ΝΑΡ: Εθνικοποίηση των Τραπεζών τώρα, με εργατικό έλεγχο

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το θέμα των Τραπεζών

  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ
  • OI ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
  • ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΙΣΘΟΙ, ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
  • ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η Ε.Ε., η ΕΚΤ και ο Ντράγκι επιδίωξαν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών με την απόφαση τους να σταματήσουν την παροχή ρευστότητας μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει δημοψηφίσματος. Αποτέλεσε εισήγηση του φιλοτροϊκανού Στουρνάρα και όλων των τραπεζιτών, και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, ως δήθεν αναγκαστική λύση. Και όλα αυτά, όταν είναι γνωστό ότι απαγορεύουν το τύπωμα χρήματος στη χώρα, ενώ επιτρέπουν την ελεύθερη διαφυγή κεφαλαίων.

Η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κλείσει τις τράπεζες για 6 μέρες πριν το δημοψήφισμα και να επιβάλλει πολύ μικρό όριο αναλήψεων, λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ του κλίματος φόβου, που καλλιεργούν από κοινού Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., οικονομική ολιγαρχία και όλο το μαύρο μέτωπο των φιλοΕΕ, φιλομνημιακών δυνάμεων Ν.Δ,, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Σε μια προκλητική κανιβαλική «πλύση εγκεφάλου» τα αστικά Μ.Μ.Ε. καλλιεργούν το κλίμα τρομοκράτησης, δείχνουν ουρές σε ΑΤΜ, μιλούν για έλλειψη βενζίνης, τροφίμων κ.α. Το κλείσιμο των τραπεζών και με τον τρόπο που έγινε αντικειμενικά ενισχύει τις αντεργατικές-αντιλαϊκές δυνάμεις της εθελοδουλείας του ΝΑΙ.

Οι επιπτώσεις από αυτή την απόφαση, στη ζωή, αλλά και στην ψυχολογία, που διαμορφώνεται και από στημένη προπαγάνδα των καναλιών, είναι δραματικές και συντελούν στην ανασφάλεια και τη συντηρητικοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Αυτές τις μέρες πρέπει να καταβάλλονται συντάξεις στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του δημοσίου, του ΟΑΕΕ και άλλων ταμείων και μισθοί σε χιλιάδες εργαζόμενους. Σε πολλές επιχειρήσεις οι εργοδότες βρήκαν πρόσχημα για να μην πληρώσουν μισθούς, ενώ οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα πρέπει να στηθούν στην ουρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να πάρουν μόλις 120 ευρώ.

Ο περιορισμός στη φυγή των κεφαλαίων μπορούσε να γίνει με τις τράπεζες ανοικτές για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, με πλαφόν στις αναλήψεις και με απαγόρευση της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό. Η μηχανογραφική προσαρμογή μπορούσε να ολοκληρωθεί το τριήμερο Σάββατο – Κυριακή - Δευτέρα και η εξαγγελία των μέτρων ελέγχου κεφαλαίων να περιλάμβανε την εξυπηρέτηση όλων των συνταξιούχων και μισθωτών με την καταβολή όλου του ποσού μισθού ή σύνταξης. Ο έλεγχος κεφαλαίων δεν προϋποθέτει το κλείσιμο της λειτουργίας, ούτε ισχύει ότι έγινε για την ασφάλεια των εργαζόμενων στις τράπεζες, που άλλωστε αποδείχθηκε πως δεν κινδυνεύει στα καταστήματα που εξυπηρετούν τους συνταξιούχους.

Εδώ και καιρό έπρεπε να έχει επιβληθεί έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίου, όμως δεν το επιτρέπει η ΕΕ και η ΕΚΤ. Έτσι, οι μεγαλοκαταθέτες πρόλαβαν ανενόχλητοι να αποσύρουν τις καταθέσεις ή να τις μετακινήσουν στο εξωτερικό. Είναι φανερό ότι εδώ και καιρό έπρεπε να έχει σταματήσει η πληρωμή των δόσεων στους τοκογλύφους δανειστές (Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., Ε.Κ.Τ., κερδοσκοπικά funds), και όχι η κυβέρνηση να έχει ήδη καταβάλλει 8 δισ. € για την εξυπηρέτηση του ρέους και να επικαλείται σήμερα την έλλειψη κεφαλαίων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Όσο η Τράπεζα της Ελλάδος ελέγχεται από την Ε.Κ.Τ. και οι τράπεζες βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια (όπως η Alpha Bank, που έκλεισε μέχρι και το internet banking κλπ) θα είμαστε έρμαιοι των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας, των τραπεζιτών και των πολυεθνικών.

Μόνη λύση η εθνικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος, το πέρασμα του σε δημόσια ιδιοκτησία και εργατικό-λαϊκό έλεγχο και η λειτουργία του προς όφελος του λαού.

Αυτό σημαίνει ρήξη και έξοδο από ΕΕ και €, σύγκρουση με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, παύση πληρωμών σε ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ, κερδοσκόπους δανειστές και διαγραφή του χρέους. Έτσι μόνο θα προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα και οι μικροκαταθέσεις των λαϊκών στρωμάτων, θα εμποδιστούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί των σπιτιών των λαϊκών νοικοκυριών. Έτσι μόνο θα ανοίξει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Για αυτό στην κάλπη και με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες

ΛΕΜΕ ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟ «ΟΧΙ»:

  • στις κανιβαλικές προσταγές των δανειστών, αλλά και στις αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης
  • ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και ΣΥΜΦΩΝΙΑ με το ΣΦΑΓΕΙΟ
  • ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ., €ΥΡΩ, ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
  • ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
  • ΜΕ ΛΑΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ, ΚΥΡΙΑΡΧΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 2/7/2015