ΝΑΡ: Αγώνας ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος! Αγώνας για ζωή!

 

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΚΑΙ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΗ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πλέον ξεκάθαρο πως δε μιλάμε απλά και μόνο για μια τεράστια υγειονομική κρίση, αλλά για ένα σήμα κινδύνου για την ανθρωπότητα και τη σχέση της με το περιβάλλον. Η φετινή παγκόσμια μέρα για το περιβάλλον έρχεται να μας υπενθυμίσει πως η πανδημία είναι αποτέλεσμα της αδηφάγου καπιταλιστικής ανάπτυξης, πως οι ανισότητες, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν προάγγελο νέων πανδημιών. Η λεηλασία της φύσης για το καπιταλιστικό κέρδος αποτελεί το βαρύ «υποκείμενο νόσημα», την πραγματική αιτία της συνολικής περιβαλλοντικής κρίσης του ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

Η διαρκής αποψίλωση των δασών, η συστηματική καταστροφή των βιοτόπων των άγριων ζώων, η εκχέρσωση της γης, η χωρίς όρια βιομηχανοποιημένη γεωργική ανάπτυξη, αλλά και η φρενήρης μεγέθυνση των μεγαλουπόλεων καταστρέφουν δραματικά τα οικοσυστήματα και τα είδη τους για να επιβιώσουν. Η ρύπανση θαλασσών και ποταμών, η καταστροφή του στρώματος του όζοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ερημοποίηση αποτελούν διαφορετικές όψεις της σημερινής οικολογικής κρίσης. Η μακρόχρονη διαβίωση σε πόλεις που τις «πνίγει» το τοξικό-χημικό νέφος υποσκάπτει την υγεία των ανθρώπων και συνδέεται με τις πανδημίες.

Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες ρεκόρ που παρατηρούνται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Η δεκαετία 2011-2020 είναι η θερμότερη όλων των εποχών για την Αθήνα, ενώ η Μεσόγειος θεωρείται μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου σε ό,τι αφορά τις κλιματικές μεταβολές και τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τον θερμικό κίνδυνο. Η κλιματική αλλαγή διαμορφώνει ένα νέο κλιματικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι μεσογειακοί κυκλώνες, οι πιο ραγδαίες βροχοπτώσεις, οι ισχυροί καύσωνες τα οποία σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας.

Την ίδια ώρα, όλο και συχνότερες είναι τα τελευταία χρόνια οι γιγαντιαίες πυρκαγιές όπως αυτές σε Σιβηρία, Αμαζόνιο, Αυστραλία και Αφρική. Ακόμα και η έκταση της καταστροφής από την πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη αποτελεί, μαζί με τις κρατικές ευθύνες για την έλλειψη δασικής προστασίας, παιδί της κλιματικής κρίσης και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Η αποψίλωση των δασών γίνεται με καταστροφικούς ρυθμούς, περίπου 1 εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση από τις αλλαγές στο κλίμα και την πολύμορφη ρύπανση, ενώ η ερημοποίηση εδαφών και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι πραγματικότητα. Αποδεικνύεται με άλλα λόγια ότι η κλιματική αλλαγή και η οικολογική καταστροφή είναι εδώ και σταδιακά απειλούν τους όρους ύπαρξης μας στον πλανήτη.

Ακόμα και η περσινή μείωση μείωση έως και 7% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της μείωσης των μετακινήσεων, αποδεικνύεται σταγόνα στον ωκεανό με την επιστροφή στην «κανονικότητα» με ακόμα πιο ενεργοβόρες δραστηριότητες και διάλυση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Τι κι αν ένα μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας προειδοποιεί ότι χρειάζονται άμεσα και δραστικά μέτρα, καθώς οποιαδήποτε άνοδος μεγαλύτερη από 1,5 βαθμούς θα είναι καταστροφική.

Οι επιπτώσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα είναι τραγικές. Το 2025 περισσότεροι από 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης νερού, ενώ εκατομμύρια άλλοι αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της πείνας. Παράλληλα, η περιβαλλοντική καταστροφή οδηγεί ήδη σε κύματα «περιβαλλοντικής μετανάστευσης» (υπολογίζονται σε 22 εκατομμύρια κατ’ έτος), και επιτείνει την αστικοποίηση με την δημιουργία ατελείωτων παραγκουπόλεων στην περιφέρεια των μητροπόλεων του πλανήτη. Την ίδια ώρα, η εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και βιοκτόνων στη γεωργία, η αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών και γενετικώς τροποποιημένων τροφών στην κτηνοτροφία, η εισαγωγή ενός τεράστιου αριθμού χημικών ουσιών στη βιομηχανία, οι πλαστικοποιητές και τα διάφορα συντηρητικά στον τομέα των τροφίμων και ένδυσης αποτελούν τους διατροφικούς ρύπους του 21ου αιώνα όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Το καπιταλιστικό κέρδος λεηλατεί τη φύση

