Μαχητικά Απεργία Τετάρτη 16/6!

 

Όλοι-ες μαχητικά στην Απεργία Τετάρτη 16 Ιουνίου και στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα!

  • Απεργιακή Συγκέντρωση 11.00 π.μ. Προπύλαια
  • Απογευματινή νέα Συγκέντρωση Σωματείων 5.00 μ.μ. Πλ. Κολοκοτρώνη και πορεία στη Βουλή.

Παρά την μεγάλη συμμετοχή στην απεργία της 10ης Ιουνίου και τις ογκώδεις απεργιακές διαδηλώσεις στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις της χώρας, ο υποταγμένος γραφειοκρατικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αρνείται να προκηρύξει νέα απεργιακή κινητοποίηση κλιμακώνοντας τον αγώνα για να μην περάσει από τη βουλή το έκτρωμα Χατζηδάκη-κυβέρνησης-ΣΕΒ.

Στο ΕΚΑ, η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παρασκευής, με θέμα υποτίθεται τα επόμενα βήματα του αγώνα, σε σχέση με το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, και με πρόταση στο τραπέζι για αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση στις 15 και 16 Ιούνη, τελικά οι δυνάμεις της ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα Βασιλόπουλου) και της ΠΑΣΚΕ, παρά τα προηγούμενα «παχιά λόγια» περί κλιμάκωσης με νέα απεργία (επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν για την ακύρωση της απεργία στις 3/6) καταψήφισαν την πρόταση για την απεργία στις 16/6!

Η ΑΔΕΔΥ «αρκέστηκε» καταρχήν -σε συνεδρίασή της την Παρασκευή- στην προκήρυξη στάσης εργασίας και συλλαλητήριο στις 16/06/21, μέρα ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου, καλώντας «παλλαϊκό συλλαλητήριο» στις 4.00 μμ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η πρόταση των παρεμβάσεων στην ΑΔΕΔΥ ήταν για 48ωρη αγωνιστική και απεργιακή κλιμάκωση. Τελικά μετά από πίεση και έντονη κατακραυγή αλλά και την διαφοροποίηση συμβούλων από την απεργοσπαστική γραμμή, τη Δευτέρα το πρωί η ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 24-ωρη απεργία στις 16 Ιούνη.

Φαιδρά “επιχειρήματα”

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον υποταγμένο συνδικαλισμό ήταν φαιδρά. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε ότι «δεν σηκώνουμε δεύτερη απεργία χωρίς την ΓΣΕΕ», «μια απεργία που δεν θα πετύχει θα είναι οπισθοδρόμηση» κ.ά.

Την απεργία στις 16/6 υπερασπίστηκαν μόνο η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ-ΕΚΑ) και η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ. Αρκετά ακόμα συνδικάτα του ΠΑΜΕ έχουν ήδη εξαγγείλει απεργία για τις 16/6, αλλά μένει να αποδειχτεί εάν στην πράξη θα την υλοποιήσουν ή αν θα οπισθοχωρήσουν για δεύτερη φορά στον ίδιο μήνα, μετά το ξεπούλημα της 3ης Ιουνίου.

Ευθυγράμμιση ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ με απεργοσπασία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚΑ ευθυγραμμίστηκαν απόλυτα και χωρίς προσχήματα με την απεργοσπαστική τακτική της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και της ΓΣΕΕ και προσπαθούν να αποκλιμακώσουν τον αγώνα κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Προφανώς υλοποίησαν τις… κατευθύνσεις που ανέπτυξε ο Γιώργος Κυρίτσης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής εξηγώντας προ ημερών κυνικά τη γραμμή της «αξιωματικής αντιπολίτευσης»:

«Το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη μαθηματικά θα ψηφιστεί όσο μαζική και αν είναι η απεργία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές δυνάμεις που όχι μόνο θα αντιπαλέψουν αλλά και που μπορούν να αλλάξουν αυτούς τους αντεργατικούς νόμους ως κυβερνητική πλειοψηφία».

Λίγες μέρες μετά η ΑΥΓΗ έρχεται να συμπληρώσει πιο τολμηρά: «Και να μας ψηφίσετε, μην περιμένετε και πολλά. Θα θέλουμε αλλά δεν θα μπορούμε».

Σοβαρές ευθύνες ΠΑΜΕ/ΚΚΕ

Η απεργοσπαστική τακτική των δυνάμεων του υποταγμένου συνδικαλισμού ενθαρρύνεται και από την γραμμή του ΠΑΜΕ -ΚΚΕ που ακολουθεί σε κρίσιμες καμπές το σχεδιασμό της ΓΣΕΕ, με αποκορύφωμα την ακύρωση της απεργίας στις 3/6. Η επένδυση σε κοινοβουλευτικές λογικές (πχ κομματικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ, υποστήριξη από τα συνδικάτα σχεδίων νόμου) ρίχνει νερό σε μύλους που αλέθουν το κίνημα. Η στάση του απέναντι στην ΠΕΝΕΝ και σε όσους επέμεναν στην απεργία στις 3 Ιούνη με επιχειρήματα ανάλογα με αυτά του εργοδοτικού συνδικαλισμού και των ΜΜΕ, δυσκολεύει την αναγκαία πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση. Ας ελπίσουμε ότι από αυτή την εξέλιξη θα βγάλουν όλοι τα αναγκαία συμπεράσματα.

Παρά τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης του υποταγμένου συνδικαλισμού, το ανεξάρτητο ταξικό ρεύμα στο εργατικό κίνημα προτείνει και επιμένει στην γραμμή αγωνιστικής έντασης και απεργιακής κλιμάκωσης με ορίζοντα τις 16/6.

Απεργιακές αποφάσεις για 16/6

Απεργιακές αποφάσεις έχουν λάβει τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Αγρινίου, Άρτας, Λαμίας, Λέσβου, Σάμου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Ζακύνθου. Οι Ομοσπονδίες: Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π. (ομοσπονδία εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία), ΔΟΕ, Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών, Τύπου – Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος. Επίσης απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκηρύξει πολλά πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη την χώρα.

Η ΠΕΝΕΝ έχει προκηρύξει την 24ωρη απεργία στις 16 Ιούνη κόντρα στην γραμμή του συμβιβασμού σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΕΚΑ και σε άλλες πολλές δευτεροβάθμιες οργανώσεις. «Επιβάλλεται όλοι οι Ναυτεργάτες να πάρουν ακόμη πιο αποφασιστικά την πάλη στα δικά τους χέρια», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση δηλώνοντας ότι «η ΠΕΝΕΝ πιστή στην γραμμή της απεργιακής κλιμάκωσης απέναντι στο νομοσχέδιο – οδοστρωτήρα με το οποίο κυβέρνηση – κεφάλαιο επιχειρούν ένα στρατηγικό χτύπημα συντριβής των εργατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, πήρε την απόφαση για νέα απεργία στις 16 Ιούνη».

Η Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π. (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία) αποφάσισε την προκήρυξη νέας 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 και κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει εκ νέου 24ωρη πανελλαδική απεργία για το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.