Ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ούτε και πουθενά – Έξω από την Ελλάδα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

 

Καμιά συνεργασία με τους φονιάδες των λαών, όχι στους αστικούς ανταγωνισμούς για ΑΟΖ και κέρδη

Η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της έχουν μετατραπεί αυτές τις ημέρες σε πεδίο υλοποίησης της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve 2021», παρακλάδι της τεράστιας άσκησης «Defender Europe 2021». Χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται από τις 24/2 στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με 150 επιθετικά ελικόπτερα και πάνω από 1.800 οχήματα! Ο κύριος όγκος των δυνάμεων αυτών θα προωθηθούν βόρεια διασχίζοντας Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, που στοχοποιεί τη Ρωσία και τους συμμάχους της και θα κλιμακωθεί μέχρι τον Μάιο και τον Ιούνιο! Άλλες εφτά φορές θα γίνουν αποβάσεις ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη τους επόμενους μήνες, ενώ ασκήσεις θα γίνουν και στη Θράκη και ειδικότερα σε περιοχές της Ξάνθης. Τα σενάρια των απειλών που περιγράφονται από το ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν «Κυβερνοεπιθέσεις κατά του ΝΑΤΟ, εθνικών υποδομών και οικονομικών - χρηματιστηριακών κέντρων», «Μέτωπο πολιτικών κομμάτων ηγείται και υποστηρίζει διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές»(!), «Εταιρείες Ιδιωτικών Στρατών» και άλλα.

Ασκήσεις τέτοιου τύπου δεν είναι απότοκα του «ψυχρού πολέμου» αλλά τέκνα της νέας εποχής του παροξυσμού των καπιταλιστικών ανταγωνισμών και της απειλής του σύγχρονου πολέμου, με βασική πλευρά την αντιπαλότητα και πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, στοχοποιούν τα μετόπισθεν και τον λαϊκό παράγοντα, το λαϊκό κίνημα και την πολιτική εργατική πάλη, με αναφορές σε «μέτωπο πολιτικών κομμάτων» που υποστηρίζει «διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, ταραχές».

Σε αυτό το πλαίσιο η παραχώρηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και άλλων υποδομών της Ελλάδας για την υλοποίηση αυτής της απροκάλυπτα επιθετικής άσκησης του ΝΑΤΟ αποτελεί πρόκληση για τον λαό και σαφώς επικίνδυνη επιλογή.

Η αμερικανο-νατοϊκή απόβαση στην Αλεξανδρούπολη είναι αποτέλεσμα της επιλογής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (που άνοιξε το δρόμο) για «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ. Σήμερα κλιμακώνεται με τις συζητήσεις για επέκταση της «αμυντικής συνεργασίας», που πρακτικά σημαίνει πως οι φονιάδες των λαών θα αποκτήσουν δυνατότητα αξιοποίησης περισσότερων από 20 σημείων σε όλη τη χώρα, ενώ αναπτύσσουν ήδη ποιοτικά την τεράστια βάση στη Σούδα και ενισχύουν την μεγάλη παρουσία τους σε άλλες εγκαταστάσεις. Οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ λένε πως πρέπει να ενισχυθεί το «στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ» στην Ελλάδα, θεωρώντας πως λειτουργεί ως μέσο αποτροπής στην «τουρκική επιθετικότητα». Γι’ αυτό επιχαίρουν για το γεγονός πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα και όχι την Τουρκία για να υλοποιήσουν τα επιθετικά και δολοφονικά τους σχέδια!

Οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ τώρα, ΣΥΡΙΖΑ πριν) επιλέγουν να γίνουν οι καλύτεροι στρατιώτες ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, να εμπλέξουν την Ελλάδα σε επικίνδυνες και πολεμοχαρείς ασκήσεις και σχεδιασμούς, να μετατρέψουν τη χώρα σε «πεδίο βολής φθηνό» για ΗΠΑ, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ., να αγοράζουν πανάκριβα όπλα, να στέλνουν φρεγάτες και δυνάμεις χιλιάδες μίλια μακριά για να συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές (και με τη Γαλλία) και επεμβάσεις.

Οι επιλογές αυτές, επικίνδυνες και με βαριές συνέπειες για τον λαό, είναι πλευρά της προσπάθειας ελληνικών κυβερνήσεων και κεφαλαίου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την λεία της περιοχής, σε σκληρό ανταγωνισμό με την Τουρκία. Για να ενισχυθεί η ελληνική ολιγαρχία στην αντιπαράθεση με την τουρκική για τις ΑΟΖ, τη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο αποφασίζει να γίνει συνένοχη και συμμέτοχη στα πιο εγκληματικά και επιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά χωρών και λαών στην περιοχή.

Γι’ αυτό ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες η αντιιμπεριαλιστική πάλη είναι συνυφασμένη με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, τις πολεμοκάπηλες και σοβινιστικές επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου, ενάντια στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή.

  • Όχι σε κάθε εξυπηρέτηση των επιθετικών σχεδίων και ασκήσεων ΝΑΤΟ/ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ούτε πουθενά – έξω από την περιοχή μας οι φονιάδες των λαών.
  • Όχι στη «στρατηγική συμμαχία» και στη νέα «αμυντική συνεργασία» με τις ΗΠΑ.
  • Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις.
  • Καμιά συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές – να γυρίσουν όλες πίσω τώρα!
  • Έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Όχι στον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Ειρήνη και φιλία των λαών, όχι στην πολεμική προετοιμασία και τον εθνικιστικό παροξυσμό.
  • Όχι στο όργιο πολεμικών εξοπλισμών – κονδύλια για την Υγεία, την εκπαίδευση, τους ανέργους, τις κοινωνικές ανάγκες.
  • Όχι στην αύξηση της θητείας και στην μεγάλη εντατικοποίηση στα στρατόπεδα – ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Επιτροπή για την αντιπολεμική πάλη του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 3/3/2021