Πολιτική πρόταση - κάλεσμα του ΝΑΡ

 

Πολιτική πρόταση - κάλεσμα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ - ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ

  • ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΛΑΟ
  • ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  • ΜΕ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ,

ΝΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Εργαζόμενοι/ες, νέοι/νέες.

Ενώ τα λόγια αισιοδοξίας από την κυβέρνηση περισσεύουν, όλα δείχνουν ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας για τα λαϊκά νοικοκυριά:

  • Οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται, η ακρίβεια τρώει το λαϊκό εισόδημα: Από το ψωμί και τα είδη πρώτης ανάγκης μέχρι τα νοίκια που κάνουν τη στέγη ένα δυσβάσταχτο βάρος ιδιαίτερα για τη νεολαία. Η φτώχεια εξαπλώνεται.
  • Η ανεργία σαρώνει, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, οι συντάξεις ιδιωτικοποιούνται, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους τώρα έρχεται ο λογαριασμός της πανδημίας, με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Πληρώνουμε την πανδημία με χιλιάδες νεκρούς, γιατί το ΕΣΥ και η πρωτοβάθμια φροντίδα έμειναν χωρίς καμία ενίσχυση ενώ οι μεγαλοσχήμονες ιδιώτες κλινικάρχες επιδοτούνται σκανδαλωδώς. Γιατί τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία παραμένουν ανύπαρκτα (πρόληψη, ιχνηλάτηση, 15 μαθητές ανά τάξη, βελτίωση της κατάστασης στους χώρους δουλειάς και τις συγκοινωνίες, κ.α.). Γιατί η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως στην επίτευξη του αναγκαίου μαζικού εμβολιασμού, καθώς μετέτρεψε την πανδημία σε πεδίο αυταρχικής διακυβέρνησης και σκοπιμοτήτων, μέσα στο οποίο άνθισε ο ανορθολογισμός και η καχυποψία, ενώ ταυτόχρονα κάλυψε τις μυστικιστικές αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις της εκκλησίας.

  • Το φυσικό περιβάλλον και οι δημόσιοι χώροι λεηλατούνται από το κεφάλαιο με δραματικές συνέπειες στις συνθήκες διαβίωσης και αύξηση των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα. Κάθε καλοκαίρι ξεσπούν καταστροφικές πυρκαγιές που τις φορτώνουν «στον... κακό μας τον καιρό», ενώ ξέρουμε ότι πίσω τους κρύβονται τα μεγάλα «επενδυτικά» συμφέροντα που θέλουν την γη για λογαριασμό τους και η διάλυση των δημόσιων υποδομών και των μηχανισμών ελέγχου πρόβλεψης, δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.
  • Το σχολείο-στρατώνας και επιχείρηση που προωθεί με λύσσα η κυβέρνηση, συνθλίβει τη δημόσια εκπαίδευση. Τα ιδιωτικά κολλέγια πριμοδοτούνται, ενώ οι ταξικοί φραγμοί για δημόσια δωρεάν καθολική παιδεία και το εξεταστικοκεντρικό μοντέλο αποκλείουν από τη γενική παιδεία όλο και περισσότερα παιδιά και αναγκάζουν τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για φροντιστήρια. Ενώ δεκάδες χιλιάδες νέοι πετάγονται έξω από τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και υποχρεώνονται απ’ την κυβέρνηση να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΠΕΣΑΝ ΑΠ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Ο καπιταλισμός, το σύστημα της εκμετάλλευσης, βυθίζεται στην κρίση του και μαζί του παίρνει δικαιώματα, ελευθερίες, περιβάλλον, ζωές!

Η νέα οικονομική κρίση είναι εδώ, μαζί με την περιβαλλοντική/κλιματική και την υγειονομική κρίση. Όλες οι λύσεις που προτείνουν ως σανίδες σωτηρίας για τους λαούς δεν είναι παρά βαρίδια που τραβούν τους εργαζόμενους στον βυθό και σανίδες σωτηρίας για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Την ίδια εποχή και στη χώρα μας οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν, η ίδια η ζωή των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μπαίνει σε κίνδυνο και η εκμετάλλευση τους βαθαίνει. Ενώ κάθε τι δημόσιο, παραδίδεται στους επιχειρηματίες, τους χορηγούς, συγκεντρώνεται στα fund και τα ιδρύματα.

