Οι νέες αποφάσεις Ε.Ε. – Ελλάδας και Τουρκίας Βαρβαρότητα και κυνισμός απέναντι στους πρόσφυγες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Στις 17-18 Μάρτη 2016 οι πρωθυπουργοί της Ε.Ε. ομόφωνα αποφάσισαν ότι δεν θα ισχύουν ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία των θυμάτων πολέμου. Το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και το κείμενο της συμφωνίας Ε.Ε.–Τουρκίας αποτελεί επιστέγασμα όλων των προηγούμενων αποφάσεων για «φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε.» από τους «εχθρούς πρόσφυγες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των πολέμων και της καπιταλιστικής ασυδοσίας που ευθύνεται για την καταστροφή χωρών και τον ξεριζωμό ανθρώπων, απαγορεύει τώρα την είσοδο στα «πολιτισμένα» εδάφη της. Και η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την ουσιαστική κατάργηση της Σύμβασης της Γενεύης.

Η συμφωνία είναι καθρέπτης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης που αιματοκυλά λαούς και διαλύει χώρες για τα οικονομικά συμφέροντα του κεφαλαίου και εκτρέφει τα εξαμβλώματα τύπου ISIS, σπέρνοντας άνεμους και θερίζοντας θύελλες στο εσωτερικό των χωρών της Ε.Ε., όπως έδειξαν οι βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Είναι συμφωνία που αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και που αναγνωρίζει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» ικανή να υποδέχεται πρόσφυγες, ενώ εκεί δεν εφαρμόζεται η Σύμβαση της Γενεύης. Είναι συμφωνία που επισημοποιεί τις ρατσιστικές ξενοφοβικές πολιτικές χωρών της Ε.Ε. και τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας προς Βορρά από ιταλούς αστυνομικούς και αυστριακούς στρατιωτικούς, ενώ καλωσορίζει το ΝΑΤΟ και του αναθέτει τη «φύλαξη» των συνόρων της Ε.Ε. προς Ανατολάς.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνυπέγραψε, χωρίς καμιά επιφύλαξη, τη συμφωνία των απελάσεων και της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ο Τσίπρας τη χαρακτήρισε διπλωματική νίκη και επιτυχία. Την ίδια στιγμή πέφτουν βροχή οι καταγγελίες ακόμα και από θεσμικές οργανώσεις, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι ΜΚΟ και οι περισσότερες έχουν αποσυρθεί από τα στρατόπεδα, καταγγέλλοντας την μετατροπή τους σε κέντρα κράτησης, κατά παράβαση κάθε προσφυγικού δικαιώματος, είτε για να σώσουν τα προσχήματα είτε για να μη θεωρηθούν απολύτως συνένοχες στο σύστημα των φυλακίσεων, μαζικών απελάσεων και κατάργησης των διεθνών συνθηκών.

Σύμφωνα με την απόφαση των πρωθυπουργών:

Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν σε χώρες της Ευρώπης χαρακτηρίζονται από 20/3/2016 και μετά «παράτυποι μετανάστες», συλλαμβάνονται αδιακρίτως και μένουν κρατούμενοι. Αν δεν κάνουν αίτηση ασύλου ή η αίτησή τους απορριφθεί, απελαύνονται στην Τουρκία, όπου εκεί δεν μπορούν να τύχουν προστασίας ως πρόσφυγες. Ακόμα και οι Σύριοι, που θα καταφέρουν να φτάσουν στην Ελλάδα, θα επιστρέφονται στην Τουρκία, ενώ θα ενεργοποιηθεί «πρόγραμμα ανταλλαγής» Σύριων στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε. Για κάθε έναν Σύριο που θα επιστρέφεται, ένας άλλος θα φεύγει για μια χώρα της ΕΕ, ενώ στη λίστα αναμονής θα έχουν προτεραιότητα όσοι δεν έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος(!) – όταν γνωρίζουν καλά πως δεν υπήρχε νόμιμη οδός εισόδου. Ο αριθμός όσων θα επανεγκατασταθούν σε χώρες της Ε.Ε. δεν θα ξεπεράσει τις 72.000. Για τους Σύριους στην Τουρκία δεν είναι σαφές, στο κείμενο της Συμφωνίας, με τι καθεστώς θα διαμένουν και ποιος θα είναι ο υποτιθέμενος φορέας προστασίας τους. Οι επιστροφές Αφγανών που συνελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή στα ελληνοτουρκικά παράλια πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας και επαναπροωθήθηκαν με αεροπλάνο στην Καμπούλ, αφού κρατήθηκαν πέντε μέρες, υποχρεούμενοι με τη βία να συναινέσουν εγγράφως σε εθελούσια επιστροφή, είναι αναμφίβολα ένα σαφές δείγμα γραφής της στάσης της Τουρκίας.

