Οι νέοι με το νέο – με την αντικαπιταλιστική Αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η στάση της νεολαίας αποκτά σήμερα τεράστια σημασία μπροστά στην εκλογική μάχη και στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Το σάπιο σύστημα ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να περιμένει τη στήριξη της νεολαίας, ότι είναι αδύνατο να την πείσει με success story και πρωτογενή πλεονάσματα. Για αυτό το λόγο επιδιώκει να την οδηγήσει σε νέα αδιέξοδα, είτε στα κόμματα αναχώματα που φτιάχνονται κάθε τόσο, είτε στον ατομικό δρόμο της ηττημένης διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. και το κεφάλαιο. Πάνω από όλα θέλουν να αποδεχθούν οι νεολαίοι ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική προοπτική και να προετοιμαστούν για ένα μέλλον μεταξύ της ανεργίας, της ελαστικής, κακοπληρωμένης εργασίας που η μετανάστευση και ο ξεριζωμός θα φαντάζουν λύση. Από την άλλη, οι μεγάλοι νεολαιίστικοι αγώνες δείχνουν μια τελείως διαφορετική εικόνα. Οι μεγάλες μάχες του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος, η ένταξη και δράση σε κινήματα γειτονιάς και η μαζική παρουσία στις απεργίες στο πλευρό των εργαζομένων αποδεικνύουν ότι η νέα γενιά δεν παραδίδει τα όπλα. Πολύ περισσότερο, οι αργές μα επίπονες προσπάθειες οργάνωσης στους πιο δύσκολους χώρους δουλειάς όπως είναι ο επισιτισμός, οι πρωτοβουλίες αγώνα ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια και ο πρωτοπόρος ρόλος στο αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα δείχνουν ότι η δράση της νέας γενιάς έχει ειδικό βάρος στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι περήφανη που αγωνιστές αυτών των μαχών της νέας γενιάς δίνουν το παρών στα ψηφοδέλτια δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων αλλά και στις ευρωεκλογές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται η νεαρότερη υποψήφια ευρωβουλευτής, η Μαρία Καραμπέλη (25 χρονών) αγροτική ιατρός, ενώ η αντικαπιταλιστική περιφερειακή κίνηση «Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την ανατροπή» έχει επικεφαλής το νεαρότερο υποψήφιο περιφερειάρχη, το Στάθη Ντούρο (29 χρονών), γεωπόνο, εργαζόμενο σε πεντάμηνα προγράμματα. Πρόκειται για δύο από τους εκατοντάδες νέους που πλαισιώνουν αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια. Η μαζική παρουσία τους αποδεικνύει ότι η νεολαία δεν λυγίζει στους εκβιασμούς Ε.Ε. - Κεφαλαίου, δεν «τσιμπάει» στις διάφορες παραλλαγές της ίδιας πολιτικής αλλά και δεν αρκείται στις ψευδεπίγραφες ελπίδες για αλλαγή χωρίς ρήξη που καλλιεργεί η επίσημη Αριστερά. Αποδεικνύει ότι αυτοί που θα ζήσουν το μέλλον, το προετοιμάζουν από τώρα μέσα στον αγώνα για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος έξω από τα δεσμά του ευρώ, της Ε.Ε. και του χρέους.

Παραθέτουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία για την παρουσία της νεολαίας στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων περιφέρειας:

Ευρω - ψηφοδέλτιο ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

1)  Γαστεράτος Κίμωνας (26 ετών) αγωνιστής του φοιτητικού κινήματος και της ΕΑΑΚ

2)  Γράψας Δημήτρης (29 ετών), μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

3)  Δρίτσας Σπύρος (31 ετών), ειδικευόμενος γιατρός, πρόεδρος του συλλόγου ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

4)  Καραμπέλη Μαρία (25 ετών), αγροτική ιατρός, αγωνίστρια του νεολαιίστικου κινήματος και της ΕΑΑΚ

5)  Τσίχλη Μαριάννα (29 ετών), δικηγόρος μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Περιφερειακές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς– νέοι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες

1)  Αρβανίτης Δημήτρης (29 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, πολιτικός μηχανικός

2)  Κλαδής Διονύσης (31 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, μεταλλειολόγος μηχανικός

3)  Κοσκινάς Δημήτρης (30 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής,, μεταλλειολόγος μηχανικός

4)  Μαλγαρίνου Βάσω (24 ετών), υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, δασκάλα

5)  Μαρκάτης Λευτέρης (31 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, ιατρός, πρόεδρος Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας

6)  Ντούρος Στάθης (29 ετών), υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, γεωπόνος, εργαζόμενος σε πεντάμηνα

7)  Παπαγεωργίου Δημήτρης (28 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, λογιστής

8)  Παπαμηνά Μαργαρίτα (30 ετών), υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Χανίων, δασκάλα

9)  Πατετσίνης Βαγγέλης (25 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, δικηγόρος

10) Ρηγόπουλος Φραγκίσκος (32 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Κ. Μακεδονίας και του Συλλόγου Διπλωματούχων Μεταλλειολόγων

11) Σταμάκος Δημήτρης (33 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, μέλος του Συντονιστικού του Δικτύου συλλόγων και φορέων ενάντια στο ΣΜΑ Ευκαρπίας και την καύση απορριμμάτων

12) Σκούφογλου Μάνος (31 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, αρχιτέκτονας, συγγραφέας

13) Τσατλίδου Μαρία (27 ετών), υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, ιατρός

14)   Χονδρογιάννης Βασίλης (28 ετών), υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, αρχαιολόγος