Σε σφαγείο οδηγεί η Ε.Ε. τους λαούς της Ευρώπης

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση σχετικά με τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Μετά και την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής είναι παραπάνω από σαφές ότι η ΕΕ οδηγεί τις χώρες της Ευρώπης, ιδιαίτερα του Νότου σε μια τραγική ύφεση, νέο υπερδανεισμό και επομένως σε νέα εφιαλτικά μνημόνια.

Ακόμα κι αυτοί οι (πολύ μετριοπαθείς) ευσεβείς πόθοι των χωρών του Νότου διαψεύστηκαν. Το περιβόητο «ταμείο ανάκαμψης», το οποίο υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το «βαρύ πυροβολικό» της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» παραπέμπεται σε μια αναιμική αύξηση του επόμενου πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 21-27 (κονδύλια που έτσι κι αλλιώς από την εμπειρία των προγραμμάτων ξέρουμε ότι η εκταμίευσή τους αρχίζει δυο χρόνια μετά..)

Έτσι ότι έχει αποφασίσει έως τώρα η ΕΕ είναι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup που αφορούν όχι επιδοτήσεις αλλά δάνεια τα οποία θα υποχρεωθούν να λάβουν οι ήδη υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες

  • το πρόγραμμα SURE που έχει προτείνει η Κομισιόν για στήριξη των θέσεων εργασίας και των ανέργων, ύψους έως 100 δισ. ευρώ. 
  • η ενίσχυση των επιχειρήσεων (και κυρίως των μικρομεσαίων) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία δημιουργεί ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, (και όχι 200 δις όπως έγραψε η πλειοψηφία του τύπου) το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει χρηματοδότηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για εταιρείες με έμφαση στις ΜΜΕ, με μόχλευση μέσω των τραπεζών.
  • η στήριξη των χωρών-μελών από τον ESM μέσω της Προληπτικής Πιστοληπτικής γραμμής (E.C.C.L) ύψους 240 δισ. ευρώ και αναλογικά το 2% του ΑΕΠ για την κάθε χώρα με δέσμευση των χωρών που θα απευθυνθούν στο «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» ότι τα δάνεια αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, θεραπειών και πρόληψης – σχετικών δαπανών που οφείλονται στην κρίση της πανδημίας. 

Έτσι για τις άμεσες ανάγκες αντιμετώπισης της βαθύτατης ύφεσης και της τραγικής μείωσης των εισοδημάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων τα κράτη θα πρέπει να δανειστούν με χρήση της «γενικής ρήτρας διαφυγής» του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ» που αποτελεί προσωρινή παρέκκλιση από τους κανόνες του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτή την περίοδο οργανώνεται συνειδητά, και αδίσταχτα μια νέα φάση επίθεσης στους λαούς όλης της Ευρώπης, που τα «μνημόνια» που ζήσαμε στην χώρα μας ωχριούν!! Χώρια που η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμα από το «μεταμνημονιακό σύμφωνο» των ματωμένων πλεονασμάτων και των λοιπών δεσμεύσεων μέχρι το 2060.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει λύση για τον λαό μέσα στο πλαίσιο αυτή της άθλιας πολιτικής και της ΕΕ.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα και η αριστερά πρέπει να παλέψουν για την

  • πλήρη αποζημίωση όλων των εργαζόμενων και των ανέργων και μέτρα στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών
  • μονομερή ακύρωση του προγράμματος μεταμνημονιακής επιτροπείας και των αιματηρών πλεονασμάτων.
  • την διαγραφή του χρέους στην χώρα μας και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
  • την παραβίαση των όρων του δημοσιονομικού τρελοκομείου, και την έξοδο από την ΕΕ .
  • την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο, για να εξασφαλιστεί η διαγραφή των ιδιωτικών χρεών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, η απρόσκοπτη παροχή των βασικών κοινωνικών αγαθών στον λαό (ρεύμα, νερό, επικοινωνίες) και την υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε χρήσιμους κοινωνικά τομείς για την μείωση της ανεργίας
  • την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών για τον λαό με αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου τομέα και ακύρωση όσων ιδιωτικοποιήσεων έχουν γίνει.

 

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 24 Απριλίου 2020