Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση των κειμένων για το 3ο Συνέδριο του ΝΑΡ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση των προσυνεδριακών κειμένων και των στόχων του 3ου Συνεδρίου του ΝΑΡ στην Αθήνα, την Τετάρτη 3 Ιούλη στον αίθριο χώρο της Γεωπονικής σχολής, στην Ιερά οδό.

Πολλοί αγωνιστές κάθε ηλικίας και αρκετοί σύντροφοι οργανώσεων της επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Ε. του ΝΑΡ για την έναρξη του διαλόγου πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα της εποχής μας, για τις απαντήσεις που χρειάζεται να διατυπώσει η αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική αριστερά στο φόντο των εξελίξεων, της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, της πολιτικής του κεφαλαίου, της όξυνσης της ταξικής πάλης σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας και διεθνώς.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Θάνος Ανδρίτσος, μέλος του Κ.Σ. της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο οποίος αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της εποχής μας, ως χαρακτήρα μεγάλων κινδύνων και κρίσης, αλλά και εποχή μεγάλων δυνατοτήτων και νέων επαναστατικών γεγονότων. «Θέλουμε ένα μάχιμο συνέδριο, ενταγμένο στη συζήτηση και δράση του κόσμου που δίνει αγώνες και ζητά συνολικότερες απαντήσεις» τόνισε. «Ολόκληρη η ανθρωπότητα, με διαφορές σε κάθε ήπειρο και χώρα, με κομμένη την ανάσα ζει μια ποιοτική στροφή σε μια εποχή βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, μεγάλων κινδύνων για την κοινωνική πλειονότητα, αλλά και ανάδυσης νέων εξεγερσιακών κύκλων, πολιτικών διεργασιών και θεωρητικών αναζητήσεων που αναδεικνύουν την επαναστατική δυνατότητα των σύγχρονων καιρών».

Στη συνέχεια ο Γιάννης Ελαφρός, μέλος του γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ παρουσίασε τα ζητήματα, τις αφετηρίες και τη λογική που διαπνέει το κείμενο των Θέσεων της Π.Ε. για το 3ο Συνέδριο. «Όπως δεν υπάρχει δρόμος χωρίς στόχο, άλλο τόσο δεν υπάρχει στόχος χωρίς δρόμο», σημείωσε ο Γ. Ελαφρός, αναλύωντας τη σχέση τακτικής-στρατηγικής που περιέχουν οι Θέσεις της Π.Ε., σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις της ρεφορμιστικής αριστεράς, είτε του ΣΥΡΙΖΑ που μένει μόνο στο «δρόμο»-και μάλιστα σε έναν δρόμο κυβερνητικό-κοινοβουλευτικό, χωρίς να χαράζει και να βαδίζει στο στόχο της κοινωνικής απελευθέρωσης, είτε του ΚΚΕ που μένει μόνο στο «στόχο» χωρίς να ανοίγει κανέναν ουσιαστικό δρόμο πρός τα εκεί σήμερα. «Η βασική εκτίμηση είναι ότι η δυναμική της περιόδου θα σπρώχνει αντικειμενικά είτε προς αντικαπιταλιστικές ανατρεπτικές απαντήσεις, είτε προς μια επικίνδυνη αντιδραστική αναμόρφωση του συνολικού σκηνικού." Η δική μας πρόταση, υπογράμμισε, είναι η αντικαπιταλιστική ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Για να γίνει αυτό, είναι ανάγκη, και όχι μια δική μας εμμονή, το αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο στους αγώνες του σήμερα, στην πολιτική δράση και συνολικά να σφραγίζει το δρόμο. Και για να εφαρμοστεί συνολικά το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα, για να έχουμε συνολική αλλαγή της θέσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας, χρειάζεται η αντικαπιταλιστική επανάσταση που θα το επιβάλλει, κόντρα στην αστική εξουσία και το κράτος της. Χρειάζεται όμως και ένα πολιτικά επικίνδυνο, μαχητικό μαζικό κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα δημιουργεί σήμερα ρήγματα, ανατροπές και θα επιβάλλει νίκες, στο δρόμο της συνολικής ανατροπής και επανάστασης, κυρίως και βασικά με τον μαζικό εξωκοινοβουλευτικό αγώνα. 

Τέλος ο Άγγελος Χάγιος, μέλος του γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ, παρουσίασε την Πρόταση Προγραμματικής Διακήρυξης. «Έχουμε επίγνωση, ότι τα καύσιμα του ρήγματος του 1989 σήμερα δεν αρκούν, παρ΄ όλο που το ρήγμα αυτό είναι και σήμερα ενεργό. Ότι μόνοι μας δεν επαρκούμε για την μεγάλη προσπάθεια για την κομμουνιστική επαναθεμελίωση, την οργάνωση της εργατικής τάξης, το νέο κύμα κοινωνικής απελευθέρωσης που έχει ανάγκη η εποχή μας. Και γι΄ αυτό θα απευθυνθούμε στους κομμουνιστές, στους αγωνιστές της αριστεράς και του κινήματος, σε όσους θέλουν να συμβάλλουν και αναζητούν πιο στρατηγικές απαντήσεις, που ζητούν μια νέα κομμουνιστική απάντηση στο σήμερα. Και απευθυνόμαστε όχι αφηρημένα, αλλά με μια πρόταση προγραμματικής διακήρυξης που αποτυπώνει τη δική μας συμβολή, τις δικές μας αφετηρίες και προτάσεις για το περιεχόμενο μιας κομμουνιστικής στρατηγικής, για τον κομμουνισμό ως κοινωνία και κίνημα απελευθέρωσης στον 21ο αιώνα». Τόνισε ότι το ΝΑΡ θα πάρει πρωτοβουλίες και πριν και μετά το 3ο συνέδριο για μια τέτοια προσπάθεια ενοποίησης και συσπείρωσης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για ένα σύγχρονο φορέα-κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.  συσπείρωση μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής πρωτοπορίας, με καθοριστικό ρόλο των δυνάμεων της νέας κομμουνιστικής προοπτικής, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας και ηγεμονίας και καθορίζει τα άμεσα καθήκοντά μας».

Ακολούθησαν ερωτήσεις, χαιρετισμοί από εκπροσώπους άλλων οργανώσεων και τοποθετήσεις. Στις τρεις εισηγήσεις αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα για το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής μας:

Η σχέση τακτικής και στρατηγικής, η προοπτική της κομμουνιστικής απελευθέρωσης, η αναγκαιότητα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας και όλη η κοινωνία, η σύνδεση αυτής της ανατροπής με τους στρατηγικούς στόχους της κομμουνιστικής απελευθέρωσης.

Δείτε ολόκληρες τις εισηγήσεις στα βίντεο:

-Video με το άνοιγμα του σ. Θάνου Ανδρίτσου

-Video με την εισήγηση του σ. Γιάννη Ελαφρού

-Video με την εισήγηση του σ. Άγγελου Χάγιου

Τα video είναι από την ιστοσελίδα vathikokkino.com την οποία ευχαριστούμε για την συνεργασία.