Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ρίχνεται στη μάχη των ευρωεκλογών

Η βασική δύναμη που ανέδειξε την ανάγκη ρήξης και εξόδου από την ΕΕ

Το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συναντά θετική ανταπόκριση, ενώ καταγράφονται τάσεις συσπείρωσης και συνεργασίας από αγωνιστές, κινήσεις και οργανώσεις

Δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξεκινάει μια μεγάλη καμπάνια για την ενισχυμένη παρουσία της μαχόμενης, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Κυκλοφορούν τις επόμενες μέρες υλικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφίσα και προκήρυξη (υπάρχει ήδη στην ιστοσελίδα), με κεντρικό σύνθημα στην αφίσα: Με τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, αγώνας: για ρήξη – αποδέσμευση από την ΕΕ του κεφαλαίου, ενάντια στην κυβέρνηση των ευρωμνημονίων και τη δεξιά αντιπολίτευση, ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά.

Η μάχη των ευρωεκλογών αποτελεί για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ένα πολύ σημαντικό πεδίο παρέμβασης, στο οποίο μπορούν να υπάρξουν και θετικά αποτελέσματα, για αρκετούς λόγους. 

Πρώτο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί αναμφίβολα την βασική πολιτική δύναμη που με σαφήνεια και σταθερότητα έχει αναδείξει τον αντιδραστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σφαγιαστική επιδρομή του ελληνικού και πολυεθνικού κεφαλαίου στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα της ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, ως βασικού κρίκου ενός αντικαπιταλιστικού προγράμματος πάλης προς όφελος των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων συμφερόντων. Ο αγώνας για ρήξη και έξοδο από ευρώ και ΕΕ αναδεικνύεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς «ναι, μεν αλλά», όπως από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

Δεύτερο, η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στείλει μήνυμα για την ανάγκη μιας άλλης Αριστεράς, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής, ικανής να συμβάλλει στο άνοιγμα ενός δρόμου ανατροπής, που θα απαντά στην απογοήτευση του κόσμου της εργασίας και στον ευρωμονόδρομο. Ταυτόχρονα, θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής διεθνιστικής τάσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τρίτο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη δεξιά αντιπολίτευση και αναδεικνύει στις ευρωεκλογές έντονα την ανάγκη καταδίκης των μνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Τέταρτο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την πρωτοπόρα αντιεθνικιστική, αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική της δράση, χωρίς να διστάσει να πάει κόντρα στο ρεύμα σε κρίσιμα θέματα όπως το μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, η πολεμική απειλή κλπ. αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο εθνικιστικό ρεύμα τύπου Λεπέν-Σαλβίνι-Όρμπαν και τις εκφράσεις του στην Ελλάδα. Και μάλιστα, χωρίς να υποκύπτει στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, στα φιλο-ευρωπαϊκά και αντιδεξιά μέτωπα της δεξιάς πολιτικής.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους το κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συναντά θετική ανταπόκριση, ενώ καταγράφονται τάσεις συσπείρωσης και συνεργασίας από αγωνιστές, κινήσεις και οργανώσεις. Αυτές τις ημέρες η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ολοκληρώνει τις επαφές με άλλες οργανώσεις, με βάση το κάλεσμα συσπείρωσης αντικαπιταλιστικών, αντιιμπεριαλιστικών και αντιΕΕ δυνάμεων που έχει απευθύνει και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Μεγάλος σταθμός αναδεικνύεται η Κυριακή 14 Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (σε πανεπιστημιακή σχολή στο κέντρο της Αθήνας) για τα 10 χρόνια ζωής και αγώνων του μετώπου, αλλά και για την παρέμβαση στις ευρωεκλογές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το επόμενο διάστημα η ικανότητα συνδυασμού των εκλογικών μαχών, καθώς το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλει και στηρίζει αποφασιστικά τις αντικαπιταλιστικές αριστερές κινήσεις σε περιφέρειες και δήμους. Η μαζική αυτή ενεργοποίηση μπορεί να γίνει κέρδος και για τις ευρωεκλογές, εάν αναδεικνύονται τα πολιτικά επίδικα της περιόδου, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η ανάγκη ανατρεπτικής αντικαπιταλιστικής απάντησης παντού.

Γιάννης Ελαφρός, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 23/3/2019