Σκληρά περιοριστικά μέτρα για τους πρόσφυγες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Ανακοίνωση ΝΑΡ:

Το Σάββατο 30/1/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα συνδράμει στη γρήγορη αποπεράτωση των γιγάντιων hot spot σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο και sτη δημιουργία 2 χώρων συγκέντρωσης προσφύγων στα στρατόπεδα Σχιστού και Σίνδου με 4.000 πρόσφυγες στο καθένα. Ανακοίνωσε επίσης ότι τις εργασίες κατασκευής για την επέκταση της χωρητικότητας των στρατοπέδων, που σήμερα είναι για 500 άτομα το καθένα, και για τη λειτουργία αναλαμβάνει ο στρατός.  

Η απόφαση αυτή αποτελεί μια πολύ σοβαρή αντιδραστική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Συνιστά μέτρο εγκλεισμού και γκετοποίησης όσων παραμείνουν στη χώρα, στα πρότυπα των στρατοπέδων του Λιβάνου. Σε περιοχές απομονωμένες από τον οικιστικό ιστό των πόλεων, μακριά από την αλληλεγγύη και την προστασία που έδωσαν και συνεχίζουν να προσφέρουν οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές που φτάνουν, περνούν ή διαμένουν πρόσφυγες.

Η χρησιμοποίηση του στρατού για τη λειτουργία και φρούρηση των στρατοπέδων, αντί της αναγκαίας παροχής από το δημόσιο υπηρεσιών προστασίας, πληροφόρησης, σίτισης, περίθαλψης από κοινωνικές υπηρεσίες, αποτελεί στρατιωτικοποίηση με επικίνδυνες προεκτάσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ ρίχνει το βάρος στους φαντάρους.

Ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης, Μουζάλας, δήλωσε στη συνέχεια ότι τα στρατόπεδα αυτά θα είναι ανοιχτού τύπου, αλλά φρουρούμενα και αποτελούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες. Η δήλωση αυτή δεν είναι καθόλου καθησυχαστική, όταν είναι γνωστό ότι οι ρυθμοί μετεγκατάστασης είναι τόσο αργοί που οι πρόσφυγες μπορεί να μείνουν για μήνες ή και συνέχεια σε αυτά τα στρατόπεδα. Αυτή η πολιτική θα έχει συνέχεια και ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση, αφού ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν και άλλα κλειστά στρατόπεδα για «παράνομους» μετανάστες, παράλληλα με τα υπάρχοντα (Κόρινθου, κ.α) και τα προαναχωριακά κέντρα κράτησης μεταναστών με αιτιάσεις για αύξηση του ποσοστού «παράνομων μεταναστών» μεταξύ των προσφύγων.  

Οι αποφάσεις αυτές ανακοινώθηκαν τη μέρα που:  - είχαμε νέο ναυάγιο με 37 πνιγμένους πρόσφυγες, κυρίως παιδιά και γυναίκες, φτάνοντας μόνο το Γενάρη του 2016 στον τραγικό απολογισμό των 272 πνιγμένων στο τραγικό δρομολόγιο των προσφύγων προς την Ευρώπη, – υπήρξε ανακοίνωση ότι για 10.000 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα έχουν χαθεί τα ίχνη τους στην Ευρώπη και – χιλιάδες πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ειδομένη συνεχίζουν με ευθύνη της κυβέρνησης να αναγκάζονται να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα 20 χιλ. πριν τα σύνορα και να εμποδίζονται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές που υπάρχουν στην Ειδομένη.

Η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Ερντογάν για την παρεμπόδιση της νόμιμης διέλευσης των προσφύγων από τα σύνορα που τους εξωθεί στην επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου, η πολιτική των κλειστών συνόρων για τους πρόσφυγες, τα μέτρα «φύλαξης» με επαναπροωθήσεις, η διαλογή των προσφύγων με απελάσεις, η ανάπτυξη δυνάμεων της  Φρόντεξ, η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες αποτελούν δολοφονική βαρβαρότητα, που συμπληρώνει την ιμπεριαλιστική πολιτική των πολέμων ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε. στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Είναι το απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού.

Οι πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης σταδιακά εναρμονίζονται, ικανοποιούν και δίνουν μεγαλύτερο αέρα στις πιο σκοτεινές δυνάμεις των εκμεταλλευτικών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών επιλογών, που θεωρούν τους πρόσφυγες- απόβλητα και «απειλή» λόγω του μεγάλου αριθμού τους και του άλλου «πολιτισμού» τους, ζητούν τη θυσία τους και απαιτούν μέτρα εγκλεισμού. Οι αποφάσεις της Δανίας και Ελβετίας για κατασχέσεις των χρημάτων και προσωπικών ειδών  των προσφύγων, το μαρκάρισμα των πορτών των προσφύγων στη Βρετανία, οι δηλώσεις του Βέλγου υφυπουργού «πνίξτε του μετανάστες», της κατασκευής και νέων φρακτών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, οι αποφάσεις για μαζικές απελάσεις από Σουηδία, Νορβηγία συνιστούν μια νέα ποιότητα συνολικής αντιδημοκρατικής  στροφής στο όνομα της ασφάλειας από τους «ξένους» που παραπέμπει σε πογκρόμ και την εποχή του ναζισμού.

  Η αδιαφορία όταν χαρακτηρίζεται παρανομία η προσφυγιά και η σιωπή στη σταδιακή διολίσθηση σε μέτρα κράτησης και εγκλεισμού των προσφύγων είναι επικίνδυνη στάση για τις ελευθερίες όλων μας.

Καλούμε το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα να διεκδικήσουν:

  1. Να μη δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. Να κλείσουν τα υπάρχοντα και να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται εκεί. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού και στα αυθαίρετα μέτρα διαλογής και διαχωρισμού προσφύγων-μεταναστών.
  2. Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.Ασφαλή, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας.
  3. Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες.
  4. Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι στην επιχείρηση Ποσειδών για αποτροπή διέλευσης των προσφύγων στο Αιγαίο. Όχι σε δημιουργία στην Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής
  5. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου.
  6. Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.
  7. Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου. Δικαίωμα στο άσυλο.
  8. Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.

Αγώνας διαρκείας για:

  • να μπει τέρμα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας.
  • να κλείσουν οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
  • ενάντια στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές  πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Επιτροπή για θέματα Προσφύγων και μεταναστών, Αθήνα 3/2/2016