συλλήψεις, ενώ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην ιστορική κατάληψη της ΠΝΟ.

Παράλληλα, υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Καλλιθέα, ενώ το 1986 υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος στην γενέτειρά του Μύκονο. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989, διαφωνώντας με τη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη. Μετείχε στο ΝΑΡ από την πρώτη στιγμή, υπήρξε υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του '90 με την Λαϊκή Αντιπολίτευση. Ήταν ξανά υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις πρώτες εκλογές του 2012.

Πληθωρικός, περπατημένος, λαϊκός και ταυτόχρονα αριστοκρατικός, έζησε μετανάστης στην Αμερική το μακρινό 1963. Κηδεύεται την Παρασκευή στην αγαπημένη του Μύκονο.