Σημαντική εμπειρία και έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη το Βαλκανικό οδοιπορικό του ΝΑΡ και της νΚΑ που ολοκληρώθηκε

 

Δείτε εδώ φωτογραφικό άλμπουμ από το οδοιπορικό

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο Βαλκανικό πολιτικό οδοιπορικό που διοργάνωσαν το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση από τις 4 έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Η αποστολή επέστρεψε τη Δευτέρα τα χαράματα 9/1 στην Αθήνα, μετά από ένα πενταήμερο οδοιπορικό με πολλές παραστάσεις και εμπειρίες στις αποσκευές της. Τα 100 μέλη και φίλοι του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. που ταξίδεψαν με τα 2 πούλμαν, πέρασαν από 2 χώρες, αρκετές πόλεις και χωριά και διένυσαν πάνω από 2.200 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού.

Πρώτος σταθμός η πόλη των Σκοπίων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία η αποστολή συμμετείχε σε εκδήλωση στο κοινωνικό κέντρο «Ντούνια». Θέμα της εκδήλωσης «Οι αγώνες των εργαζομένων σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία». Στην εκδήλωση από τη μεριά του ΝΑΡ μίλησε ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός, μέλος της ΠΕ και της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΝΑΡ, ενώ παρεμβάσεις έκαναν και μέλη της αποστολής, συνδικαλιστές και φοιτητές. Από την πλευρά των διοργανωτών μίλησε ο Ζόραν Βασιλέφσκι, μέλος της οργάνωσης Σοσιαλιστική Αυγή και του κοινωνικού κέντρου Ντούνια. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολλές τοποθετήσεις από αγωνιστές-τριες της γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με συντρόφους-σσες της Οργάνωσης Σοσιαλιστική Αυγή, σύντομη ιστορική περιήγηση στο κέντρο των Σκοπίων και συνεστίαση.

Επόμενος σταθμός ήταν η πόλη Κραγκούγεβατς της Σερβίας, μια πόλη με ιστορία αγώνων, εργατικό πληθυσμό και πολιτική δραστηριότητα. Ο σύντροφος Νέναντ Γκλίσιτς από την οργάνωση Κόκκινη Πρωτοβουλία, οργάνωση που δραστηριοποιείται στη Σερβία και την Κροατία, ξεκίνησε το ιστορικό και πολιτικό οδοιπορικό από την είσοδο του μεγάλου εργοστασίου της Ζάσταβα, βιομηχανία στην οποία γεννήθηκε το οργανωμένο εργατικό κίνημα της Σερβίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Μνημεία από εργατικούς αγώνες, τοπόσημα από τον αντιφασιστικό αγώνα των παρτιζάνων στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και σημαντικά κτίρια, σημεία και μνημεία της περιόδου της Γιουγκοσλαβίας ήταν οι σταθμοί της περιήγησης στην πόλη του Κραγκούγεβατς. Στην περιήγηση συμμετείχαν και μέλη της οργάνωσης Κόκκινη Πρωτοβουλία.

Το βαλκανικό οδοιπορικό συνεχίστηκε με μετάβαση στο Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Σερβίας και της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δύο γεμάτες ημέρες ακολούθησαν στην πόλη, με αρχή την επίσκεψη στο αξιόλογο Μουσείο της Γιουγκοσλαβίας. Στο μουσείο υπάρχουν ντοκουμέντα από την πορεία του αγώνα των κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας από την ίδρυσή του ΚΚΓ κατά την προπολεμική περίοδο, αλλά και εκθέματα από τον αντιφασιστικό αγώνα των παρτιζάνων της Γιουγκοσλαβίας ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Το μουσείο φιλοξενεί επίσης σημαντικές «στιγμές» από/για την πορεία του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού της Γιουγκοσλαβικής περιόδου. Στο χώρο του μουσείου έγινε οργανωμένη ξενάγηση σε τρία γκρουπ. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο τάφος του Τίτο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύωρη ιστορική περιήγηση σε σημαντικά μνημεία και τοπόσημα του Βελιγραδίου. Ο ιστορικός Στέφαν Γκούσβιτσα παρουσίασε πτυχές της ιστορίας του εργατικού κ κομμουνιστικού κινήματος της Γιουγκοσλαβίας, μνημεία του αντιφασιστικού αγώνα και σημαντικά κτίρια ορόσημα της σοσιαλιστικής περιόδου, όπως και σημεία που βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ την περίοδο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης το 1999.

Ο ιστορικός περίπατος ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, με ιστορικές και πολιτικές πτυχές, ερωτήσεις κ συζήτηση. Στην πολύωρη περιήγηση συμμετείχαν και συνέβαλλαν μέλη της οργάνωσης Εργατική Φωνή της Σερβίας και της οργάνωσης Κόκκινη Πρωτοβουλία.

Στο Βελιγράδι συνεχίστηκε και η τέταρτη μέρα του βαλκανικού οδοιπορικού του ΝΑΡ και της νΚΑ. Η περιήγηση ξεκίνησε με επίσκεψη στον πύργο όπου φυλακίστηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε ο Ρήγας Φεραίος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Φρούριο του Βελιγραδίου, στο οποίο υπάρχουν πολλά μνημεία, κτίρια και εκθέματα. Ακολούθησε μετάβαση στο Νέο Βελιγράδι, περιοχή που ανοικοδομήθηκε και σχεδιάστηκε στη Γιουγκοσλαβική περίοδο ως οικιστικό και διοικητικό κέντρο της πόλης.

Το οδοιπορικό συνεχίστηκε με μετάβαση στην παραδουνάβια περιοχή του Ζεμούν, όπου η συντρόφισσα Όλγα Ντράγκας και ο σ. Μίλαν από την οργάνωση Κόκκινη Πρωτοβουλία ξενάγησαν την αποστολή στα βομβαρδισμένα από το ΝΑΤΟ κτίρια, στη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του 1999. Ο ιστορικός περίπατος ολοκληρώθηκε στο μνημείο των παρτιζάνων της περιόδου 1941-1944. Ακολούθησε περίπατος στις όχθες του Δούναβη.

Το οδοιπορικό αποτέλεσε σημαντική εμπειρία για όλους και όλες όσους συμμετείχαν. Αποκτήθηκαν γνώσεις και πληροφορίες για σημαντικά πολιτικά και ιστορικά ζητήματα που σημάδεψαν τους αγώνες των λαών των Βαλκανίων, το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της ευρύτερης περιοχής μας. Αποτέλεσε μια «έρευνα πεδίου» στις σημερινές υλικές συνθήκες μέσα στις οποίες οι κομμουνιστές και τα κινήματα πρέπει να δράσουν για να αντιστρέψουν τους δυσμενείς συσχετισμούς που επιφέρει η καπιταλιστική επίθεση και βαρβαρότητα. Ιδιαίτερη σημασία, όπως φάνηκε σε όλους τους σταθμούς του οδοιπορικού, αποτελεί η δράση για την διεθνιστική και κοινή πάλη των λαών, την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των νέων στην περιοχή, η οποία υπονομεύεται από τους εθνικισμούς και ανταγωνισμούς των κυρίαρχων, φέρνοντας δεινά και περιπέτειες στην περιοχή των Βαλκανίων και τους λαούς.

Από αυτή τη σκοπιά ιδιαίτερα σημαντική ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη και η ζωντανή ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και πολιτικών θέσεων ανάμεσα στις οργανώσεις με τις οποίες συναντήθηκε η αποστολή του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. στις βαλκανικές χώρες, πλευρά που χρειάζεται να ενισχυθεί και να συνεχιστεί με πολύπλευρες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων που βιώνουμε ήδη στην Ευρώπη. Για να οικοδομηθεί το στρατόπεδο των λαών, της εργατικής πολιτικής και του διεθνισμού, ενάντια στα στρατόπεδα του κεφαλαίου και τους ανταγωνισμούς τους.

Το οδοιπορικό αποτέλεσε μια πολύτιμη παρακαταθήκη για ένα σημαντικό τμήμα ιδιαίτερα νέων αγωνιστών/τριων που συμμετείχε στη μαζική αποστολή, εμπλουτίζοντας τη συλλογική πείρα και δράση της οργάνωσής μας.

 

 

Creative Commons License    Το narnet.gr στηρίζει το ελεύθερο λογισμικό
Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Ελλάδα