Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και διώξεις εναντίον του HDP

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Καθεστώς Ερντογάν: Σε ολοκληρωτικό γύψο οι ελευθερίες στο εσωτερικό - στρατιωτικές επεμβάσεις, εθνικισμός και δημιουργία έντασης στο εξωτερικό

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταγγέλλει τη νέα αυταρχική, αντιδημοκρατική και προκλητική επίθεση του καθεστώτος Ερντογάν στην Τουρκία, ενάντια στις ελευθερίες και τα δικαιώματα των λαών της. Σειρά σήμερα είχαν οι ηγέτες και μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που στηρίζει τον αγώνα των Κούρδων και των άλλων λαών της Τουρκίας για τα δικαιώματά τους.

Οι συλλήψεις του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, της Φιγκέν Γιουκσεντάγκ, συμπροέδρων του κόμματος της αντιπολίτευσης HDP και τουλάχιστον άλλων 9 βουλευτών του, οι έρευνες στα γραφεία του κόμματος και οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων της Τουρκίας ότι «οι συλληφθέντες έχουν σχέση με την τρομοκρατία», φανερώνουν τις προθέσεις του καθεστώτος να βάλει σε ολοκληρωτικό γύψο τη χώρα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Με βάση τον νόμο κήρυξης «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που επέβαλλε το καθεστώς μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουνίου, και στο όνομα των «εθνικών κινδύνων»-όπως πάντα άλλωστε στην ιστορία- η τουρκική Βουλή και κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις με προεδρικά διατάγματα, αναστέλλει βασικά άρθρα νόμων και του Συντάγματος. Έχουν απολυθεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες (στην εκπαίδευση, το δημόσιο, κλπ), εκατοντάδες δημοσιογράφοι είναι στις φυλακές, πάνω από 70 τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ημερήσιες εφημερίδες και περιοδικά έχουν απαγορευτεί και κλείσει, σε πάρα πολλούς δήμους έχουν διοριστεί κυβερνητικοί επίτροποι στη θέση των εκλεγμένων. Δεν υπάρχει φυσικά καμία έννοια δικαιοσύνης για όσους κατηγορούνται και διώκονται. Κλιμακώνονται οι επιθέσεις στην αριστερά, στα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα, στον Κουρδικό λαό και το δημοκρατικό κίνημα. Η αστυνομοκρατία και το κλίμα αυταρχισμού, η καθημερινή καταστολή, η απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, αποτελούν την εικόνα μιας χώρας όπου το καθεστώς έχει καταργήσει ακόμα και βασικά αστικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Η αυταρχική και αντιδημοκρατική αυτή πολιτική του Ερντογάν συμπληρώνει και αποτελεί την εσωτερική πλευρά μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης της έντασης στην ευρύτερη περιοχή με την στρατιωτική επέμβαση και δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία, τις απειλές και την πολεμοκάπηλη συμπεριφορά απέναντι σε λαούς της περιοχής, με αμφισβήτηση των συνόρων και συμφωνιών, με εθνικιστικό κήρυγμα.

Οι δήθεν «ανησυχίες» της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών χωρών και οργανισμών για την κατάσταση στην Τουρκία, που διατυπώνονται με ανακοινώσεις και σχόλια, δείχνουν την απροκάλυπτη κοροϊδία τους απέναντι στους λαούς. ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΔΝΤ συνεργάζονται απρόσκοπτα με το καθεστώς Ερντογάν, κλείνοντας συμφωνίες μαζί του. Πρόσφατο παράδειγμα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας-Ελλάδας για το προσφυγικό, όπου η Τουρκία χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα», συμφωνία που έχει την υπογραφή και την στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως άλλωστε και όλη η πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Σοβαρές ευθύνες έχει η ελληνική κυβέρνηση, που σφυρίζει αδιάφορα στην καταπάτηση των δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά, κάθε μαχόμενη δύναμη του κινήματος, οι αγωνιστές, χρειάζεται επειγόντως να δράσουν για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος τώρα. Να στηρίξουν αποφασιστικά τους λαούς της Τουρκίας στην πάλη τους ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς. Να παλέψουν μαχητικά για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των λαών της περιοχής.

  • Εκφράζουμε την αγωνιστική μας αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και το δημοκρατικό τους κίνημα.
  • Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και την κρατική τρομοκρατία του καθεστώτος Ερντογάν.
  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων και την παύση κάθε δίωξης ενάντια σε κόμματα, τον τύπο, τα συνδικάτα και τους αγωνιστές του.

Κοινή πάλη και διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Αθήνα, 4/11/2016