Μαζική αρχή για το Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019

 

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την 1η μέρα των Αναιρέσεων 2019 στην Αθήνα-Γεωπονική

Με μια από τις πιο μαζικές μέρες στην 25-χρονη ιστορία του φεστιβάλ Αναιρέσεις ξεκίνησε χθες το βράδυ το ταξίδι των φετινών Αναιρέσεων!

Τόσο στις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας στη Γεωπονική, όσο και στη Θεσσαλονίκη στο Ιβανώφειο στάδιο και στην Πάτρα στο Νότιο Πάρκο της πόλης, η προσέλευση και η συμμετοχή ήταν αυξημένη και πολύ μαζική.

Αθήνα: Κοσμοσυρροή στη Γεωπονική

Οι πύλες του φεστιβάλ που διοργανώνεται για 25η χρονιά φέτος, άνοιξαν στις 7.00 μ.μ. «Εγκαίνια» έκανε το workshop «Οι μαθητικοί αγώνες ενάντια στο Νέο Σχολείο» με ομιλητές μέλη του «Ανυπόταχτου μαθητή» και της ν.Κ.Α. και συμμετοχή πάρα πολλών μαθητών και μαθητριών σε μια ζωντανή συζήτηση.

Λίγο πριν τις 8.00 μ.μ. ξεκίνησε η σημαντική και διεθνιστική εκδήλωση-συζήτηση στον κεντρικό χώρο των συζητήσεων με θέμα «Τα Βαλκάνια μας: Κοινά προβλήματα, κοινοί αγώνες» με τη συμμετοχή ομιλητών/τριων από 4 χώρες: Βέσνα Βούκοβιτς από την Κόκκινη Δράση της Κροατίας, Φλάβια Οσμάνι από την Πολιτική Οργάνωση της Αλβανίας,  Νίκολας Ιγνάτοφσκι από τη Λέβιτσα της Βόρειας Μακεδονίας και Γιώργος Μιχαηλίδης από την Επιτροπή Διεθνών της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Σταύρος Μαραγκουδάκης μέλος του ΚΣ της νΚΑ. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και πολύωρη συζήτηση για τις προοπτικές των αγώνων και της διεθνιστικής κοινής πάλης στην περιοχή μας στο φόντο των πολύπλευρων εξελίξεων και σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού της ΕΕ, των ΗΠΑ και άλλων κέντρων, αλλά και στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης.

Στις 10.30 μ.μ. ξεκίνησε και το αξιόλογο συναυλιακό πρόγραμμα και στις 2 μεγάλες σκηνές. Στη σκηνή 1 η βραδιά hip-hop με τους Στίχοιμα, Zoro&Buzz, Taburo Bota και Novel729 να ξεσηκώνουν στην κυριολεξία τη Γεωπονική, σε μια συναυλία με χιλιάδες νέους και νέες. Όπως ανέφερε στην παρουσίαση-άνοιγμα της συναυλίας εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής των Αναιρέσεων και της ν.Κ.Α. η Αθηνά Βάσσου, η συναυλία ήταν αφιερωμένη και ενταγμένη στην αντιφασιστική πάλη της νεολαίας, στην στάση και δράση της ανατρεπτικής νεολαίας ενάντια στην μαυρίλα, το σκοταδισμό, την καταπίεση και την ρατσιστική και ακροδεξιά πολιτική, για να ενισχυθεί η μαχόμενη και αντικαπιταλιστική αριστερά στη νέα γενιά και με την ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις επερχόμενες εκλογές και κυρίως με τους νέους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν.

Στη σκηνή 2 αμέσως μετά το άφθονο γέλιο που πρόσφεραν οι καλλιτέχνες του stand-up comedy (Στέλιος Ανατολίτης, Θωμάς Ζάμπρας, Δήμητρα Νικητέα, Άγγελος Σπηλιόπουλος και Αριστοτέλης Ρήγας) σειρά πήρε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ένας από τους πιο πιστούς φίλους των «Αναιρέσεων» για σειρά ετών, σχεδόν από τα πρώτα φεστιβάλ. Ακολούθησε ένα πολύ όμορφο ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι με τους Ατάρ του Ταρ και την αγαπημένη φωνή της Ιουλίας Καραπατάκη.

Ο χώρος του φετινού φεστιβάλ είχε αλλαγές με την σημαντική αισθητική αναβάθμιση των θεματικών περιπτέρων και της διάταξης των χώρων. Ξεχώριζε η μεγάλη κατασκευή που αποτελούσε το περίπτερο της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η γραμματεία του φεστιβάλ και του περιοδικού «Αναιρέσεις», το νέο τεύχος του οποίου κυκλοφόρησε χθες στα φεστιβάλ σε όλες τις πόλεις.

Μεγάλη επισκεψιμότητα και ανάγνωση των υλικών είχε το περίπτερο για τα 30 χρόνια ΝΑΡ, με κείμενα για την ανταρσία της ΚΝΕ και την πορεία του ρεύματος από την αριστερή αντιπολίτευση στην υποταγή της επίσημης αριστεράς σε ένα νέο κομμουνιστικό ρεύμα για την αντεπίθεση της επαναστατικής αριστεράς στην εποχή μας. Πιο δίπλα το περίπτερο «10 χρόνια ΑΝΤΑΡΣΥΑ» με τα υλικά του μετώπου από την πορεία του στους αγώνες της δεκαετίας, αλλά και υλικό για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Παρούσες και οι δεκάδες δημοτικές κινήσεις και η περιφερειακή κίνηση «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με υλικό από την πρόσφατη παρέμβαση των κινήσεων στις εκλογές και παρόντες τους περισσότερους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους που εξέλεξε η αντικαπιταλιστική αριστερά.

Θεματικά περίπτερα είχαν και μια σειρά εργατικά σχήματα και συσπειρώσεις, ενώ ξεχώριζαν τα τραπεζάκια και ταμπλό για το αντιπολεμικό κίνημα, το μαθητικό-φοιτητικό και τους αγώνες της νεολαίας, για τη νέα βάρδια των εργαζομένων, αλλά και τα έντυπα (Τετράδια Μαρξισμού, ΠΡΙΝ, Σελιδοδείκτης).

Παρόντες και οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες με ταμπλό και περίπτερα, αλλά και πίττες από την πατρίδα τους. Πιο μεγάλο και το βιβλιοπωλείο του φεστιβάλ, με εκατοντάδες τίτλους, δεκάδες εκδοτικούς και μεγάλες προσφορές, με αποτέλεσμα την αυξημένη κίνηση και το ενδιαφέρον πάρα πολλών επισκεπτών.

Σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η 2η μέρα των Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2019 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αλλά και προφεστιβαλικό γλέντι στα Γιάννενα. Καλή αντάμωση!