Μαζική καταδίκη της επιστράτευσης των καθηγητών

Με τη συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών, εργαζόμενων, άνεργων και φοιτητών πραγματοποιήθηκε το Συλλαλητήριο ενάντια στην επιστράτευση των καηθηγητών το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία της ΟΛΜΕ στην οδό Ερμού. Ακολούθησε μια  οργισμένη διαδήλωση πρός τη Βουλή.

Στην κεφαλή της πορείας εκπαιδευτικοί, ντυμένοι στα χακί, με στρατιωτικές στολές και πανό καταγγελίας της επιστράτευσής τους, καθώς και ένα ομοίωμα τεθωρακισμένου, τονίζοντας τη σύγχρονη χούντα και τον ολοκληρωτισμό κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.

Με τα πανό τους συμμετείχαν εκπαιδευτικές παρατάξεις και ΕΛΜΕ, ενώ πολλά σωματεία, ομοσπσονδίες και συνδικαλιστές συμμετείχαν στη διαδήλωση. Παρόντα τα πανό του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πανό είχαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ, η "Ταξική Πορεία" και η ΕΡΓΑΣ, η "ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ" και άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις. Στη Βουλή ήρθε και η πορεία του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, η οποία ξεκίνησε από την Ομόνοια.

Ανάλογα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις με επίσης μαζική συμμετοχή (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, κ.α.).

Εκατοντάδες σωματεία και Ομοσπονδίες καταγγέλλουν την άθλια "προληπτική επιστράτευση" των καθηγητών. Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΑΚ ΑΕΙ-ΤΕΙ καλεί τη νεολαία να πάρει θέση μάχης, να συμμετάσχει στον αγώνα για τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Η Κίνηση για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας-ΚΕΔΔΕ, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η επιστράτευση "αποτελεί βήμα νομικής και συνταγματικής αυθαιρεσίας της κυβέρνησης" και καλεί "να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εκπαιδευτικών, να δώσουμε μαζί τους αυτή τη μάχη, που είναι ταυτόχρονα μάχη αξιοπρέπειας όλου του λαϊκού κινήματος απέναντι στην τρομοκράτηση και πειθάρχησή του".

Η ΟΛΜΕ καταδίκασε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία για αύριο Τρίτη ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν ζητήσει γενική απεργία από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για την Παρασκευή. Κάλεσμα των "Παρεμβάσεων-Κινήσεων" Εκπαιδευτικών να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις από Σωματεία και Ομοσπονδίες για Απεργία την Παρασκευή 17/5.

H προδοτική απόφαση της ΑΔΕΔΥ και η ένοχη σιωπή της ΓΣΕΕ υπονομεύουν την απεργία και τον αγώνα. Οι άθλιες γραφειοκρατικές ηγεσίες δεν είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν με την κοινοβουλευτική χούντα που έχει επιβάλει η τρόϊκα ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, δεν στηρίζουν ούτε τυπικά τους εκπαιδευτικούς και τη διάθεση για αγώνα. Είναι συνένοχες με την κυβέρνηση, τη βοηθάνε, είναι υποταγμένες και πρέπει να απομονωθούν από τους εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, πολύ μαζικές είναι οι συνελεύσεις που πραγματοποιούνται την Τρίτη στις ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα. Στις συνελεύσεις υπερψηφίζεται μαζικά η πρόταση για Απεργία, ενώ οι διαθέσεις του κλάδου των καθηγητών δείχνουν ανεβασμένες. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου θα αποφασιστεί η τελική στάση του κλάδου. Γραμμή ήττας και διαχείρισης από τις κυρίαρχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, έξω από τις διαθέσεις και μακριά από κάθε λογική ανατροπής των βάρβαρων μέτρων η θέση του ΠΑΜΕ που συσπειρώνει ελάχιστες ψήφους στις συνελεύσεις. Συμβολικά βλέπει το θέμα της απεργίας ο ΣΥΡΙΖΑ, υποτάσσοντας την όποια αγωνιστική πρόταση στον κυβερνητισμό του.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Με συντονισμό και μάχη τώρα σε όλο το δημόσιο. Με στήριξη και ξεσηκωμό σε όλη την κοινωνία, ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και την κυβέρνηση. Σε αυτή την υπόθεση χρειάζεται η συμβολή, η ανατρεπτική κοινή δράση όλων των ταξικών δυνάμεων και των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς. Δεν συμβάλλει η γραμμή για «αγώνα διαμαρτυρίας» του ΠΑΜΕ, γραμμή που υποβαθμίζει και σπάει το μέτωπο και τις αγωνιστικές διαθέσεις, και φυσικά δεν μπορούν να ηγηθούν ενός τέτοιου αγώνα οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, ούτε οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που κυριαρχούνται από κοινοβουλευτισμό και κυβερνητισμό, εντάσσοντας και αυτούς τους αγώνες στα σχέδιά τους. Απαιτείται ένας νέος μαχητικός γύρος πανεργατικού ξεσηκωμού που θα ανατρέψει την αντεργατική πολιτική και την επίθεση. Τώρα είναι ώρα για να βγούμε όλοι στο δρόμο!