Σημαντική παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων-ομοσπονδιών στο Υπ. Εργασίας

 

Παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου στην Αθήνα πραγματοποίησαν σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την Τρίτη 14 Απριλίου 2020.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Πανελλαδικής Μέρας Δράσης για τα εργατικά δικαιώματα-ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης-εργοδοσίας και στην δράση αυτή καλούσαν 17 πρωτοβάθμια σωματεία και 2 ομοσπονδίες.

Λίγο μετά τις 12.30 μ.μ. τα σωματεία άνοιξαν τα πανό τους μπροστά στην είσοδο του Υπουργείου, με τα μέτρα προστασίας και τις απαραίτητες αποστάσεις, και άρχισαν την διαμαρτυρία τους φωνάζοντας συνθήματα. «Χθες ήταν μνημόνια-τώρα πανδημία-δώστε λεφτά για την υγεία», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά-εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι-ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και άλλα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί εκπροσώπων και εκλεγμένων συνδικαλιστών από τα σωματεία που καλούσαν στην παράσταση.

Όπως τόνισαν όλοι και όλες οι ομιλητές/τριες, απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, στέρηση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών), το εργατικό και λαϊκό κίνημα πρέπει να δράσει και να διεκδικήσει τώρα. Καταγγέλθηκαν μια σειρά εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης που ενισχύουν κυρίως την εργοδοσία και τις επιχειρήσεις και δίνει ψίχουλα στους εργαζόμενους και άνεργους.

Βασικό ζήτημα που απασχολεί τα σωματεία είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται στοιβαγμένη και χωρίς ουσιαστικά μέτρα και μέσα προστασίας, ενώ εντείνονται οι καταγγελίες για εκβιασμούς εργοδοτών που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν παρ΄ ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναστολή και δηλωμένες στην «Εργάνη». Επίσης γίνονται χιλιάδες απολύσεις μέσα στην πανδημία, αλλά και μειώσεις μισθών και κοψίματα αδειών.

Άφαντη ήταν φυσικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η οποία αρνήθηκε να δεχθεί αντιπροσωπεία των σωματείων, αρκετά από τα οποία είχαν ζητήσει εγγράφως τις προηγούμενες μέρες συνάντηση με τους υπεύθυνους της κυβέρνησης.

Ανάλογες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και σε μεγάλα Super Market, αλλά και σε πολλές ακόμα πόλεις, σε επιθεωρήσεις εργασίας, σε μαζικούς χώρους εργασίας και κεντρικά σημεία των πόλεων.

Νωρίτερα, στο Υπουργείο Εργασίας είχαν συγκεντρωθεί η Ομοσπονδία και το συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για τις διεκδικήσεις του κλάδου, αλλά και σωματεία καλλιτεχνών όπως ο ΣΕΗ, ο ΠΜΣ και άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου.

Την Τετάρτη 15/4 θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε super market σε πολλές περιοχές της χώρας, στα πλαίσια της μέρας πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους του κλάδου αυτού, στην οποία καλούν σωματεία του εμπορίου και άλλες συλλογικότητες.

Τα σωματεία που καλούσαν στην παράσταση στο Υπουργείο Εργασίας ήταν:

ΠΕΝΕΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ PUBLIC, ΣΕΦΚ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω, ΣΥΛΛΟΓΟΣ Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Κώστας Σωτηρίου», ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ, ΕΛΜΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΕ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ και οι ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ, ΠΟΚΟΠΚ (Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία).

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες και αγωνιστές από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΟΡ.Μ.Α., την «Ταξική Πορεία», την «Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό», την ΑΤΕ-ΕΚΑ, το ΕΕΚ, το ΜΕΤΑ, κ.α.

Δείτε παρακάτω VIDEO με πλάνα και φωτογραφίες από την παράσταση στο Υπουργείο Ργασίας και δηλώσεις-χαιρετσιμούς σωματείων και συνδικαλιστών: