Κοινωνικοποίηση των ζημιών και στον τραπεζικό τομέα

Η κρατικοποίηση της PROTON BANK, με απόφαση της κυβέρνησης, μέσω της υπαγωγής της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εντάσσεται στη γνωστή πρακτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ για “κοινωνικοποίηση των ζημιών” των τραπεζών και άλλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων που, μόλις εξυγιανθούν με τα χρήματα των εργαζομένων και γίνουν κερδοφόρες, παραδίδονται εκ νέου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η απόφαση αυτή δεν έχει στόχο τη “σωτηρία” και την “εγγύηση” των καταθέσεων όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Η “εγγύηση” των καταθέσεων μέχρι του ύψους των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη είναι παραμύθι. Οι εγγυήσεις τους δεν είναι τίποτε άλλο από χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια κλπ) και μάλιστα μακροχρόνιας διάρκειας .


Για να απαλλαγούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από την εξαθλίωση, για να υπερασπίσουν το εισόδημα, τις όποιες οικονομίες, την ίδια τη ζωή τους, ο μόνος δρόμος είναι ο πολιτικός αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ανατροπή του αντιδραστικού μετώπου κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΕΕ - ΔΝΤ με στήριγμα το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και τη ΝΔ.

 

Για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από ΟΝΕ και ΕΕ, την απαγόρευση των απολύσεων, τις αυξήσεις σε μισθούς- συντάξεις, την παύση πληρωμής του δημόσιου χρέους και τη διαγραφή του, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση και με εργατικό κοινωνικό έλεγχο, τη δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, την δραστική αύξηση της φορολόγησης του κεφαλαίου με την ταυτόχρονη μείωση της φορολόγησης των εργαζόμενων.
Στο δρόμο αυτό, με ένα νέο εργατικό κίνημα και μια άλλη μετωπική αντικαπιταλιστική Αριστερά, μπορούν οι εργαζόμενοι και η νεολαία να αναχαιτίσουν και να ανατρέψουν την αντεργατική επίθεση και τον ολοκληρωτικό κοινοβουλευτισμό. Η αντικαπιταλιστική ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του θα δώσει διέξοδο στις λαϊκές διεκδικήσεις, θα ανεβάσει την αυτοπεποίθηση του κινήματος ότι μπορεί να τους ανατρέψει και να θέσει πρακτικά το ζήτημα της επαναστατικής κατάκτησης μιας νέας σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής προοπτικής.