Σε μαζική εκδήλωση παρουσιάστηκε η απόφαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η κεντρική κατεύθυνση των Θέσεων του ΠΣΟ για την 5η Συνδιάσκεψη παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη στην μαζική κεντρική εκδήλωση στο Παιδαγωγικό Αθήνας.
«Η αντικαπιταλιστική-επαναστατική αριστερά χρειάζεται να αναδείξει τις αιτίες της κρίσης του συστήματος της εκμετάλλευσης, να παλέψει για μια πλατιά συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων πάνω στη βάση ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος που έρχεται σε ρήξη με τον δολοφονικό καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις, τους θεσμούς του και το κράτος του με προοπτική την ανατροπή του, να οργανώσει την λαϊκή αντεπίθεση, να προβάλλει την αντικαπιταλιστική διέξοδο», αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συνεδρίασε την Κυριακή 4 Δεκέμβρη και στην οποία εγκρίθηκαν και οι Θέσεις του ΠΣΟ για την 5η Συνδιάσκεψη στις 21-22 Ιανουαρίου 2023.
Η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η κεντρική κατεύθυνση των Θέσεων του ΠΣΟ για την 5η Συνδιάσκεψη παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη στην μαζική κεντρική εκδήλωση στο ΜΑΝΧ, στο Παιδαγωγικό της Αθήνας.
Η μαζική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ άνοιξε με την παρουσίαση που έγινε από τον Αντώνη Δραγανίγο, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως υπογράμμισε στο άνοιγμά του «έχουμε μπει σε μια πρωτοφανέρωτη περίοδο όπου όλες οι αντιθέσεις του καπιταλισμού συμπυκνώνονται, με απρόβλεπτες καταστάσεις για τις συνθήκες ζωής και την ίδια την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επερχόμενης ύφεσης, του πολέμου, των καταλυτικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και περιβαλλοντικής καταστροφής και της αντιδραστικής επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών. Τα αδιέξοδα και οι άλυτες αντιφάσεις του καπιταλισμού δημιουργούν συνθήκες πολιτικής κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος ακόμα και στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες». Όπως τονίστηκε, "στους αγώνες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί ένα πλατύ ρεύμα αγωνιστριών και αγωνιστών που αναζητούν πολιτικό στήριγμα και εναλλακτική πέρα από τα όρια που βάζει, ήδη από τώρα, η προοπτική της «προοδευτικής διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία συμφωνεί, επί της ουσίας, το ΜΕΡΑ25. Στη δυναμική ανάπτυξη αυτού του ρεύματος δεν μπορεί να συμβάλει -ενώ συχνά αντιπαρατίθεται και ανοιχτά- η τακτική και στρατηγική του ΚΚΕ, που περιορίζεται σε ένα συνδυασμό άμεσων αιτημάτων και προβολής μιας «λαϊκής εξουσίας» χωρίς επαναστατική τομή, με σταθερό επιμύθιο την εκλογική στήριξη. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάζεται να μπει μπροστά για να επιδράσει σε όλο αυτόν τον κόσμο, τονίζεται, να διεκδικήσει την ηγεμονία σ’ αυτό το ρεύμα με τα προχωρημένα χαρακτηριστικά, που διαμορφώνεται σε εργαζόμενους και νεολαία. Να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες και να απευθυνθεί στο δυναμικό της ανατρεπτικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς για τη συνεργασία σε όλες τις μάχες και τις εκλογές."
Όπως υπογραμμίζει και η απόφαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία τοποθετείται και απέναντι σε ορισμένες προτάσεις συνεργασίας που παρουσιάζονται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς: «Στόχος μιας τέτοιας συνεργασίας είναι μια νέα δυναμική για ένα ισχυρό αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο στη βάση του αντίστοιχου προγράμματος. Αυτό πρέπει να υπηρετείται από τη διεύρυνση και ενίσχυση του ρεύματος, που στηρίζει πολιτικά τους αγώνες του σήμερα και βάζει στόχο να συγκροτήσει δυνατή αριστερή εργατική αντιπολίτευση ενάντια σε όποιο κυβερνητικό διαχειριστή του ελληνικού καπιταλισμού προκύψει μετά τις εκλογές. Για να στηρίξουμε τις σκληρές ταξικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν ενάντια στις άγριες επιθέσεις που προετοιμάζει η άρχουσα τάξη με νέο μνημόνιο, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικού πολέμου, απογείωσης των πολεμικών εξοπλισμών και πανδημίας», «Αντίθετα από τα παραπάνω, πολιτικές προτάσεις συνεργασίας που εμφανίζονται ενόψει των εκλογών για συνεργασία με την αριστερά του κοινοβουλευτικού δρόμου, με κέντρο την πάλη ενάντια στον ‘’νεοφιλελευθερισμό’’, καθιστούν την αντικαπιταλιστική αριστερά δωρητή σώματος, θολώνουν την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα ρήξης με τις βασικές επιλογές του συστήματος και ένα πρόγραμμα διαχείρισης, διαμορφώνουν αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε λογικές κατ’ έξοχή φιλο-ΕΕ, και φιλοΝΑΤΟ, με όραμα ένα ‘’δίκαιο’’, ‘’πράσινο’’, ‘’παραγωγικό καπιταλισμό’’ και την αντικαπιταλιστική-αντιιμπεριαλιστική πάλη».
Μετά την παρουσίαση της απόφασης του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίλησαν οι οργανώσεις του μετώπου, το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος και το ΣΕΚ. Ακολούθησε ουσιαστικός διάλογος με πολλές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από οργανώσεις όπως το "Κόκκινο Νήμα" που τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στην πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αγωνιστές και αγωνίστριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το εργατικό κίνημα, τις γειτονιές και το φοιτητικό κίνημα.
Όπως σημειώθηκε στο κλείσιμο της σημαντικής εκδήλωσης, η διαδικασία για την 5η Συνδιάσκεψη άρχισε ήδη με την εκδήλωση αυτή και θα συνεχιστεί μέσα στις συνελεύσεις των Επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την εξόρμηση του μετώπου στον κόσμο σε όλη τη χώρα.