Προκήρυξη ΝΑΡ και ν.Κ.Α. για τα 42 χρόνια απ΄ την Εξέγερση του Νοέμβρη

Στους μονόδρομους απαντάμε με εξεγέρσεις!

Νοέμβρης 2015: Μαθητικές κινητοποιήσεις, δυναμικές φοιτητικές πορείες, απεργία στα λιμάνια, πανεργατική απεργία, φέρνουν τους εργαζόμενους και τη νέα γενιά στη πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και την επανεκλεγμένη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε μια χρονιά με καταιγιστικά πολιτικά γεγονότα, το εξεγερτικό πνεύμα του Νοέμβρη του 73’ πλανιέται ακόμα πάνω από τους δρόμους του αγώνα. Για ακόμα μία φορά έρχεται να θυμίσει πως ο δρόμος επιβολής κατακτήσεων είναι αυτός του εξεγερμένου λαού που οργανώνεται για να νικά!

Η όλο και αυξανόμενη ανεργία, η μαύρη εργασία χωρίς κανένα δικαίωμα, η διάλυση της δημόσιας παιδείας, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο που κάνει ακόμα και την επιβίωση να φαντάζει δύσκολη. Η νέα γενιά που μεγαλώνει μέσα σε συνεχή μνημόνια, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το Νέο Σχολείο των λίγων, την εκμετάλλευση της μαθητείας, τις ουρές του ΟΑΕΔ, τη συνεχή κατάρτιση και εξειδίκευση, τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα, την μετανάστευση. Καθημερινά βιώνει ότι δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό της σήψης και της βαρβαρότητας. Έναν καπιταλισμό που γεννά κρίσεις, ρίχνει στην εξαθλίωση και την βαθιά εκμετάλλευση την κοινωνική πλειοψηφία παγκόσμια. Ένα σύστημα, που στηρίζεται στηρίζεται στη φτώχεια, τη βία, την καταστολή και τους πολέμους για να επιβιώσουν τα κέρδη των λίγων! Εκατομμύρια πρόσφυγες πεινούν, θανατώνονται και πνίγονται στις πύλες της περίκλειστης και αντιδραστικής ΕΕ, δείχνοντας πως η ανθρωπότητα δε χωρά στην ιμπεριαλιστική παραφροσύνη των πολέμων και των αγορών.

Καμία ανοχή, καμία αναμονή!

Πολύ περισσότερο που οι εργαζόμενοι και η νεολαία έστειλαν ηχηρό μήνυμα ρήξης με το συντριπτικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου, καταλαβαίνουν πλέον ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής ή αναμονής. Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, «δικαίωσε» τις εκτιμήσεις ότι με βήμα ταχύ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση στο πλαίσιο εφαρμογής του 3ου μνημονίου, αλλά και όλων όσα δεν πρόλαβαν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία τα δύο προηγούμενα μνημόνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ο δρόμος της κοινοβουλευτικής ανάθεσης και οι μεσοβέζικες λύσεις του δόγματος ΣΥΡΙΖΑ «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή», οδήγησαν στην πλήρη υποταγή στις επιταγές της ΕΕ, των δανειστών και του κεφαλαίου. Μετέτρεψαν το μεγαλειώδες λαϊκό ΟΧΙ σε υποτακτικό ΝΑΙ. Προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όμως απέναντι στα νέα There Is No Alternative και στους απελπιστικούς μονόδρομους που μας προτάσσουν, η εξέγερση του Πολυτεχνείου έρχεται να μας θυμίσει ότι υπάρχουν πάντα οι δρόμοι που ανοίγουν οι λαοί με τη πάλη τους.

Στο δρόμο της ανατροπής!

Ο δικός μας δρόμος είναι αυτός της ανατροπής των παλιών και νέων μνημονίων, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που την υλοποιεί και κάθε κυβέρνησης που θα στηρίξει τις ίδιες βάρβαρες πολιτικές. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο, της παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Φάνηκε πλέον καθαρά πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων του ευρώ και της ΕΕ. Αντίθετα, η ιδέα ότι υπάρχει μια πιο φιλολαϊκή διαχείριση εντός των ορίων που τίθενται από τους αντιδραστικούς αυτούς θεσμούς αποδείχτηκε μια τεράστια αυταπάτη που την πληρώνουμε ήδη ακριβά…

....Στο δρόμο του Νοέμβρη για την ανατροπή!

