Ζαπατίστας: βάδισαν σιωπηλά, για να ακουστούν ξανά

Στις 21 Δεκέμβρη, από τα χαράματα, χιλιάδες ζαπατίστας ξεκίνησαν από τις βάσεις υποστήριξης του EZLN (Ζαπατίστισκου Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση) προς τις 5 μεγαλύτερες πόλεις της επαρχίας Τσιάπας, αναγγέλλοντας μια νέα εποχή για το κίνημά τους.

Με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με τις θρυλικές ζαπατίστικες κουκούλες και μαντήλια, βάδισαν σιωπηλά, σε σχηματισμό, και κατέκλυσαν τις πόλεις San Cristóbal de las Casas, Ocosingo, Las Margaritas, Comitan, και Altamirano, καταλαμβάνοντας τις κεντρικές πλατείες τους. Οι ίδιες πόλεις δηλαδή που είχαν καταληφθεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Ζαπατίστας την 1η Ιανουαρίου 1994. Μετά την σιωπηλή πορεία μέσα από τις πόλεις, οι Ζαπατίστας επέστρεψαν πίσω στις κοινότητές τους, εξίσου σιωπηλά όπως εμφανίστηκαν.

Όπως δήλωσαν οι ίδιοι, η πορεία και εμφάνισή τους στις πόλεις της Τσιάπας είναι ένα μήνυμα ότι οι Ζαπατίστας είναι εδώ, σιωπηλά και με υπομονή, χτίζοντας επί 2 δεκαετίες μετά την εξέγερσή τους τις κοινότητες και την δική τους οργάνωση της ζωή.

Η 21η Δεκεμβρίου επιλέχθηκε, διότι σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας σήμανε το τέλος του κόσμου. Οι ιθαγενείς της Τσιάπας ανακοίνωσαν την αρχή ενός νέου, δηλαδή μιας νέας φάσης ανάπτυξης της δράσης τους. Αναμένεται επίσης ανακοίνωση της Επαναστατικής Επιτροπής του EZLN από τον sub-comandante Μάρκος.

Πηγή: εφημερίδα La Jornada, Chiapas