Σημαντικό βήμα η Πανελλαδική Συνάντηση της Πρωτοβουλίας

 

Ουσιαστική διαδικασία και σημαντική συμβολή με ομιλίες γόνιμου διαλόγου

Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα αισιοδοξίας ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 11 Ιουλίου στην Καισαριανή οι εργασίες της πρώτης Πανελλαδικής Συνάντησης της "Πρωτοβουλίας Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα".

Στην πρώτη αυτή Πανελλαδική διαδικασία του δυναμικού που συμμετέχει στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος, συμμετείχαν πάνω από 300 αγωνιστές και αγωνίστριες από όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας, ενώ στις εργασίες μίλησαν πάνω από 40 συμμετέχοντες στη διαδικασία.

Να ενωθεί η κομμουνιστική αριστερά με το σκοπό της, την χειραφέτηση των εργαζομένων και την ανατροπή του συστήματος, το κεντρικό ζήτημα των τοποθετήσεων και ο πυρήνας του προβληματισμού

Στις ομιλίες αποτυπώθηκε μια γόνιμη και ουσιαστική συμβολή και πλούσιος διάλογος πάνω στα ζητήματα που τέθηκαν από το "Κείμενο Αρχών και γενικών κατευθύνσεων" και την Πολιτική Εισήγηση, που αποτελούσαν και τη βάση συζήτησης της διαδικασίας. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμβολή της νέας γενιάς στις τοποθετήσεις, με αναφορές και θέσεις για τα κρίσιμα και σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία συνολικά και τη συμβολή της σε μια κομμουνιστική προοπτική στον 21ο αιώνα με όλα τα σύγχρονα στοιχεία.

Μετά το σύντομο άνοιγμα της διαδικασίας από τον Δημήτρη Γκόβα εκ μέρους της απερχόμενης Γραμματείας της "Πρωτοβουλίας" και την εκλογή του προεδρείου της Πανελλαδικής Συνάντησης, το Σάββατο 10 Ιουλίου λίγο μετά τις 4.00 μ.μ., παρουσιάστηκε η Πολιτική Εισήγηση της απερχόμενης Γραμματείας της "Πρωτοβουλίας" από τον Παναγιώτη Μαυροειδή. Ολόκληρη η πρώτη μέρα μέχρι μετά τις 10.00 μ.μ. αφιερώθηκε στις ομιλίες και τοποθετήσεις του δυναμικού που συμμετείχε στην Συνάντηση.

Ευρύτατη αποδοχή και συμφωνία στην κατάληξη για τα επόμενα βήματα και τα κείμενα-ντοκουμέντα

Την Κυριακή 11/7 οι εργασίες συνεχίστηκαν από το πρωί με ομιλίες και τοποθετήσεις. Λίγο μετά τις 2.00 μ.μ. διαβάστηκαν από τον Κώστα Τριχιά, μέλος της γραμματείας της Πρωτοβουλίας, τα συγκεκριμένα βήματα που προτάθηκαν για τη συνέχεια της προσπάθειας, για μια εντεινόμενη και επιταχυνόμενη συγκρότηση και δράση της "Πρωτοβουλίας" σε πολλά επίπεδα. Ακολούθησε ενδεικτική ψηφοφορία επί των 2 κειμένων και των προτάσεων για κατάληξη τα οποία υπερψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία και είχαν την κοινή αποδοχή του δυναμικού που συμμετείχε.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν αυτά τα συγκεκριμένα βήματα που προτάθηκαν, συζητήθηκαν και καταλήχθηκαν στη διαδικασία και αφορούν την συμφωνία πάνω στο περίγραμμα προγραμματικών αρχών όπως καταγράφηκαν στα κείμενα, τη συγκρότηση 5 επιτροπών για την μελέτη, ανάπτυξη και διατύπωση θεματικών προγραμματικών κειμένων στην πορεία για το κομμουνιστικό πρόγραμμα, η απόφαση για συγκρότηση επιτροπών της "Πρωτοβουλίας" σε όλες τις βασικές πόλεις και σε κλάδους μαζί με σχέδιο σύνδεσης και παρέμβασης σε εργατικούς χώρους καθώς και ανάπτυξη της πολιτικής παρέμβασης της "Πρωτοβουλίας" με ορίζοντα την συγκρότηση μιας νέας οργάνωσης Κομμουνιστικής Απελευθέρωση με ιδρυτικό συνέδριο το καλοκαίρι-φθινόπωρο το 2022.

Ακολούθησε η ανάδειξη νέας, Πανελλαδικής-πλέον-Γραμματείας της Πρωτοβουλίας, η οποία έγινε δεκτή ομόφωνα και αποτελείται από 19 συντρόφισσες και συντρόφους από την Αττική και τις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ελπιδιφόρα συμμετοχή και ποιτικά στοιχεία

Στην Πανελλαδική Συνάντηση συμμετείχαν 319 αγωνιστές και αγωνίστριες.

Το 53% όσων συμμετείχαν με κάρτα στις εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης ήταν κάτω από 30 ετών και ο μέσος όρος ηλικίας τα 37 χρόνια, δείχνοντας ότι ο κομμουνσιμός είναι η νιότη του κόσμου και η προσπάθεια για το κομμουνιστικό πρόγραμμα και το φορέα του στον 21ο αιώνα είναι μια υπόθεση που στην καρδιά της έχει τη νέα γενιά αγωνιστών/τριων. Το 40% ήταν γυναίκες και το 60% άντρες.

Επίσης το 53% ήταν εργαζόμενοι-ες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το 2% άνεργοι-ες, το 3% αυτοαπασχολούμενοι-ελεύθεροι επαγγελματίες, φοιτητές-μαθητές-σπουδαστές το 36% και συνταξιούχοι διάφορων κλάδων το 6%.

Τα ποιοτικά και ποσοτικά αυτά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα από κάθε άποψη.

Η Πανελλαδική Συνάντηση αποφάσισε τη συνέχεια της δράσης στο εξής ως «Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα», αποτυπώνοντας τη νέα, ανώτερη φάση αποφασιστικής συγκέντρωσης δυνάμεων και ανάπτυξης του περιεχομένου της. Το αισιόδοξο και ουσιαστικό βήμα που πραγματοποιήθηκε με τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης αποτελεί κάλεσμα στράτευσης και μάχης για την ανάπτυξη της δράσης των κομμουνιστών και κομμουνιστριών σε όλα τα επίπεδα με νέα ορμή.