Μπορούμε να αντισταθούμε, να οργανωθούμε και να δώσουμε μάχες για να βελτιώσουμε τη ζωή μας; Μπορούμε να παλέψουμε για τη συνολική ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας, της επίθεσης του σύγχρονου καπιταλισμού στις ανάγκες και τα δικαιώματα μας; Είναι εφικτός ένας άλλος δρόμος και μια άλλη κοινωνική προοπτική, για την κομμουνιστική απελευθέρωση στον 21ο αιώνα;

ΝΑΙ μπορούμε!

Η πάλη για το ψωμί, την παιδεία και την ελευθερία της εποχής μας, εποχής ασύλληπτου πλούτου τον οποίο λυμαίνονται οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, μπορεί να γίνει το σύνθημα της σύγχρονης εξέγερσης του λαού για τα δικαιώματά του, για κατακτήσεις στο σήμερα, με όπλο ένα ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα και ένα οργανωμένο και πολιτικά επικίνδυνο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα.

Το υποταγμένο συνδικαλιστικό κίνημα της ΓΣΕΕ του «ΝΑΙ σε όλα» (στο δημοψήφισμα και τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των κυβερνήσεων), έχει αποδείξει πολλάκις πως ούτε θέλει ούτε μπορεί να συγκρουστεί με τη μνημονιακή αστική πολιτική και την κυβέρνηση που την εφαρμόζει. Χρειαζόμαστε τώρα νέες ενώσεις εργαζομένων, νέα σωματεία στους κλάδους δουλειάς που δεν υπάρχουν, τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν και να ενώσουν όλους τους εργαζόμενους, παλιούς και νέους, Έλληνες και μετανάστες και τη νέα εργατική βάρδια που δουλεύει με τις πιο ελαστικές και επισφαλείς μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση, ημιανεργία-ημιεργασία, «μπλοκάκι»). Χρειαζόμαστε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς που θα αποφασίζουν για την πάλη, τα αιτήματα και το μέλλον των αγώνων. Ταυτόχρονα, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ορμητική είσοδος της νέας εργατικής βάρδιας σε όλες τις υπαρκτές μορφές αγωνιστικής και συνδικαλιστικής συσπείρωσης για ένα νέο, ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, καρδιά και κινητήρα ανασυγκρότησης όλου του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος.

Μπορούμε με μια άλλη ανεξάρτητη, μαχόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά. Με μια αριστερά των επαναστατικών τομών και όχι των κυβερνητικών αυταπατών. Μια αριστερά της σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής και όχι της διαχείρισης με «ολίγη» από ανθρωπιστικά «ισοδύναμα». Η Αριστερά λοιπόν- και ειδικά η αντικαπιταλιστική αριστερά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-, πρέπει να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε ο λαός και η νεολαία να έρθουν δυναμικά στο προσκήνιο και να καθορίσουν τις εξελίξεις. Σε αυτήν την κατεύθυνση φιλοδοξούμε να συμβάλουμε ως ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ως νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Ενισχύοντας κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό και μαχητικό λαϊκό κίνημα, με τα δικά του όργανα και διαδικασίες, με κοινή δράση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων. Ενισχύοντας το αντικαπιταλιστικό ρεύμα στους εργαζόμενους και τη νέα γενιά, ώστε να μπορέσει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να ανατρέψει το σημερινό μνημονιακό μονόδρομο και να διεκδικήσει το μέλλον που της ανήκει με επίκεντρο τα επίκαιρα στο σήμερα αιτήματα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», ενάντια στη σύγχρονη «χούντα» του κεφαλαίου και των τοκογλύφων - δανειστών, για την απελευθέρωση από τα δεσμά της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των αιμοσταγών αγορών. Για μια επαναστατική, διεθνιστική απάντηση!

  • ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
  • νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Νοέμβρης 2015