Τίποτα δεν είναι πιο ταξικό και συνδεδεμένο με τον πυρήνα των καπιταλιστικών σχέσεων από ότι η σημερινή κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που βλέπουμε να εξελίσσεται και σε υγειονομική κρίση. Η καπιταλιστική παραγωγή έχει την τάση να κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους που δεν αποτελούν άμεσα κεφάλαιο (ατμόσφαιρα, κλίμα, θάλασσες, κλπ.), να λεηλατεί την φύση και παράλληλα να μετατρέπει το φυσικό, βιοτεχνολογικό, κοινωνικό χώρο και περιβάλλον σε εμπόρευμα. Δεν είναι επομένως μια φυσική «ανθρωπογενής εξέλιξη», ή ζήτημα «ατομικής ευθύνης» όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις… Τα στοιχεία είναι εξάλλου αποκαλυπτικά:

Το πιο πλούσιο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αποτύπωμα άνθρακα 175 φορές μεγαλύτερο από το φτωχότερο 10%. Επιπλέον, άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών, από το 1988 μέχρι το 2017, προέρχονται από 100 μεγάλες εταιρείες, ενώ μόλις 25 ευθύνονται για το 50% των εκπομπών! Οι μεγάλες πολυεθνικές της ενέργειας (ExxonMobil, Shell, BP και Chevron) περιλαμβάνονται στην κατάμαυρη λίστα, μαζί με κρατικές εταιρείες της Κίνας, της Ρωσίας κλπ. Όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν την ανεξέλεγκτη δράση τους αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι για την αύξηση των εκπομπών του CO2, την τρύπα του όζοντος και την υπερθέρμανση του πλανήτη, υπεύθυνος είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η πολιτική της καταστροφικής, ενεργοβόρας κερδοσκοπικής «ανάπτυξης» των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, των χωρών της Ε.Ε., της Κίνας, και των άλλων αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Στον αντίποδα, τα αποτελέσματα της καταστροφικής τους ανάπτυξης χτυπάνε άνισα και ταξικά, με τις συνέπειές να θίγουν τα φτωχότερα στρώματα. Για τον κόσμο της εργασίας, στις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, αλλά και στις χώρες της καπιταλιστικής υπανάπτυξης και της απόλυτης φτώχειας, η σημερινή πανδημία και οι πολύπλευρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σχετίζονται άμεσα με την επιβίωσή του, με κάθε πτυχή της ζωής του!

Μπορούν άραγε να λύσουν το πρόβλημα αυτοί που το προκάλεσαν;

Στη σημερινή περίοδο της πανδημίας, γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι η επίκληση ενός νέου “Green Deal” από συστημικά κόμματα, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και εταιρικούς κολοσσούς, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Αντιθέτως, γίνεται εμφανές ότι τα σημερινά καθολικά οικολογικά προβλήματα ελάχιστα αντιμετωπίζονται από τις όποιες ρυθμίσεις (παρά τα όποια επιμέρους ορθολογικά στοιχεία μπορεί να έχουν) στο βαθμό που η αιτία τους είναι η ίδια η οικονομία της αγοράς και η καπιταλιστική ανάπτυξη που λεηλατεί τη φύση και τις ζωές μας! Η λεγόμενη «Πράσινη Μετάβαση», στο πλαίσιο της καπιταλιστικής λογικής και αγοράς, επιχειρεί να μετατρέψει την οικολογική καταστροφή, σε πεδίο κερδοφορίας, χωρίς φυσικά κάποια ανάσχεση αυτής της πορείας.

Μόνο υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι προτάσεις της “πράσινης” καπιταλιστικής ανάπτυξης, δήθεν για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και αν επικαλείται τη στόχευση της για μια κοινωνία μηδενικών εκπομπών ρύπων, αποδεικνύεται ο πιο σταθερός σύμμαχος στα σχέδια των «πράσινων επενδυτών». Γι΄αυτό δεν δίστασε να περάσει μία σειρά από διατάξεις προς όφελος του κεφαλαίου, την ίδια στιγμή που επέβαλε νέα μέτρα λιτότητας για τη λαϊκή πλειοψηφία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο νόμος "Επενδύω στην Ελλάδα", ο πρόσφατος αντιπεριβαλλοντικός νόμος και ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Τουρισμού που, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, έρχονται να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη λεηλασία της φύσης και του δημόσιου χώρου, η κατ' ουσίαν κατάργηση της προστασίας των περιοχών ΝΑΤURA στο όνομα των επενδύσεων, η εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε δάση και βουνά σε όλη τη χώρα, η επέκταση της χωματερής στη Φυλή, η δημιουργία εργοστασίων καύσης και ΜΕΑ σε όλη τη χώρα, η επιτάχυνση διαδικασιών για το Ελληνικό, η επίθεση στο δημόσιο χώρο (Λόφοι Στρέφη, Κοπανά κ.α), οι εξορύξεις κ.α.

