Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε το ιστορικό-θεωρητικό διήμερο

 

100 χρόνια: Τιμή στους αγωνιστές του κομμουνιστικού κινήματος και μελέτη της ιστορίας για το αύριο

Κατάμεστη ήταν η μεγάλη αίθουσα του Πολυχώρου Μολύβι το απόγευμα του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018, στην έναρξη των εργασιών του ιστορικού-θεωρητικού διημέρου για την ιστορική πορεία και την προοπτική του κομμουνιστικού κινήματος. 

Εκατοντάδες αγωνιστές, νέοι και νέες, εργαζόμενοι, άνθρωποι όλων των γενιών, παρακολούθησαν τις πολύ σημαντικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Λίγο μετά τις 5.30 μ.μ. εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας διαλόγου για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα τις εργασίες άνοιξε ο Δημήτρης Γκόβας, αναφέροντας "Η δύσκολη μα και πολύ ενδιαφέρουσα εποχή μας έχει ανάγκη την βαθύτερη συζήτηση, αναζήτηση και ενασχόληση με τα όσα διαδραματίστηκαν από την αυγή της εμφάνισης του εργατικού και επαναστατικού κινήματος μέχρι σήμερα, και κυρίως, με την εμπειρία, τη γνώση και την παραπέρα μελέτη του παρελθόντος να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, να ανοίξουμε τα νέα μονοπάτια για τις επόμενες σελίδες της ιστορίας προς την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου. Η Πρωτοβουλία διαλόγου για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα είναι γέννημα αυτής της αναζήτησης, μιας τέτοιας συζήτησης, η οποία στοχεύει να εργαστεί πολύπλευρα, με διάλογο και πράξη, με μελέτη και δράση, για την επεξεργασία ενός προγράμματος για τον κομμουνισμό στον 21ο αιώνα, να κάνει βήματα για τη συγκρότηση ενός νέου επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος της εποχής μας." Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άνοιγμα της οργανωτικής επιτροπής

Μετά το άνοιγμα προβλήθηκε σύντομο video της Πρωτοβουλίας με σκηνές και πλάνα από την ηρωική ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος από το 1918 και το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ μέχρι τις μέρες μας.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις, με τη σειρά, του Γιώργου Μιχαηλίδη, ιστορικού και υπ. διδ. Βαλκανικής ιστορίας, του Νίκου Παπαδάτου, ιστορικού και ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και επ. καθηγητή της ιστορίας των κινημάτων και κομμάτων στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, της Ελένης Βαφειάδου, αρχιτέκτονα και μέλους του ΕΚΚΕ και του Αντώνη Δραγανίγου, εργαζόμενου και μέλους της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Μετά τις εισηγήσεις έγιναν ερωτήσεις από το κοινό στους εισηγητές και ακολούθησαν παρεμβάσεις αγωνιστών/στριων. 

Η συνέχεια του διημέρου θα είναι την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 5.00 μ.μ. στον ίδιο χώρο (Μολύβι-Ιερά οδό 154) με θεματική και εισηγήσεις για τη θεωρία του επαναστατικού κόμματος.