Λίγα λόγια για την αναγκαία αντιιμπεριαλιστική πάλη και το μέτωπο

Άρθρο Προσυνεδριακού Διαλόγου

Λίγα λόγια για την αναγκαία αντιιμπεριαλιστική πάλη και το μέτωπο

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής για την ιστορική του διαδρομή, και το 4ο Συνέδριο του το βρίσκει σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν είναι στο σημείο το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 20ου αιώνα, αλλά στο σημείο όπου η εργατική της τάξη έχει ήδη ξεκινήσει να ζητά κάτι καλύτερο από αυτό που είχε ως μονόδρομο. Το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ αποφασίζει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα των εργατών και της φτωχολογιάς με θάρρος και τόλμη. Όπως, οι θέσεις που έχουν δημοσιευθεί προς το παρόν δεν βάζουν ακόμη ένα τέλος σε ένα ερώτημα το οποίο έχει τεθεί από τους προηγούμενους αγώνες της εργατικής τάξης.

Τι θα ζητά για άμεσο στόχο πάλης το μέτωπο? Αποχώρηση από τις αλυσίδες των ΕΕ-ΕΥΡΩ-ΟΝΕ, η σταδιακή αποχώρηση από αυτές τις αλυσίδες με αργούς ρυθμούς ενός μεταβατικού προγράμματος?

Μετά την ανοιχτή χρεοκοπία της Ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας που οδήγησε στο διεθνή οικονομικό έλεγχο της χώρας από: ΔΝΤ - ΕΚΤ - Κομισιόν και την εγκατάσταση των εκπροσώπων τους στην Αθήνα, διαμορφώθηκε μια νέα κατάσταση που, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζεται απο πέντε στρατηγικούς άξονες:

Παραπέρα βάθεμα αλλά και πληρέστερη ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, με παρατεταμένη οικονομική κρίση υπερπαραγωγής και μια χωρίς προηγούμενο επίθεση των μονοπωλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ντόπιου κεφαλαίου, που κορυφώνεται στην εκμηδένιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και των πλατιών εργατικών στομάτων αλλά και την απότομη και ραγδαία χειροτέρευση της κατάστασής τους, ενώ οι τεράστιες περικοπές των «πάντων» (μισθών, συντάξεων, κλπ.), η εκτίναξη στα ύψη της μαζικής ανεργίας, ιδιαίτερο στους νέους, ο πληθωρισμός, οι τεράστιες αυξήσεις τιμών, και η ληστρική φορολογία, τις καταδικάζουν στην πείνα και την εξαθλίωση, βαθαίνοντας στο έπακρο το προτσές της απόλυτης εξαθλίωσης του προλεταριάτου και των πλατιών εργατικών μαζών.

Από το εν εξελίξει ξεπούλημα του πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο της γενεοκτονικής Αμερικής που δημιουργήθηκε από τα πτώματα των Ινδιάνων λαών, αλλά και συνάμα στο κεφάλαιο της νεοτσαρικής Ρωσίας που δημιουργήθηκε μετά από την υποτιθέμενη αυτοκτονία της ΕΣΣΔ, υπό την δικαιολογία για αναπτυξιακούς η οικολογικούς λόγους.

Από το διαρκές βάθεμα της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής, που εκδηλώνεται μεταξύ άλλων, τόσο με τις χιλιάδες δολοφονικές επιθέσεις σε πανελλήνιο επίπεδο των χιτλερικών βδελυγμάτων της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, ενάντια σε μετανάστες εργάτες και έλληνες αντιφασίστες αλλά και με τον ολόπλευρο εκφασισμό του αστικού κράτους και τα φασιστικά πογκρόμ ενάντια σε μειονότητες, ως την επίσημη συμμετοχή της ναζι-φασιστικής Χρυσής Αυγής στην κυβέρνηση και των γνωστών ναζι-φασιστών Βορίδη-Γεωργιάδη, που πέρασαν ανοιχτά σαν ηγετικά στελέχη στο αδελφό τους κόμμα, τη μοναρχοφασιστική Νέα Δημοκρατία.

