Πανευρωπαϊκή Απεργία 14/11: εκατομμύρια εργαζόμενοι στους δρόμους

Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις ενάντια στη λιτότητα και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

Μεγαλύτερη μαζικότητα και μαχητικότητα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου σύσσωμα τα συνδικάτα των χωρών είχαν κηρύξει 24-ωρη Γενική Απεργία, η οποία παρέλυσε κυριολεκτικά και τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Στην Ισπανία από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν συγκρούσεις στα απεργιακά μπλόκα, ιδιαίτερα στους κεντρικούς σταθμούς των τρένων, μεταξύ απεργών και αστυνομίας. Αποτέλεσμα πάνω από 60 συλλήψεις, ενώ αργότερα, στην μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στη Μαδρίτη, η αστυνομία χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματισμούς διαδηλωτών. Μαχητικό και το κλίμα στην Πορτογαλία.

Μεγάλες και οι διαδηλώσεις στην Ιταλία, όπου τα συνδικάτα COBAS σε αρκετές πόλεις και κλάδους μετέτρεψαν την 4-ωρη στάση εργασίας της επίσημης συνομοσπονδίας CGIL σε 24-ωρη απεργία. Σε πολλές πόλεις οι απεργιακές συγκεντρώσεις ενώθηκαν με τα φοιτητικά συλλαλητήρια και ήταν ιδιαίτερα μαχητικά, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής.

Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μαζικά συλλαλητήρια στις μεγάλες πόλεις, με κάλεσμα της CGT, της SUD και άλλων μεγάλων ομοσπονδιών. Σε απεργιακό κλοιό και το Βέλγιο, όπου παρέλυσαν οι συγκοινωνίες, ενώ μεγάλη ήταν η συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ολλανδία, την Πολωνία και τη Βρετανία.

Στη Γερμανία πάνω από 10 συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις. Στο Βερολίνο μαζική ήταν η συγκέντρωση συνδικάτων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ στην Φρανκφούρτη η πορεία ξεκίνησε από το ελληνικό προξενείο και κατέληξε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεντρώσεις και στο Μόναχο, το Αμβούργο και άλλες πόλεις.

Στην Ελλάδα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν μια 3-ωρη στάση εργασίας, κυρίως συμβολικά. Ο υποταγμένος κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν οργάνωσε απεργία, δεν έχει σχέδιο κλιμάκωσης και δεν θέλει συνέχεια στους εργατικούς αγώνες για την ανατροπή των μέτρων και της κυβέρνησης. Στην συγκέντρωση στην Αθήνα πήραν μέρος περίπου 4 χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου άρχισαν από χθες οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Η συγκέντρωση κατέληξε στο Σύνταγμα πριν τις 2.00 μ.μ.

Κεντρικό θέμα σε όλες τις κινητοποιήσεις ήταν η εναντίωση στη λιτότητα και τις περικοπές στην υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις, που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Η 14η Νοεμβρίου αποτέλεσε μια αρχή συντονισμένων κινητοποιήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα του νότου.

Οι κινητοποιήσεις αυτές απέχουν πολύ βέβαια από έναν κοινό ταξικό αγώνα των εργαζόμενων της Ευρώπης ενάντια στην καπιταλιστική κρίση και την ατμομηχανή και ενορχηστρωτή των αντεργατικών πολιτικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πολλές περιπτώσεις τις κινητοποιήσεις κάλεσαν πλήρως υποταγμένες, γραφειοκρατικές και φιλο-ΕΕ συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, με περιεχόμενο μια ρηχή διαμαρτυρία για την υπεράσπιση του «κράτους πρόνοιας» των προηγούμενων δεκαετιών. Φυσικά, το ίδιο το εργατικό κίνημα, η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, οι ίδιοι οι αγωνιστές, σε πολλές περιπτώσεις μετέτρεψαν τις συμβολικές διαμαρτυρίες σε μαχητικές απεργίες και διαδηλώσεις όπως στην Ισπανία και την Ιταλία. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, μα το φάντασμα υπάρχει πάνω από την Ευρώπη…