Η απάντηση των κομμουνιστών στην πανδημία και την τριπλή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος

 

Κείμενο-τοποθέτηση της "Πρωτοβουλίας Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Η ασθένεια Covid-19 και ο σύγχρονος καπιταλισμός

Αντικαπιταλιστική διέξοδος – Εργατική κομμουνιστική απάντηση

Με μια σημαντική παρέμβαση η Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα συμβάλλει στο άνοιγμα ενός συνολικού προγραμματικού και πολιτικού μετώπου κατά του σύγχρονου καπιταλισμού, που καταδεικνύει ως βασικού ενόχου για το ξέσπασμα της πανδημίας και τις βαριές συνέπειες στην εργατική τάξη και στα σύμμαχα στρώματα. Το κείμενο «Η τριπλή κρίση και η απάντησή μας» αναδεικνύει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κεφαλαίου και τα αναβαθμισμένα καθήκοντα του εργατικού στρατοπέδου.

Τι σηματοδοτεί η πανδημία και ό,τι αυτή προκάλεσε σε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και ευρύτερα αξιακό επίπεδο για το κεφάλαιο και την εργατική τάξη; Πως απαντάει ο καπιταλισμός και πως πρέπει να απαντήσει το εργατικό και το επαναστατικό κίνημα στις καταιγιστικές και πολύπλευρες εξελίξεις που δημιουργούνται σε παγκόσμια κλίμακα;

Σε αυτά τα ζητήματα προσπαθεί να δώσει ένα συνολικό θεωρητικό περίγραμμα, αλλά ταυτόχρονα και μάχιμες πολιτικές θέσεις, το νέο κείμενο-τοποθέτηση που έδωσε στη δημοσιότητα η Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα.

Το κείμενο χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα ως κρίση, τριπλή στην ουσία της, δηλαδή υγειονομική, οικονομική-κοινωνική και περιβαλλοντική, με την εκτίμηση ότι: Πρώτο, θα σφραγίσει καταλυτικά τις μελλοντικές εξελίξεις δημιουργώντας μια νέα «κανονικότητα» σε όλα τα επίπεδα. Δεύτερο, ότι μέσα και από την εξέλιξη της κρίσης αυτής αναδύεται από παντού η χρεοκοπία του καπιταλιστικού συστήματος και η πολιτισμική σήψη του, μέσα από τα δίδυμα τέρατα του απολυταρχικού τεχνοκρατισμού και του αντιδραστικού ανορθολογισμού. Και από αυτή τη σκοπιά, η πρόκληση για την εργατική τάξη είναι ιστορική.

Το κείμενο παρέμβασης με τίτλο «Η τριπλή κρίση και η απάντησή μας», που αφορά στα ζητήματα της υγειονομικής-κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης και στις αναγκαίες απαντήσεις της κομμουνιστικής Αριστεράς είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας (https://neoprogrammakomma.home.blog/) και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο πατώντας εδώ.