ΝΑΡ Ηπείρου για τις τιμές γάλακτος που ανακοίνωσε η ΔΩΔΩΝΗ.

ΝΑΡ Ηπείρου για τις τιμές γάλακτος που ανακοίνωσε η ΔΩΔΩΝΗ.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗ

παλλαϊκός –πανεργατικός ξεσηκωμός παντού

Τα νέα αφεντικά της ΔΩΔΩΝΗ ως στυγνοί επιχειρηματίες αδιαφορούν για τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους, για την ντόπια παραγωγή, για τη κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και την ομαλή λειτουργία της πρώην κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας. Καθυστερούν να πληρώσουν τους κτηνοτρόφους, μειώνουν μισθούς (έως 30%) και προσωπικό (μόνιμους και συμβασιούχους). Ανακοινώνουν νέες τιμές διασπώντας τους παραγωγούς ανάλογα με την ποσότητα που παράγουν και συμβάλλουν στη πτώση της τιμής και για τους παραγωγούς που δίνουν το γάλα τους σε άλλες βιομηχανίες. Όχι μόνο για τους παραγωγούς της περιοχής μας αλλά και για τους παραγωγούς γάλακτος σε όλη τη χώρα. Το καρτέλ των αρπακτικών σε όλο του το μεγαλείο.

Έχουμε και λέμε: οι παραγωγοί πρόβειου γάλακτος που προμηθεύουν την εταιρία με λιγότερους από πέντε τόνους θα παίρνουν 90 λεπτά το λίτρο, οι μεταξύ 5 και 15 τόνων θα παίρνουν 94 λεπτά, οι παραγωγοί 15 με 30 τόνων 0,98 ευρώ, οι παραγωγοί 30-60 τόνων 1,01 ευρώ και οι άνω των 60 τόνων, 1,05 ευρώ. Φέτος, οι τιμές για τους προβατοτρόφους ήταν 1,05 ευρώ και για όσους έπαιρναν προκαταβολή, 1,02 ευρώ. Δηλαδή, για τη μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών οι τιμές μειώνονται από 1 έως 7 λεπτά την στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ενώ μεθοδεύουν το κόψιμο της επιδότησης μέσω της μη καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2013 σε πάνω από 300.000 αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα και νέα φορομπηχτικά μέτρα. Για τους αγελαδοτρόφους εκτιμάται ότι η τιμή θα παραμείνει στα 45 λεπτά, όπως ήταν και φέτος. Για το γίδινο γάλα, δημιουργούνται επίσης δύο κατηγορίες: οι κάτω των 5 τόνων θα πληρώνονται με 60 λεπτά και οι άνω των 5 τόνων με 62 λεπτά το λίτρο, στη μόνη κατάταξη (στην οποία βρίσκονται αναλογικά πολύ λίγοι παραγωγοί) που πήρε αύξηση

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τη κρίση τους, για να δημιουργήσουν νέους δρόμους και όρους κερδοφορίας αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους. Αυτό κάνουν και στην Ήπειρο σε όλους τους κλάδους, συνεργαζόμενοι με τις τράπεζες, τους ντόπιους καπιταλιστές, το πολιτικό τους προσωπικό, τη λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη γραφειοκρατία του εργατικού και αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος. Πλάτη σε αυτή τη πολιτική βάζουν τα απομεινάρια των Διοικήσεων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Όλα αυτά τα παράσιτα συμμετέχουν στο ιστορικό ξαναμοίρασμα της πίτας σε βάρος των εργατικών-λαϊκών αναγκών. Το μοίρασμα αυτό περνάει μέσα από τα ξεπουλήματα δημόσιου πλούτου και αγαθών (παιδεία-υγεία-ασφάλιση), από την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (απαξίωση συνεταιριστικών επιχειρήσεων, κλείσιμο επιχειρήσεων) και τη διάλυση της εργασίας. Τα μεροκάματα έχουν πέσει 30% ενώ στόχος τους είναι να επιβάλουν 300-500 ευρώ συντάξεις και μισθούς παντού, ξεκληρίζοντας ταυτόχρονα τους μικρομεσαίους αγρότες. Θα βγάλουν τα πάντα στο σφυρί. Άλλοι για να κερδίσουν και άλλοι για να σώσουν το τομάρι τους. Σπέρνουν τη βαρβαρότητα και είναι αδίστακτοι. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε η μείωση της παραγωγής, ούτε τα απλήρωτα προϊόντα των παραγωγών, ούτε η απλήρωτη εργασία, ούτε τα κλεισίματα επιχειρήσεων, ούτε η ανεργία.

Ίσα-ίσα που οι απολύσεις επιδοτούνται μέσω των φαλιρισμένων ιδιωτικών τραπεζών οι οποίες προτείνουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για να σώσουν επιχειρηματικές ή «συνεταιριστικές» δραστηριότητες, με λεφτά που έχουν πάρει από το ξεζούμισμα του ελληνικού λαού μέσω των συνεχιζόμενων ανακεφαλαιοποιήσεων τους. Η διαχείρηση της ανεργίας τροφοδοτείται από τα δουλεμπορικά προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» και του ΟΑΕΔ. Κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ και τράπεζες παραδίδουν πλήρως την αγροτική παραγωγή στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο διαλύοντας τους μικρομεσαίους παραγωγούς και τους εργαζόμενους στη αγροτική παραγωγή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: Να εξοφληθούν τώρα οι κτηνοτρόφοι. Να καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση του 2013 σε όλους. Να παρθούν πίσω οι τιμές κοροϊδία. Όχι στα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα. Κρατικοσυνεταιριστική ΔΩΔΩΝΗ με επανακρατικοποίηση της ΑΤΕ χωρίς καμιά αποζημίωση με πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς παντού. Να ανατρέψουμε τα νέα αφεντικά της ΔΩΔΩΝΗ και να βάλουμε φραγμό στα αρπακτικά του πλούτου που παράγουμε.

Η μάχη αυτή, είναι μάχη επιβίωσης και περνά μέσα από την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, χωρίς κοινοβουλευτικές αυταπάτες και λογικές διαπραγμάτευσης με αυτούς που ρημάζουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Για να επιβιώσει ο λαός πρέπει ΤΩΡΑ το κεφάλαιο να χάσει εξουσία, ιδιοκτησία και κέρδη. Απαραίτητοι όροι είναι η ανατροπή της συγκυβέρνησης, η διαγραφή του χρέους, η έξοδο από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εθνικοποίηση-κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

  • Για να ξαναζωντανέψει η ύπαιθρος πρέπει να κάνουμε πέρα τους αγροτοβιομήχανους, τους τραπεζίτες, να χτίσουμε τους δικούς μας παραγωγικούς συνεταιρισμούς «νοθεύοντας» τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, να ελέγχουμε εμείς και όχι να μας κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε.
  • Με μια ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά, με αγωνιστικό μέτωπο και κίνημα ρήξης με την πολιτική του κεφαλαίου. Για να ανοίξει ο δρόμος για το επαναστατικό πέρασμα της εξουσίας και του πλούτου στα χέρια των παραγωγών του. Για την εξουσία του εργαζόμενου λαού, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Για την ριζική λύση του σύγχρονου αγροτικού ζητήματος και όλων των προβλημάτων μας, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Νέο Αριστερό Ρεύμα – ΝΑΡ, Οργανώσεις Ηπείρου