Στη σημερινή κατάσταση της χώρας, η τωρινή στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου και της ξενόδουλης αντιδραστικής αστικής τάξης αλλά και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων είναι: παραμονή της Ελλάδας στο τρίπτυχο Ευρωπαϊκή Ένωση-ΕΥΡΩ-ΟΝΕ. Αυτή έχει εκφραστεί επανειλημμένα τόσο απ’ τα μεγαλοαστικά κόμματα (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κλπ.) αλλά και απ’ τον πρόεδρο του ανέκδοτου που λέγετε Σύλλογος Ελλήνων Βιομηχάνων τις παραμονές των εκλογών του 2012: «Ευρώπη ή χάος» όσο και απ’ τους διάφορους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τη στρατηγική αυτή του κεφαλαίου ευθυγραμμίζονται πλήρως τόσο τα μεγαλοαστικά κόμματα όσο και τα ρεφορμιστικά κόμματα της Χρουστσωφικής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και μια ντουζίνα Εξωκοινοβουλευτικές Οργανώσεις που παραιτήθηκαν απ’ την αντιιμπεριαλιστική πάλη για την έξοδο της χώρας απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκφράζεται στην αντιιμπεριαλιστική θέση-σύνθημα: «Έξω η Ελλάδα τώρα απ την Ευρωπαϊκή Ένωση», διότι παραπέμπουν την αποχώρηση από αυτήν στο μακρινό μέλλον της επανάστασης τους.

Σε πλήρη αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, η μοναδική διέξοδος που έχει σήμερα μπροστά της η εργατική τάξη και όλα τα στρώματά της είναι η οργάνωση του αγώνα της με κεντρικό θέμα του μέτωπο στο οποίο θα παίρνει μέρος η αμφισβήτηση της καταστροφικής επιλογής του ντόπιου κεφαλαίου: παραμονής της Ελλάδας στο τρίπτυχο ΕΕ-ΕΥΡΩ-ΟΝΕ- και η διεξαγωγή και ανάπτυξη της ταξικής πάλης – σε συνδυασμό με την πάλη για την υπεράσπιση των ταξικών τους συμφερόντων – για άμεση Αποχώρηση-Εξοδο της Ελλάδας, εδώ και τώρα, απο ΕΕ-ΕΥΡΟ-ΟΝΕ.

Οι σημερινές αρνητικές εξελίξεις στη χώρα με κορυφαία τη χρεοκοπία της οικονομίας και οι εξόφθαλμα δυσμενέστερες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστησαν το αντιιμπεριαλιστικό σύνθημα της εργατικής τάξης «έξω η Ελλάδα απ’ την Ευρωπαϊκή Ένωση» όχι μόνο ένα υπερώριμο αίτημα αλλά το θέτουν στο κέντρο της σημερινής πολιτικής δράσης της εργατικής τάξης, ως άμεσο στόχο πάλης για την ανάπτυξη του πλατιού Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Λαϊκού Μετώπου που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Κι αυτό επειδή η σημερινή αντιιμπεριαλιστική πάλη αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικότερης πάλης για την οριστική και πλήρη απαλλαγή της χώρας απ’ την εξάρτησή της (οικονομική-πολιτική-στρατιωτική) απ’ τις διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διότι, είναι αναγκαία και συνδέετε άμεσα με τη ματαίωση του εν εξελίξει ξεπουλήματος του πλούτου της χώρας στο ξένο αλλά και στο ντόπιο κεφάλαιο, συνδέεται αναπόσπαστα με την αποτελεσματική απόκρουση και ματαίωση των επιθέσεων του κεφαλαίου ενάντια στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, και στο βιοτικό επίπεδο των πλατιών εργατικών μαζών, αφού οι επιθέσεις αυτές και τα αντεργατικά μέτρα δεν προέρχονται μόνο από το ντόπιο αλλά και από το ξένο κεφάλαιο. Τέλος, συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, πάνω στο οποίο «πατά» η παραπλανητική δημαγωγική προπαγάνδα όλων των ψευτοπατριωτών ναζι-φασιστών («Χρυσή Αυγή», ΛΑΟΣ, κλπ.), που εδώ και καιρό έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.

Χωρίς τα παραπάνω δεν νοείται καμία αντιιμπεριαλιστική πάλη και κανένα μέτωπο, διότι αλλιώς καταντά ένα σβησμένο τσιγάρο στο τασάκι του ιμπεριαλισμού, κενό χρήσης και περιεχομένου.

Γεια χαρά!

Μιλτιάδης Πορφυρογής

Αθήνα, Άγιος Δημήτριος, Εμποροϋπάλληλος