Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού!

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Δεν παζαρεύουμε τη γη μας, δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους με τις ζωές μας!

Όλοι/όλες στην κινητοποίηση της Συνέλευσης Δράσεων για το Ελληνικό, Τετάρτη 21/9 στις 18:30, στο ΤΑΙΠΕΔ (Κολoκοτρώνη 1 & Σταδίου) και στην πορεία στη Βουλή

Μετά το λιμάνι του Πειραιά, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΣΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνά από την ολομέλεια της βουλής την πώληση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Πιστή στις επιταγές της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., της Ε.Κ.Τ. και των τοκογλύφων του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, συνεχίζει με γοργό ρυθμό το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αποτελεί ένα από τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, προκειμένου να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του δανείου.

Χαρακτηρίζοντας πλέον την ιδιωτικοποίηση ως «επένδυση» και όχι ως «ξεπούλημα», ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε μάλιστα να αναφερθεί από το βήμα της ΔΕΘ στο θέμα εντάσσοντας την παραχώρηση του Ελληνικού στα «μεγάλα έργα υποδομών» που προτίθεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ενώ παρουσίασε σα νίκη τη δήθεν μείωση της οικοδομήσιμης γης, αλλά και την τιμή παραχώρησης του ακινήτου στη Lamda Development.

Η πραγματικότητα απέχει ωστόσο κατά πολύ από τις κυβερνητικές εξαγγελίες:

Με όρους φαστ τρακ και με σοβαρές νομοθετικές παραβιάσεις, η πολιτική κυβέρνησης και της Τρόικα παραχωρεί τη δηµόσια περιουσία στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εξασφαλίζοντας και διευκολύνοντας με μία σειρά από ρήτρες τα επενδυτικά συμφέροντα του ομίλου Λάτση.

Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί ότι το τίμημα έχει οριστεί στο εξαιρετικά χαμηλό ποσό των 915 εκατ., το οποίο, καθώς θα καταβληθεί σε βάθος δέκα ετών, έχει παρούσα αξία περίπου 576 εκατ. ευρώ, ενώ η δόμηση μειώθηκε μόνο κατά 300.000 τ.μ. (μείωση δηλ., 10%), η οποία κατέβασε την οικοδομήσιμη έκταση στο συνολικό φαραωνικό μέγεθος των 2.700.000 τ.μ.!

Παράλληλα, μεταξύ των αιρέσεων της ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης, αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει «έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης με Προεδρικό Διάταγμα, όπως προβλέπεται στο Ν. 4062/2012, ουσιωδώς στη μορφή στην οποία υποβλήθηκε από τον Εγγυητή του Αγοραστή στο Ενδεικτικό Σχέδιο Γενικής Διάταξης αυτού». Το «Ενδεικτικό Σχέδιο Γενικής Διάταξης» είναι το αρχικό σχέδιο με το οποίο η Lamda Development δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό για το Ελληνικό. Η συγκεκριμένη διάταξη λοιπόν, αποκλείει οποιαδήποτε ουσιαστική παρέμβαση στα σχέδια του αγοραστή μετά την κύρωση της συμφωνίας!

Ταυτόχρονα, στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, αναφέρεται σε σχετικό άρθρο ότι «οι διατάξεις του παρόντος νόμου κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, που περιέχει ρυθμίσεις αντίθετες με τις διατάξεις του αυτού», προκαταβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο μία σειρά από αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις που εκκρεμούν σχετικά με την επίμαχη σύμβαση.

Μάλιστα, η Lamda Development είναι σε κάθε περίπτωση καλυμμένη καθώς έχει το δικαίωμα να αξιώσει αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο! Ως «γεγονός αποζημίωσης», αναφέρονται πιθανές δικαστικές αποφάσεις ή διοικητικές πράξεις που τίθενται ενάντια στα σχέδια τσιμεντοποίησης του ομίλου, ο χαρακτηρισμός τμήματος του ακινήτου ως δάσος, η μόλυνση του εδάφους αλλά και η εύρεση αρχαιοτήτων (!)

Αυτό που τώρα ξεδιάντροπα παρουσιάζουν ως «νίκη», είναι επί της ουσίας η πλήρης παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει τον χώρο του Ελληνικού να παραδίδεται για την κατασκευή καζίνο, τουριστικών θερέτρων και ουρανοξυστών τύπου Dubai, και συνολικά το παραλιακό μέτωπο να «αξιοποιείται» μέσα από την ανέγερση πολυτελών τουριστικών συγκροτημάτων, malls και την κατασκευή μαρίνων υποδοχής πολυτελών σκαφών αναψυχής!

Η απαξίωση, εγκατάλειψη και ερήμωση των δημόσιων χώρων και η προπαγάνδα για δημιουργία θέσεων εργασίας, που στην πραγματικότητα θα είναι επισφαλείς και φτηνές σε ένα νέο εργασιακό κάτεργο, συμπληρώνουν έντεχνα τις μεθοδεύσεις τους για να περάσουν τα σχέδια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και η ολοκληρωτική παράδοση του δημόσιου πλούτου στην οικονομική ολιγαρχία. Οι καθεστωτικές πολιτικές δυνάμεις είτε από ρόλο κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης, είτε στην περιφέρεια και στους γειτονικούς δήμους πιστές στους νόμους της αγοράς και στην διευκόλυνση του κεφαλαίου ομόφωνα θέλουν να παραδώσουν το Ελληνικό στη Lamda Development.

Το μαζικό λαϊκό κίνημα, οι επιτροπές αγώνα σε γειτονιές, οι κινήσεις πόλης, οι πρωτοβουλίες κατοίκων με τον ανυποχώρητο αγώνα τους μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδιά τους! Το μέλλον του Ελληνικού αφορά τις συνθήκες διαβίωσής μας και δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα πραγματικό πάρκο υψηλού πρασίνου και πνεύµονα οξυγόνου για όλο το λεκανοπέδιο, χωρίς οικοπεδοποίηση, τσιμέντο και επιχειρηµατικές δραστηριότητες!

  • Καμιά ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όχι στην αποπληρωμή ενός χρέους που ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν δημιουργήσαμε!
  • Υπερασπίζουμε κάθε σπιθαμή ελεύθερου δημόσιου χώρου από τα αρπακτικά του κεφάλαιου! Η δημόσια περιουσία ανήκει στο λαό! Άμεση κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ!
  • Ανυποχώρητος αγώνας για να ανατραπούν οι σχεδιασμοί κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ!

Επιτροπή για θέματα πόλης, χώρου, περιβάλλοντος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Αθήνα 20/9/2016