Μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Μέρκελ, Σαμαράς να φύγουν μαζί με τα μέτρα τους.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Δείτε video από τη διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Ποτάμι οργής η διαδήλωση στην Αθήνα, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, διαδήλωσαν ενάντια στην επίσκεψη της εκπροσώπου της κυρίαρχης δύναμης της Ε.Ε. του κεφαλαίου, της καγκελάριου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, η οποία ήρθε για να στηρίξει και να επιταχύνει την βάρβαρη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με το πακέτο μέτρων σφαγής που πρέπει να περάσει τις επόμενες μέρες.

Ο λαός αψήφισε το κλίμα τρομοκρατίας και απαγόρευσης που οργάνωσε η κυβέρνηση, δίνοντας απάντηση στην καταστολή και την άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Έδωσε μήνυμα συνέχειας, μαζικότητας, αντίστασης και αποφασιστικότητας για τις επόμενες μάχες, για να ανατραπούν τα μέτρα κυβέρνσης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Από τις 12.00 το μεσημέρι μια μεγάλη προσυγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και εργατικών σωματείων συγκροτήθηκε σε μαζική πορεία και μέσω της οδού Σταδίου κατευθύνθηκε πρός την Πλατεία Συντάγματος. Η πορεία διέσχισε την πλατεία και τοποθετήθηκε μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, έξω από τη Βουλή. Η συγκέντρωση μαζικοποιήθηκε πολύ μετά τις 1.30, με πολλά μπλόκ συλλόγων και εργατικών σωματείων. Δυναμική η παρουσία νεολαίας, ιδιαίτερη αίσθηση τα μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλων συνδικάτων, με χάπενινγκ και συμβολικά πανώ. Πολύ μαζική και η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια, η οποία έφτασε στο κάτω μέρος του Συντάγματος πριν τις 2.00 μ.μ.

Λίγο μετά τις 3.00, η αστυνομία, με την γνωστή τακτική επιχείρησε να εκκενώσει την πλατεία Συντάγματος από τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας χημικά, κρότου λάμψης και κάνοντας επιθέσεις σε συγκεντρωμένους.

Σε ανακοίνωσή της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει: "Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας που έστειλαν ανυπόταχτο μήνυμα στην καγκελάριο Μέρκελ και στους κολαούζους της στην ελληνική κυβέρνηση. Παρά την τρομοκρατία της κυβέρνησης, την χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των διαδηλώσεων σε μεγάλο μέρος της Αθήνας, τις εκατοντάδες προσαγωγές από τις διμοιρίες των πραιτωριανών και τον αποκλεισμό του κέντρου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, σε μια μεγάλη, μαχητική και ενωτική διαδήλωση. Τα μαχητικά μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την ανυποχώρητη παρουσία τους μέσα στη διαδήλωση, έδωσαν σαφές αντικυβερνητικό, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστικό στίγμα. Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στις περισσότερες πόλεις της χώρας, ενώ πολύμορφη ήταν η αντίδραση των εργαζόμενων και του λαού (χαρακτηριστική η πρωτότυπη παρουσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο σύνταγμα, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των απλήρωτων εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Ερίκος Ντυνάν και η βίαιη αντιμετώπισή της από τις δυνάμεις καταστολής κλπ)"