- Μας λένε για τις «αναδιαρθρώσεις στην οικονομία», για την «ανάπτυξη», για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», για «4η βιομηχανική επανάσταση». Όμως, όλες αυτές οι νέες τεχνολογίες στον καπιταλισμό αντί να αξιοποιηθούν για μια μεγάλη μείωση του χρόνου εργασίας (30ωρο) και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, πετούν έξω απ’ την παραγωγή εκατομμύρια εργάτες, δημιουργούν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που καταργούν, αυξάνουν την εκμετάλλευση. Οι νόμοι της εκμετάλλευσης και του ανταγωνισμού κάνουν την τεχνολογία, αντί να έχει όφελος για τον λαό, να αυξάνει την ανεργία και την ελαστική εργασία, να γίνεται παράγοντας βαθύτερης κρίσης του συστήματος.

- Μας λένε πως η «πράσινη συμφωνία» θα σώσει τον πλανήτη. Τώρα οι καπιταλιστές έγιναν «οικολόγοι». Όμως η αλήθεια είναι ότι το κεφάλαιο στο όνομα της περιβαλλοντικής κρίσης που το ίδιο δημιούργησε καταστρέφοντας αλόγιστα τον πλανήτη, βρίσκει τις «πράσινες μπίζνες» ως πηγή νέας κερδοφορίας, φορτώνοντας το κόστος στους λαούς και λεηλατώντας με νέο τρόπο το περιβάλλον. Κάνουν το ρεύμα «εμπόρευμα» (ακόμα και τις εκπομπές ρύπων) και αυξάνουν την τιμή του μέσω των χρηματιστηρίων! Διαλύουν την ΔΕΗ ενώ οι επιδοτούμενοι (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) ιδιώτες πάροχοι (Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Βαρδινογιάννης) αυξάνουν την τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Γεμίζουν τα βουνά θηριώδεις ανεμογεννήτριες καταστρέφοντας ό,τι πιο όμορφο υπάρχει!

- Μας λένε θα μας σώσει η ΕΕ, το ΕΣΠΑ και το «Ταμείο Ανάκαμψης», πως έρχονται δισεκατομμύρια! Όμως κρύβουν ότι τα δισεκατομμύρια του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως ότι συνοδεύονται από βαριές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και «προαπαιτούμενα». Ο απεργιοκτόνος νόμος Χατζηδάκη, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης αλλά και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, και άλλα πολλά συνοδεύουν το «Ταμείο» και το ΕΣΠΑ. Άλλος τρώει, άλλος πληρώνει!

- Μας λένε «οι δυτικοί σύμμαχοι θα προστατέψουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και βάζουν τον ελληνικό λαό να πληρώσει δισεκατομμύρια για «προστασία». Όμως κρύβουν -το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του- πως όταν μιλάνε για «κυριαρχικά δικαιώματα» μιλάνε για τον ανταγωνισμό με τους Τούρκους καπιταλιστές για το ποιος θα πάρει την μερίδα του λέοντος από τις ΑΟΖ, στα βάθη της Μεσογείου, από που θα περάσουν οι αγωγοί, για το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στον οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό στην περιοχή. Γι’ αυτό γεμίζουν την Ελλάδα αμερικάνικες βάσεις, αγοράζουν πάνω από 10 δισ εξοπλισμό (μόνο από την Γαλλία 5 δις.) και υπογράφουν ότι θα υποστηρίξουμε την… Γαλλία σε επιχειρήσεις… «κοινού ενδιαφέροντος»… στην Αφρική! Γι αυτό τον ανταγωνισμό των μεγαθηρίων υπομένουν και απ τις δυο πλευρές του Αιγαίου οι λαοί τους εξοπλισμούς, τους εθνικισμούς, τον ρατσισμό, τη φτώχια!

