Να σταματήσει κάθε απόπειρα δίωξης των μελών της νΚΑ στα Σεπόλια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

Κάτω τα χέρια από τη νεολαία

Να σταματήσει κάθε απόπειρα δίωξης των μελών της νΚΑ στα Σεπόλια

Καταγγέλλουμε την απόπειρα δίωξης δύο μελών της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) που συμμετείχαν σε αντιφασιστική κινητοποίηση στα Σεπόλια στις 12/11/2017. Οι δυο φοιτητές πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση μαζικών φορέων, συλλογικοτήτων, σωματείων εργαζομένων και κινήσεων γειτονιάς που διοργανώθηκε τη μέρα της έναρξης μαθημάτων για τα παιδιά από την Πακιστανική Κοινότητα στο χώρο του 144ου δημοτικού σχολείου, στα Σεπόλια, με στόχο την αποτροπή φασιστικής επίθεσης και προπηλακισμών σε βάρος των μαθητών.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι φοιτητές έγιναν μάρτυρες απειλών εκ μέρους θιασωτών των πιο ακραίων ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων, οι οποίοι με θράσος έβγαλαν και όπλο εναντίον ομάδας αντιφασιστών. Παρά τις καταγγελίες μελών της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα για το γεγονός, οι ομάδες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, που βρίσκονταν λίγα μέτρα μακριά από το περιστατικό, παρέμειναν απαθείς, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά το συνεχές της φασιστικής δράσης με τον κατασταλτικό πυρήνα των κρατικών αρχών.

Οι δυο φοιτητές, στις 14 Νοεμβρίου, μαζί και με άλλα τρία μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης κατέθεσαν ενόρκως για το περιστατικό στην Ασφάλεια Αθηνών. Σημειωτέον ότι μέλη της Λ.Σ. έχουν καταθέσει επανειλημμένα σχετικά με περιστατικά φασιστικών απειλών και επιθέσεων τα περισσότερα στο χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης, λαμβάνοντας στερεοτυπικές απαντήσεις από την αστυνομία του είδους: «μην ενοχλείτε», «ξέρουμε ότι είστε δύο αντιτιθέμενες ομάδες».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο: Όχι μόνο δεν έχει διενεργηθεί (μήνες μετά το συμβάν) καμιά έρευνα για τη χρήση όπλων, αλλά από τους πέντε πολίτες που προέβησαν στην ένορκη κατάθεση στοχοποιήθηκαν οι δύο νέοι, μέλη της νΚΑ, και μετατράπηκαν σε εγκαλούμενους για τα αδικήματα της «διατάραξης κοινής ειρήνης» και της «διακεκριμένης απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας».

Κάθε άλλο παρά τυχαία η αστυνομία επέλεξε να στοχοποιήσει από τους μάρτυρες τους δύο νεότερους αγωνιστές που κατήγγειλαν με ονοματεπώνυμο τη φασιστική δράση, ώστε να τους πιέσουν με αστυνομικές κατηγορίες και δικαστικά τερτίπια. Ούτε είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία επιχειρεί να κατασκευάσει ενόχους ή να πνίξει το νεολαιίστικο ριζοσπαστισμό προβαίνοντας σε συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, επιθέσεις με δακρυγόνα σε νεολαιίστικους χώρους και κινητοποιήσεις.

Δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό «αστυνομικής αυθαιρεσίας». Αντιθέτως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη που ανέχεται τέτοια φαινόμενα και ενσωματώνει ως απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της την άγρια κατασταλτική βία, πνίγοντας με χημικά και τραυματίζοντας διαδηλωτές, οδηγώντας στα έσχατα όρια απεργούς πείνας, κρατώντας στη φυλακή για χρόνια νέους ανθρώπους χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ή εξαναγκάζοντάς τους σε αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες ως συνήθεις υπόπτους.

Ξέρουμε πού στοχεύουν: Αφενός, θέλουν να στείλουν μήνυμα καταστολής για να εμποδίσουν τη νεολαία να ακολουθήσει τον αγωνιστικό δρόμο. Αφετέρου, τονίζουν πως όποιος παίρνει την ευθύνη, όποιος σηκώνει κεφάλι, θα ταλαιπωρείται διαρκώς σε αστυνομικά τμήματα και δικαστικές αίθουσες – κι όχι μόνο. Δεν ξέρουνε όμως ότι αυτές οι μεθοδεύσεις, που παραπέμπουν σε σκοτεινές κρατικές και παρακρατικές διαδρομές άλλων εποχών, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να μας συσπειρώνουν όλες και όλους. Διαμηνύουμε κι εμείς λοιπόν ότι «δεν θα περάσει» κι ότι θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντί τους. Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η απόπειρα δίωξης των δυο νέων αγωνιστών-μελών της ΝΚΑ.
  • Να τιμωρηθούν οι ένοχοι που απείλησαν με όπλα τους αντιφασίστες.
  • Να διεξαχθεί έρευνα για τις μεθοδεύσεις των διωκτικών αρχών.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Αθήνα 18/4/18