Η επιτυχία της 17ης Απρίλη εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του αντιπολεμικού κινήματος

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αντιπολεμική πάλη του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α.

Το ΝΑΡ και η νεολαία για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζουν την επιτυχία της αντιπολεμικής, αντιμιλιταριστικής και αντιιμπεριαλιστικής ημέρας δράσης, που διοργανώθηκε στις 17 Απρίλη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως υπήρξαν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και άλλες παρεμβάσεις σε 14 πόλεις πανελλαδικά, δείχνοντας πως το αντιπολεμικό κίνημα αποκτά ρίζες σε όλη τη χώρα. Οι κινητοποιήσεις αυτές αποτέλεσαν μια πρώτη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της στρατιωτικής θητείας και του μιλιταρισμού, για τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, για στενότερη πρόσδεση με τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για δημιουργία αξόνων πολέμου, όπως εκφράστηκε και με την άσκηση «Ηνίοχος». Πρόκειται για μια πολιτική που έρχεται να προωθήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και του κεφαλαίου, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αποκτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της περιοχής, σε ΑΟΖ και ενεργειακούς πόρους, σε σκληρό ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η αντιπολεμική δράση σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, ο αγωνιστικός αντιπολεμικός συντονισμός δεκάδων κινήσεων, σχημάτων και συσπειρώσεων από χώρους εργασίας, νεολαίας και κατοικίας, η επιτυχημένη κοινή δράση στη βάση αρχών αριστερών πολιτικών οργανώσεων αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες για το μέλλον που τίθενται ανώτερα καθήκοντα. Η παρουσία στρατευμένων στη διαδήλωση της Αθήνας, καθώς και οι υπογραφές υποστήριξης φαντάρων από 114 μονάδες σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία του Δικτύου «Σπάρτακος», δείχνουν πως το αντιπολεμικό κίνημα μέσα κι έξω από το στρατό μπορεί να δυναμώσει.

Οι οξυμένοι αστικοί και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης δυναμώνουν την απειλή του πολέμου σε όλα τα επίπεδα, με πρωταγωνιστικό ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Από την Ουκρανία έως τον Περσικό Κόλπο και από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο έως τις θάλασσες της Κίνας τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται δυνατά και στρέφονται ήδη κατά εργαζομένων, λαών, νεολαίας και προσφύγων-μεταναστών. Γι αυτό το επόμενο διάστημα πρέπει να αναβαθμιστεί η παρέμβαση για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου αντιπολεμικού κινήματος με μαχητικά αντικυβερνητικά, ταξικά και διεθνιστικά, αντικαπιταλιστικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Επιτροπή για την Αντιπολεμική Πάλη ΝΑΡ και νΚΑ