Το κείμενο των συμπερασμάτων των πρωθυπουργών της Ε.Ε. αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες όχι ως ανθρώπους αλλά ως αριθμούς, με ορολογία αγοράς. Χαρακτηριστικά αναφέρονται «επιχειρησιακά βήματα» και για τις μετεγκαταστάσεις «συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής των αναγκαίων ελέγχων ασφαλείας δεδομένου ότι ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει πλέον τον αριθμό των προσφορών».

Καθορίζεται ως αριθμητικό όριο ότι μόνο 20.000 των αιτούντων στην Ελλάδα μπορούν να μετεγκατασταθούν σε χώρες της Ε.Ε. μέχρι το Μάη του 2016, ενώ είναι φανερό ότι ο αριθμός όσων προσφύγων είναι τώρα στην Ελλάδα και θέλουν να πάνε σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ε.Ε. είναι πολύ μεγαλύτερος. Εκμεταλλεύονται τη συνθήκη του Δουβλίνου που καθορίζει ότι η χορήγηση ασύλου σε χώρες της Ε.Ε. σημαίνει ότι μπορείς να διαμένεις νόμιμα μόνο στη χώρα που είσαι δικαιούχος της προστασίας και μεθοδεύουν χιλιάδες να είναι οι πρόσφυγες που μόνιμα θα εγκλωβιστούν στη χώρα. Μετά δε τη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες είναι αναμενόμενο οι χώρες της Ε.Ε. να θέσουν περισσότερα εμπόδια στην αποδοχή των μετεγκαταστάσεων.

Τον έλεγχο της διαδικασίας χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν 2.300 αστυνομικοί, χειριστές ασύλου, δικαστές χωρών της Ε.Ε., στο όνομα της επιτάχυνσή της, στην ουσία εκχωρώντας αυτήν, όπως και άλλες αρμοδιότητες , σε μηχανισμούς της Ε.Ε.. Η ελληνική κυβέρνηση αναβαθμίζει τη συνεργασία της με το τούρκικο καθεστώς αποδεχόμενη την παρουσία και συμμετοχή τούρκων αστυνομικών σε διαδικασίες ταχέων επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά, με την αστυνομική διαχείριση να συμπληρώνει την στρατιωτική. Για πρώτη φορά, το υβριδικό μοντέλο του outsourcing (σε ΜΚΟ και παράλληλες υπηρεσίες, πλην των κρατικών) και της συγχώνευσης των διαδικασιών εφαρμογής εθνικού-ευρωπαϊκού πλαισίου, εφαρμόζεται πάνω σε δικαιώματα πληθυσμών, εντάσσει το τουρκικό κράτος στην -κλειστή πλέον- συνοριακή διαχείριση της Ευρώπης-Φρούριο, δυσχεραίνει τον έλεγχο και το μπλοκάρισμα των μεθοδεύσεων που επιχειρούνται, θωρακίζει την κρατική αναλγησία των fast-track απελάσεων.

Ο προσανατολισμός και ο καταμερισμός των κονδυλίων που δίνονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό είναι αποκαλυπτικός για τις στοχεύσεις Ε.Ε. και ελληνικής κυβέρνησης. Το παζάρι για το ποιος θα διαχειριστεί τα κονδύλια είναι άγριο και σχετίζεται αναμφίβολα με την επιθετικότητα του Καμένου για το θέμα Μουζάλα. Ενδεικτικά, ανάμεσα στα άλλα, από τα χρήματα για το 2016 που απομένουν να δώσει η Ε.Ε από την αποφασισμένη χρηματοδότηση για το προσφυγικό τα 193, 7 εκ. € καθορίζουν ότι θα κατευθυνθούν σε δαπάνες για επιχειρήσεις φυλάκισης, επαναπροωθήσεων, απελάσεων καταγραφής, διαλογής, καταστολής και τα 30, 5 εκ € για στέγη, τροφή και ιατρική περίθαλψη προσφύγων και μάλιστα και αυτά αναφέρεται με σαφήνεια ότι πάνε στο Υπουργείο Άμυνας. Αποδεικνύεται ότι προτεραιότητά τους είναι η πιο πολυδάπανη καταστολή και όχι η προστασία και μέριμνα των προσφύγων, γιατί ακριβώς αποβλέπουν και στη γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών στο όνομα της ασφάλειας.

Οι αποφάσεις προβλέπουν ότι οι χώρες «θα συνεργασθούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια βελτίωσης των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Συρίας, ιδίως σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό και στους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές». Από πού και ως πού η Τουρκία που βομβαρδίζει τους Κούρδους που μάχονται τον ISIS σημαίνει ότι βελτιώνει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στο εσωτερικό της Συρίας; Η αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας θα έχει τέλος τις συνέπειες που όλοι υποψιαζόμαστε για την αντιμετώπιση των Κούρδων πολιτικών προσφύγων που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Ενώ, στο καθεστώς Ερντογάν θα χορηγηθούν 3 δισ € επιπλέον ως το 2018, πέραν των 3 δισ € που έχουν ήδη εγκριθεί-συμφωνηθεί για τη συγκράτηση των προσφύγων εκτός Ευρώπης.

Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Πίσω από τις δηλώσεις περί δήθεν ευαισθησίας της στο δράμα των προσφύγων, ξεδιπλώνεται μια απάνθρωπη πολιτική σε όλα τα επίπεδα:

Κλείσιμο συνόρων για τους πρόσφυγες, διαλογή τους με έωλα κριτήρια, φυλακίσεις, επαναπροωθήσεις. Απελάσεις στην Τουρκία των λευκών κελιών, την ώρα που η ίδια δημιουργεί πρόσφυγες με τους βομβαρδισμούς των Κούρδων στο εσωτερικό της, στη Συρία και στο Ιράκ.

Στα κέντρα μεταγωγών σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες φυλακισμένοι μετανάστες έχουν σειρά για απέλαση, τα hot spot μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης, οι κρατούμενοι μεταφέρονται με πλοία και κλούβες με χειροπέδες. Άθλια απουσία της κυβέρνησης από τον Πειραιά και την Ειδομένη και άλλους χώρους διαμονής με φτηνές δικαιολογίες.

Δεν πρόκειται για αμέλεια ή ανοργανωσιά, αλλά για συνειδητή πολιτική επιλογή ομολογημένη από την κυβέρνηση. Το ίδιο συνειδητή είναι και η επιλογή ακατάλληλων χώρων για τη διαμονή των προσφύγων σε απαράδεκτες συνθήκες σε Ελληνικό, Διαβατά, Λάρισα κ.α. δήθεν ως προσωρινά. Είναι φανερό ότι οι συστημικές δυνάμεις με τη συνδρομή της κυβέρνησης χρησιμοποιούν το προσφυγικό για:

- Να επιβάλλουν, στο όνομα του κράτους έκτακτης ανάγκης και με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες, τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, με πρώτα θύματα τους πρόσφυγες, αλλά και τους ντόπιους.

- Να περάσουν κλίμα φόβου και δέους ώστε να περάσουν χωρίς πολλές μαζικές αντιδράσεις τα αντιλαϊκά μέτρα για ασφαλιστικό-φορολογικό.

- Να πιέσουν για «εθνική συναίνεση» και ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες.

- Να μεθοδεύσουν μεγαλύτερη συρρίκνωση εργατικών δικαιωμάτων.

- Να γίνει αποδεκτή η εκχώρηση τομέων άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε ΜΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

- Να αυξηθεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του στρατού με αφορμή το προσφυγικό για συνολική στρατιωτικοποίηση.

- Να γίνει αποδεκτή η ακόμα μεγαλύτερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων άμυνας, εξωτερικής αλλά και εσωτερικής πολιτικής σε μηχανισμούς της Ε.Ε. και η συνεργασία με το τουρκικό καθεστώς.

Επιτακτική ανάγκη να ενταθεί η αντιϊμπεριαλιστική πάλη του λαού μας ενάντια στους πολέμους και τις πολιτικές κυβερνήσεων, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για τα δικαιώματα και την αγωνιστική αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες μαζί με τον αγώνα για τα εργατικά και λαϊκά προβλήματα για να απομονωθούν ξενοφοβικές αντιλήψεις και μπει φραγμός στις ρατσιστικές επιθέσεις.

•   Να ανοίξουν τώρα για τους πρόσφυγες τα σύνορα. Όχι στην παρεμπόδιση των διαδρομών τους από στρατό και αστυνομία. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη. Όχι στην Ευρώπη-φρούριο.

•   Άμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Όχι στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες και σε δολοφονικές επαναπροωθήσεις. Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής. Όχι σε δημιουργία Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής.

•   Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες. Δικαίωμα στο άσυλο. Κατάργηση των συνθηκών του Δουβλίνου.

•   Όχι στον εγκλεισμό, τις απελάσεις και τη γκετοποίηση των προσφύγων, όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα hot spots και τα μέτρα διαλογής. Όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.

•   Όχι στις διώξεις εθελοντών για βοήθεια στους πρόσφυγες. Κατάργηση της ποινικοποίησης της βοήθειας στους πρόσφυγες.

•   Προστασία των προσφύγων – μεταναστών από τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. Πρόνοια και φροντίδα για τους ανήλικους.

•   Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και δημόσια μέσα για τη μετακίνηση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή των προσφύγων.

25/3/2016

Επιτροπή για θέματα Προσφύγων και μεταναστών του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση