ΝΑΡ: Οι δημόσιοι χώροι και οι πλατείες ανήκουν στο λαό

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

  • ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ. ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.
  • ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΑ ΑΛΣΗ, ΤΑ ΒΟΥΝΑ.
  • ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΟΣΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ

Στην αρχή μας έλεγαν ότι οι ιδιώτες περιποιούνται καλύτερα τους ελεύθερους δημόσιους χώρους και τους χάρισαν αρκετούς (χώρος πρώην Αεροδρόμιου, χώρος πρώην Ιππόδρομου, παραλίες κ.α.). Μας είπαν ότι αξιοποιούνται οι χώροι, όταν εμπορευματοποιούνται και βγάζουν κέρδος και έτσι παραχώρησαν πολλούς για εκμετάλλευση σε επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και μας είπαν ότι όσοι απέμεναν δημόσιοι ήταν μολυσμένοι, γιατί υπερσυνωστιζόμαστε και θα κολλήσουμε, είναι προτιμότερο λέει να κάνουμε σωματική άσκηση στην άσφαλτο και στα πεζοδρόμια και έτσι έκλεισαν την πρόσβαση σε δάση, άλση, παραλιακούς χώρους περιπάτου, πάρκα κλπ. Τα ΜΜΕ του καθεστώτος έδειχναν και κατασκευασμένες εικόνες για να μας πείσουν ότι είμαστε πολλοί που περπατάμε και δεν χωράμε. Έβαλαν παντού λουκέτα.

Ύστερα ήρθαν οι αστυνόμοι και άρχισαν να διώχνουν από τις πλατείες, τα παγκάκια, τους δρόμους. Έβαζαν πρόστιμα, έκαναν προσαγωγές. Και όταν ανακοίνωσαν πως μπορούμε να ξεμυτίσουμε χωρίς να δίνουμε αναφορά για το που πάμε, ήρθαν τα ΜΑΤ. Δεν μπορείς να κάθεσαι στην πλατεία, στο παγκάκι, στο πεζούλι, απειλείσαι ότι θα οδηγηθείς στο Α.Τ., όπως συνέβη σε κοπέλα, μέλος της νΚΑ, στη Δάφνη. Είσαι ένοχος για υγειονομική βόμβα, μιαρός και άπλυτος, συνδέεσαι με κυκλώματα παρανομίας. Έριξαν χημικά στην Αγ. Παρασκευή, προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις στην Κυψέλη, κάνουν ρεπορτάζ, αναζητούν χαφιέδες. Μας βομβαρδίζουν: Οι νέοι είναι επιπόλαιοι, μαζεύονται, κάνουν παρέες, συζητούν. Η αντικαπιταλιστική αριστερά στοχοποιείται, η δημοτική κίνηση Φυσάει Κόντρα Αγ. Παρασκευής  είναι επικίνδυνη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποκινεί.

Μετά πλάκωσαν και οι επιτήδειοι του επιχειρηματικού δαιμόνιου. Θέλουν να καταλάβουν με τραπεζοκαθίσματα όλες τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, να μη μείνει ούτε μέτρο ελεύθερο, για να παίζουν τα παιδιά, να βρίσκονται οι νέοι, να κουβεντιάζουν οι μεγάλοι.

Δεν ενδιαφέρονται για την υγεία του λαού. Αφήνουν τα νοσοκομεία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, δεν κάνουν μαζικά διαγνωστικά τεστ, δεν δίνουν φράγκο για την έρευνα και την πρόληψη, την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πίσω από τη μετάθεση στην ατομική ευθύνη θέλουν να κρύψουν την ευθύνη της κυβέρνησης και του κράτους. Μεθοδικά, με πρόσχημα την πανδημία, έχουν στήσει ένα μεγάλο φαγοπότι για όλους τους ημέτερους, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, βαρώνους των ΜΜΕ. Και μια βιομηχανία παραγωγής νόμων για τη λεηλασία του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση, το προσφυγικό, για απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, για παραχωρήσεις σε ιδιώτες, περιορισμό διαδηλώσεων. Εκμεταλλεύονται την πανδημία για να περάσουν τη διαχείριση του Εθνικού κήπου και του Φιλοπάππου σε εταιρεία, να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, να γεμίζουν ΒΑΠΕ τα βουνά.

Αλλού είναι ο στόχος. Πρώην και νυν κυβερνητικοί και όλοι οι υπηρέτες του συστήματος θέλουν να εξασφαλίσουν την κυριαρχία των ισχυρών του χρήματος, την εδραίωση της εξουσίας τους, την ασυδοσία των νόμων της αγοράς με την ποδηγέτηση, την υποταγή, την πειθάρχηση και όπου δεν τους περνά με τον έλεγχο και την καταστολή μας. Να εθιστούμε στην αποστασιοποίηση, στην αντιμετώπιση του άλλου ως φορέα μολύνσεων και του διπλανού ως εχθρού. Να ρίχνουν το δηλητήριο του ανταγωνισμού και του εθνικισμού, του μίσους στους άλλους, τους ξένους, τους διαφορετικούς, τους αδύναμους.

 Δεν θα τους περάσει. Ένοχος δεν είναι ο νέος που θέλει να βρεθεί με την παρέα του στην πλατεία, ανεύθυνος δεν είναι ο γονιός που θέλει να παίξει το παιδί του στο πάρκο, επιπόλαιος δεν είναι ο παππούς που θέλει να κάτσει στο παγκάκι. Τέρμα στην πλύση εγκεφάλου και στην υποκρισία της κυβέρνησης που κρατά υπερσυνωστιμένους τους φαντάρους, τους πρόσφυγες, τους θαλάμους των νοσοκομείων, τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που δεν σταμάτησαν να λειτουργούν, αλλά ενοχοποιεί όσους αγωνίζονται. Η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά δεν σιωπά, σπάει το κλίμα της εθνικής συναίνεσης στην περιστολή των ελευθεριών στο όνομα της πανδημίας.

Το δίδαγμα από την πανδημία είναι η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος από τα αδηφάγα συμφέροντα που το θυσιάζουν για τα κέρδη. Η προστασία του είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Δεν θα μας πεθάνει ο καπιταλισμός. Αγώνας για ζωή και ελευθερία.

Οι ελεύθεροι χώροι μας ανήκουν, δεν θα τους χαρίσουμε. Θα υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα τους και το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτούς.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 9/5/2020