- Μας λένε ότι τα τεράστια ποσά για προσλήψεις αστυνομικών, σύγχρονο εξοπλισμό των δυνάμεων καταστολής, μηχανισμούς παρακολούθησης, τείχη, φράκτες κλπ είναι για την ασφάλεια μας, αλλά τελικά οι εγκληματικές και νεοναζιστικές συμμορίες γιγαντώνονται και μέσα σε αυτούς τους μηχανισμούς, όπως η αστυνομία, που ο προορισμός τους είναι η προστασία της εξουσίας των ισχυρών του χρήματος και η καταστολή και τρομοκράτηση κάθε αγωνιστικής δράσης.

ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ή ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ.

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Ο ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ!

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει αυτή την βάρβαρη πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου, με την αμέριστη στήριξη των ΜΜΕ, τις απειλές στους χώρους δουλειάς, τον αυταρχισμό σε κάθε πλευρά της ζωής μας, την βία των ΜΑΤ και για μια ακόμη φορά με την βοήθεια των φασιστικών συμμοριών που έχουν αναλάβει τη βρώμικη δουλειά χτυπήματος των πρωτοποριών του κινήματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την ανάγκη της αστικής τάξης να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι αντιδραστικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο ελληνικός καπιταλισμός φορτώνοντας την κρίση στον λαό και αυξάνοντας την κερδοφορία του. Είναι η πολιτική που ακολουθούν η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις -κεντροαριστερές και κεντροδεξιές- σε όλη την Ευρώπη.

Στον ίδιο δρόμο κινούνται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Συμφωνούν με την κυβέρνηση σε όλα τα βασικά, τσακώνονται στα δευτερεύοντα. Οι όποιες υποσχέσεις δίνουν είναι κάλπικες, γιατί έχουν ψηφίσει και συνυπογράψει όλα το πλαίσιο που γεννά αυτά τα αποτελέσματα. Το πλαίσιο της «μεταμνημονιακής επιτροπείας», την συμμετοχή και τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο για το βάθεμα της στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Άλλωστε στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία η πολιτική «ούτε ρήξη, ούτε υποταγή» και «κατάργηση των μνημονίων χωρίς ρήξη με την ΕΕ» οδήγησε στο να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, παρά και ενάντια στους μεγάλους αγώνες της περιόδου 2010-15 και το συγκλονιστικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.

Το ΜΕΡΑ25 παρότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως δύναμη αντίστασης, τελικά προωθεί μια φιλοΕΕ, τεχνοκρατική και διαχειριστική πολιτική στο πλαίσιο του συστήματος που δεν αποτελεί φιλολαϊκή λύση.

Με την ενίσχυση του εθνικισμού, του ρατσισμού, αλλά και τις σκοταδιστικές θεωρίες τους για την πανδημία και τα εμβόλια, η «Ελληνική Λύση» και η ακροδεξιά ενισχύουν τον σύστημα, αποτελούν ένα πολύ βολικό «αντίπαλο» στην κυβέρνηση.

Παλεύουμε για τα δικαιώματα εργαζόμενων και νεολαίας με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ. Πάμε κόντρα στη συναίνεση των ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ. Δεν περιμένουμε πότε θα έρθουν οι εκλογές αφήνοντας έως τότε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Ο αγώνας μας είναι πολιτικός, έρχεται σε ρήξη με τις κεντρικές επιλογές του συστήματος, τη φτώχια και την εκμετάλλευση, τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, την περιβαλλοντική καταστροφή και τους πολέμους του.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Η συλλογική οργάνωση του λαού που έσωσε τα χωριά στην Εύβοια από τις φωτιές, οι νίκες του μαχητικού εργατικού κινήματος όπως στην efood και τη Cosco, ο αγώνας των φοιτητών και της νεολαίας που έσπασε την αστυνομοκρατία, δείχνουν τον αναγκαίο δρόμο να ανασυγκροτηθούν όπου υπάρχουν και να δημιουργηθούν νέες όπου δεν υπάρχουν μορφές συλλογικής οργάνωσης και πάλης σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά. Όπλο μας είναι ο μαζικός αγώνας του ταξικά και πολιτικά ανασυγκροτημένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, των ίδιων των εργαζόμενων. Δεν περιμένουμε τίποτε από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία τύπου ΓΣΕΕ, που είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, όχι των εργατών! Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιτροπές αγώνα.

Μόνο με το ενωμένο μαχητικό αγώνα ανοίγουν δρόμοι! Μόνο με την ανατρεπτική κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος, μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις.

Μέσα σε αυτή την ανατρεπτική πάλη γεννιούνται συνειδήσεις, διαμορφώνονται οι όροι για την μεγάλη, την επαναστατική ανατροπή και όχι με μάχες χαρακωμάτων για την εξαγωγή συμπερασμάτων και αναμονή ωρίμανσης των συνθηκών στο απώτερο μέλλον, όπως θεωρεί το ΚΚΕ.

Βασικοί στόχοι ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης σήμερα είναι:

1. Ανατροπή του σύγχρονου καθεστώτος εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ριζική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων σε βάρος του κεφαλαίου, με αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μείωση του χρόνου εργασίας (5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο), σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά για όλους, ίσα δικαιώματα στους μετανάστες εργάτες. Για το χτύπημα της εκμετάλλευσης με στόχο την κατάργησή της.

2. Δημόσια υγεία, προστασία από την πανδημία, ανάπτυξη και ενίσχυση του ΕΣΥ, μαζικοί, δωρεάν εθελοντικοί εμβολιασμοί, μέτρα για ανθρώπινες και υγιεινές συνθήκες ζωής (στους χώρους δουλειάς, την εκπαίδευση, ΜΜΜ), στην πόλη, στο περιβάλλον, την διατροφή.

3. Για να είναι αποκλειστικά δημόσια δωρεάν αγαθά η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα, η ενέργεια, ενάντια στους νόμους της αγοράς, με εθνικοποιήσεις και εργατικό έλεγχο των τομέων αυτών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών χωρίς αποζημίωση, με κτύπημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, στην προοπτική της πλήρους κοινωνικοποίησης του πλούτου. Κτύπημα της κερδοσκοπίας και έλεγχο στις τιμές όλων των αγαθών.

4Σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες σε αντιπαράθεση με το μόνιμο καθεστώς αναστολής τους, τις παρακολουθήσεις, απαγορεύσεις, αστυνομοκρατία, διώξεις, πρόστιμα, την κατάργηση του δικαιώματος στη διαδήλωση, τη συνδικαλιστική δράση, την απεργία, σε ρήξη με το κράτος του κυβερνητικού ολοκληρωτισμού» στην προοπτική του τσακίσματός του.

5. Ανυπακοή και ανατροπή του πλαισίου της μεταμνημονιακής επιτροπείας της ΕΕ και του χρέους, των βαθιά αντιδραστικών, αντιλαϊκών προϋποθέσεων και προαπαιτούμενων του «ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ. Συνολική αντιπαράθεση, αντικαπιταλιστική ρήξη/έξοδος από την ΕΕ. Διαγραφή του χρέους.

6. Για την ειρήνη και τη φιλία των λαών, ενάντια στους θηριώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τον αντιδραστικό ανταγωνισμό ελληνικής και τούρκικης αστικής τάξης. Είμαστε ενάντια στην «στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ» και την ελληνογαλλική συμφωνία. Έξω οι βάσεις, έξω από το ΝΑΤΟ. Άσυλο και δικαιώματα στους πρόσφυγες, όχι στη γκετοποίησή τους. Ζούμε-δουλεύουμε-αγωνιζόμαστε μαζί. Κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

7. Υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ενάντια στην εγκληματική του εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, τη λεηλασία της φύσης και των δημόσιων χώρων, τις τοξικές τροφές και τα μεταλλαγμένα, τη ρύπανση και τις πόλεις τέρατα που γεννούν τις αρρώστιες και τις πανδημίες, προκαλούν την κλιματική κρίση με στόχο μια αρμονική σχέση ανθρώπου-φύσης

8. Αγώνας για υψηλής ποιότητας διατροφή για το λαό, με δημιουργία πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών των μικρών παραγωγώνΕθνικοποίηση-κρατικοποίηση της συγκεντρωμένης γης, της εκκλησιαστικής περιουσίας και των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Δημόσιος έλεγχος στο κύκλωμα διάθεσης και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στην ύπαιθρο (εκπαίδευση, υγεία κ.λπ.). Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ.

9. Αγώνας για την ισότητα των φύλων. Προστασία της μητρότητας στην εργασία και τις κοινωνικές παροχές, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που διαλύει τις δομές κοινωνικής προστασίας. Όχι στις διακρίσεις λόγω φύλου, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού. Χτύπημα των πατριαρχικών αντιλήψεων, σχέσεων και πρακτικών που αναπαράγονται από το σύστημα, διχάζοντας τον κόσμο της εργασίας και οδηγούν στην ένταση της έμφυλης βίας, στην αύξηση των περιστατικών κακοποίησης και των γυναικοκτονιών.

10. Στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών ελεύθερων επαγγελματιών με κατοχύρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση των οφειλών της «επιστρεπτέας προκαταβολής», διαγραφή των χρεών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για την περίοδο που ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις τους, πλήρης διαγραφή χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο.

Μπαίνουμε σε μια περίοδο μεγάλων πολιτικών αναμετρήσεων όπου θα τεθούν στον λαό μεγάλα ερωτήματα και επιλογές για το παρόν και το μέλλον του.

Για να απαντηθούν ανατρεπτικά-αντικαπιταλιστικά τα ερωτήματα αυτά και να μπορέσει να οργανωθεί αποτελεσματικά και νικηφόρα η λαϊκή αντίσταση και πάλη χρειάζεται:

α) να αναπτυχθεί ένα συνολικό ρεύμα κριτικής και τοποθέτησης για τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας από αντικαπιταλιστική και σύγχρονη κομμουνιστική σκοπιά, ενάντια στην κυρίαρχη καπιταλιστική αφήγηση, την ακροδεξιά και τα σύγχρονα διαχειριστικά ρεύματα της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι πλήρως ενταγμένα στο σύστημα. Σε αυτό επιδιώκουμε να συμβάλουν το ΝΑΡ, η νΚΑ αλλά και η "Πρωτοβουλία για Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα", καθώς και η αναγκαία αντικαπιταλιστική πολιτική μετωπική συσπείρωση για την οποία παλεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

β) Να διαμορφωθεί μια γραμμή άμεσης αποφασιστικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση και το σύστημα και να συγκροτηθεί κινηματικά, πολιτικά και μετωπικά ένα αντίστοιχο μπλοκ δυνάμεων.

Το ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η νΚΑ απευθύνουν κάλεσμα στον μαχόμενο κόσμο της αριστεράς και του αγώνα σε μια από κοινού προσπάθεια και συμβολή για να κάνουμε βήματα στις δύο παραπάνω κρίσιμες πλευρές.

  • Άμεσα να συσπειρωθούν όλες οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, πρωτοβάθμια σωματεία, επιτροπές αγώνα, συνδικαλιστές σε μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που θα συμβάλλει στην αναγέννηση και ανάπτυξη των εργατικών αγώνων.
  • Σήμερα είναι παραπάνω από αναγκαία μια νέα μετωπική πολιτική ενότητα όλων των δυνάμεων που παλεύουν από ανατρεπτική αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική σκοπιά. Για να συγκροτηθεί ένας άλλος πόλος στην αριστερά που θα πρεσβεύει τη συνολική αντιπαράθεση με την αστική πολιτική και μια άλλη χειραφετητική προοπτική. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη συσπείρωση των αντικαπιταλιστικών και ανατρεπτικών δυνάμεων και καλούμε κάθε δύναμη, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια να πάρει μέρος σε αυτή τη πρωτοβουλία.
  • Συμβάλλουμε αποφασιστικά στην Πρωτοβουλία για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα γιατί θεωρούμε καθοριστικής σημασίας στόχο τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής απάντησης στον βάρβαρο ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας και της αντίστοιχης νέας κομμουνιστικής οργάνωσης που θα την εκφράζει. Καλούμε τους αγωνιστές/στριες που εμπνέονται από την επαναστατική αναγκαιότητα και την κομμουνιστική απελευθέρωση να στρατευτούν στις Επιτροπές της πρωτοβουλίας.

Να διαμορφώσουμε τους όρους για ένα νέο γύρο αναμέτρησης για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Για να «αποσταθεροποιηθεί» η επίθεση του κεφαλαίου, να μπει σε κρίση και να ανατραπεί, να ανοίξει δρόμος για ευρύτερες επαναστατικές αλλαγές σε όφελος του λαού, για την εργατική εξουσία-δημοκρατία και όχι για να οδηγηθούμε σε μια νέα σταθεροποίηση του συστήματος σε βάρος των εργαζομένων, όπως έγινε από το 2016 και μετά.

Κομμουνισμός η απάντηση για τον 21ο αιώνα

Ο καπιταλισμός δεν διορθώνεται. Το κάθε «φάρμακο» που μας προτείνει μετά λίγα χρόνια αποδεικνύεται ένα ακόμα πιο πικρό φαρμάκι. Η λύση είναι μια άλλη κοινωνία, στηριγμένη σε ριζικά διαφορετικές αρχές, ο κομμουνισμός της εποχής μας.

Μια κοινωνία που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και του πλούτου, την αυτοκυβέρνηση των ίδιων των ανθρώπων. Μια κοινωνία που θα αξιοποιεί σε όφελος των εργαζόμενων τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής, μειώνοντας άμεσα και ριζικά τις ώρες δουλειάς, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή δουλειά για όλους. Που απαλλαγμένη απ το κριτήριο του κέρδους θα παράγει και θα καταναλώνει με τρόπο που δεν καταστρέφει το περιβάλλον. Που θα βάλει στην θέση των διεθνών αστικών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών την φιλία των λαών.

Η κοινωνία αυτή θα παίρνει υπόψη της την πείρα των κοινωνιών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» που κατέρρευσαν, που παρά τα δικαιώματα που εξασφάλισαν στην πρώτη φάση τους στους λαούς δεν ήταν σοσιαλιστικές, τελικά η εξουσία πέρασε στα χέρια μιας νέας άρχουσας τάξης, που οδήγησε πίσω στον καπιταλισμό. Παλεύουμε για την επανίδρυση του κομμουνιστικού κινήματος της εποχής μας και της αντεπίθεσης των επαναστατικών ιδεών. Στηρίζουμε την Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα και την προσπάθεια για την ίδρυση μιας νέας οργάνωσης κομμουνιστικής απελευθέρωσης που έχει ανάγκη η εποχή μας.

Ο κομμουνισμός δεν είναι ούτε για το συρτάρι της ιστορίας ούτε για το μακρινό μέλλον. Είναι ένα πολιτικό κίνημα του σήμερα, που καταργεί την άδικη και καταστροφική «υπάρχουσα τάξη πραγμάτων», αναπτύσσει την ανειρήνευτη ταξική διαπάλη με τον κόσμο του κεφαλαίου, καταλαμβάνει με επαναστατικό τρόπο την πολιτική και κοινωνική εξουσία, σώζοντας την κοινωνία απ’ την καταστροφή, αλλάζοντας την σε βάθος.

Και η πιο μεγάλη πορεία, ξεκινάει με ένα μικρό βήμα εμπρός. Ας το κάνουμε μαζί!

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νοέμβρης 2021