Ο προσανατολισμός στους «νόμους της αγοράς», στην υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων προστασίας της φύσης, στην εντατική και εκτατική εκμετάλλευση της, στην επίτευξη του μέγιστου κέρδους χωρίς όρια, έχει τραγικές συνέπειες. Επομένως, ο αγώνας για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος, δεν μπορεί παρά να περνά και μέσα από την πάλη για την κατάργηση των αντιλαϊκών πολιτικών και των μνημονίων, ενάντια στη δολοφονική πολιτική κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ κυβερνήσεων.

Αγώνας ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος! Αγώνας για ζωή!

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει ένας ξεκινήσει ένας πολύμορφος και πολύχρωμος αγώνας στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το ΝΑΡ και η νΚΑ συμμετέχουν δραστήρια στους αγώνες αυτούς, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται σήμερα μαζικός, συλλογικός αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Οριζόντιος συντονισμός και κοινές δράσεις των συλλογικοτήτων που πάλευαν και παλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων από τις Σκουριές μέχρι την Κρήτη και από τα Άγραφα μέχρι τη Λευκίμμη, την Ήπειρο, τη Μεσοχώρα, το Αίγιο, τη Φυλή, το Γραμματικό και την Κερατέα ενάντια στις εξορύξεις, τις ΒΑΠΕ, τα μεγαφράγματα, τις χωματερές και την καύση των απορριμμάτων, κόντρα στην καταστροφική πολιτική κυβερνήσεων, Ε.Ε., κεφαλαίου για τις επενδύσεις, την ενέργεια, την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, το φυσικό περιβάλλον στο όνομα των επενδύσεων, της ανάπτυξης. Αποτελεί παράλληλα ζητούμενο οι αγώνες αυτοί να μπολιαστούν με μια συνολικότερη αντικαπιταλιστική οπτική, και να συμβάλλουν σε ευρύτερη εργατική και νεολαιίστικη πάλη.

Χρειαζόμαστε μια νέα αρμονική βάση στη σχέση ανθρώπου-φύσης, το ξεπέρασμα του σημερινού ανταγωνιστικού της χαρακτήρα, που οφείλεται στον καταστροφικό, εκδικητικό και αλλοτριωτικό χαρακτήρα των εκμεταλλευτικών κοινωνιών.

  • Για την προστασία των δασών, των θαλασσών και όλων των φυσικών πόρων. Για την απελευθέρωση της αγροτικής παραγωγής από την κυριαρχία του κεφαλαίου και τον εφιάλτη των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
  • Για ουσιαστικούς στόχους μείωσης της εκπομπής αέριων ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου σε ρήξη με τις πολιτικές εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος (εμπόριο ρύπων, εμπορευματοποίηση φυσικών πόρων κ.α.) της ΕΕ και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών.
  • Για εθνικοποίηση με κοινωνικό – εργατικό έλεγχο των στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεων απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου που προωθεί την “απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας”, την εμπορευματοποίηση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Για αξιοβίωτες πόλεις με διασφάλιση στέγης για όλους με σύγχρονες προδιαγραφές, πλούσιους πνεύμονες πρασίνου και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ποιοτικά Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, και εξασφάλιση προστασίας από φυσικές καταστροφές.
  • Για την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που παραδίδει το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον βορά στους κάθε λογής «επενδυτές»: το νόμο "Επενδύω στην Ελλάδα", τον πρόσφατο αντιπεριβαλλοντικό νόμο και τον τελευταίο νόμο του υπουργείου Τουρισμού
  • Διεθνιστική δράση, συντονισμός και αλληλεγγύη των κινημάτων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση
  • Για σύγκρουση με τις πολιτικές κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κόντρα στις επιταγές των ιδιωτικοποιήσεων, στις «πράσινες πολιτικές» που βλέπουν το περιβάλλον ως πεδίο κερδοφορίας. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική για το περιβάλλον με τα χρήματα των ΕΣΠΑ. Γιατί διεκδικούμε μια άλλη ποιότητα ζωής σε μια κοινωνία που θα μετρά την ευημερία της με την ποιότητα της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, μετακίνησης, υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος, του πολιτισμού και των ελεύθερων χώρων.
  • Για μια νέα κομμουνιστική ελπίδα στον 21ο αιώνα, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, αποξένωση και καταπίεση, χωρίς πόλεμο και περιβαλλοντική καταστροφή!

Οι δυνάμεις του ΝΑΡ και της νΚΑ στηρίζουν τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται πανελλαδικά το Σάββατο 5 Ιουνίου ενάντια στη λεηλασία της φύσης και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Αθήνα, Σάββατο 5/6 στις 6.00 μμ στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 4/6/2021