Εργοδοτοϊός: Οι εργαζόμενοι «ιχνηλατούν» τις πρώτες αντιστάσεις

 

Τσουνάμι απολύσεων και αναστολής συμβάσεων, με τους εργοδότες να ζητούν και… συνέχιση εργασίας

Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στους συνήθεις «υπόπτους» το κεφάλαιο και την εργοδοσία, και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους. Από τη μεριά τους, υπουργείο Εργασίας και ΣΕΒ μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Ο Γ. Βρούτσης εξήρε τη «γενναιότητα που έδειξε η ελληνική επιχείρηση τον Μάρτιο» και ότι «δεν είχαμε κύμα απολύσεων»! Κι ας μετράμε δεκάδες χιλιάδες απολυμένων! Ενώ ο ΣΕΒ υποκριτικά υποστήριξε ότι για τις επιχειρήσεις «ύψιστη προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων». Κι ας συνεχίζουν την παραγωγή, με… συνάθροιση εκατοντάδων εργατών, πολλές βιομηχανίες, μέλη του και μη!
Ο «εργοδοτοϊός» που διέσπειρε η κυβέρνηση με τις απανωτές ΠΝΠ «εξοντώνει» με έξι τρόπους τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα: Υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια μέρα καταγράφηκαν 60.000 αιτήσεις εργαζομένων. Λειτουργία επιχειρήσεων με πολύ λιγότερους εργαζόμενους ως δήθεν «προσωπικό ασφαλείας». Μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας. Καταβολή δώρου Πάσχα το… καλοκαίρι στις πληττόμενες εταιρείες. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους!

«Όχι σε καραντίνα τα δικαιώματα» διαμηνύουν 230 συνδικαλιστές από δημόσιο-ιδιωτικό τομέα. Σύσκεψη σωματείων πραγματοποιήθηκε στις 2/4 στον Πειραιά για ανάληψη πρωτοβουλιών

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αναπτύσσονται οι πρώτες αντιστάσεις εργαζομένων που αρνούνται να μπουν στην… εντατική τα δικαιώματά τους. Μαζική απήχηση και θετική εντύπωση είχε κείμενο υπογραφών 230 συνδικαλιστών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που τονίζουν ότι «τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα», απαιτώντας «την υγειονομική κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο, όχι ο λαός και οι εργαζόμενοι». Αλλά και το κείμενο-κόλαφος 415 υγειονομικών που δίνουν τη μάχη στο δημόσιο σύστημα υγείας

Η πρώτη μαζική αντίδραση που έσπασε το κλίμα απαγορεύσεων έγινε τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο, ενάντια στις 400 απολύσεις σε Sky Serv – Swissport. Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΑΤΕ-ΕΚΑ ήταν μαζική και είχε ως αίτημα την ανάκληση των απολύσεων. Επιτροπή εκλεγμένων συνδικαλιστών επεδίωξε να συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία αρνήθηκε με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχε κάποιος υπεύθυνος.

Σε «κάτεργα» έχουν μετατραπεί εργοτάξια, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Στον Ελλάκτωρ έγιναν 12 απολύσεις στο ΣΚΑ τον Μάρτιο, ενώ δεν τηρούνται μέτρα προστασίας. Μάλιστα, χθες Παρασκευή, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του σωματείου πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της εταιρείας. Σε μελετητικά γραφεία, αναστέλλονται συμβάσεις μισθωτών, οι «μπλοκάκηδες» μένουν ξεκρέμαστοι, μεθοδεύεται εκ περιτροπής εργασία και μειώσεις μισθών 50%. Τεχνικές εταιρείες απολύουν, κλείνουν μονομερώς, δεν ανανεώνουν συμβάσεις, ορίζουν «προσωπικό ασφαλείας».

Στην ιδιωτική εκπαίδευση οι σχολάρχες κάνουν πάρτι. Στην Ιόνιο Σχολή δεν δίνονται οι μισθοί. παρότι εισπράττονται ή έχουν εισπραχθεί τα δίδακτρα, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να αποφασίσουν αποχή από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, έως ότου εξοφληθούν. Σε πολλά ιδιωτικά σχολεία οι ιδιοκτήτες εκβιάζουν το προσωπικό και να τεθεί σε αναστολή σύμβασης και να δουλεύουν τσάμπα (για αυτούς)! Όσο για τα φροντιστήρια, ΣΕΦΚ και ΣΙΕΛ Αχαΐας, σε κοινή τους ανακοίνωση, καταγγέλλουν ότι ενώ «οι φροντιστηριάρχες θα εισπράξουν κανονικά τα δίδακτρα από τους γονείς των μαθητών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα καταβάλουν αμοιβές στους εκπαιδευτικούς»!

Στην ακτοπλοΐα, η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει εκτεταμένα κρούσματα απολύσεων, ομαδικών ή μεμονωμένων ανά πλοίο, διάφορων ειδικοτήτων ναυτεργατών σε πλοία πορθμειακών γραμμών, και προειδοποιεί ότι θα δοθεί αγωνιστική απάντηση με ακινητοποίηση πλοίων.
Προκλητική ήταν και η απάντηση της διοίκησης της Πράκτικερ στο αίτημα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του σωματείου για συνάντηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Ο υπεύθυνος, «ερμηνεύοντας» τα κυβερνητικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, έβγαλε… πόρισμα ότι «αναστέλλονται όλες οι συνδικαλιστικές λειτουργίες»!

Ένα ακόμα δείγμα γραφής για το πού αποσκοπούν τα κυβερνητικά μέτρα περί απαγόρευσης κυκλοφορίας έδωσε η αστυνομία σε συγκεντρωμένους συνδικαλιστές από τον χώρο των λογιστών. Στο τέλος κινητοποίησής τους στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη, εμφανίστηκε περιπολικό με ανώτερο αξιωματικό της ΕΛΑΣ που τους διαμήνυσε ότι «απαγορεύονται οι συναθροίσεις», ενώ απαίτησε από συγκεντρωμένους τα στοιχεία τους!

Είναι γεγονός ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο προσπαθούν να διαλύσουν οτιδήποτε συλλογικό μπορεί να ορθώσει ανάστημα και να προασπίσει τα εργατικά δικαιώματα. Ήδη, σχεδόν το σύνολο των Εργατικών Κέντρων και ομοσπονδιών έχουν κατεβάσει ρολά, αλλά και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία δεν συνεδριάζουν, τηρώντας στάση αναμονής.

Ωστόσο, όταν η θέση των εργαζόμενων καταστεί ακόμα πιο δεινή με το πενιχρό 800άρι –όσων το έλαβαν– να εξανεμίζεται, το κλίμα σαφώς θα διαφοροποιηθεί στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές. Το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει την επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, ούτε να συναινέσει στην «ανάληψη του κόστους απέναντι στην επιδημία που δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά», σύμφωνα με το πόρισμα της άθλιας ΓΣΕΕ και του προέδρου της!
Ζητούμενο είναι η άμεση ανάπτυξη της δράσης και της αντίστασης, μακριά από τα καλέσματα υποταγής και εθνικής ομοψυχίας. Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε και μία πρώτη σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στις 2 Απριλίου, με κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ και του σωματείου του «Αττικού Νοσοκομείου», στην οποία συζητήθηκαν και σχεδιάστηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες για την οργάνωση της εργατικής αντίστασης το επόμενο διάστημα.

Πρώτο δείγμα γραφής η Τρίτη 7 Απριλίου, ημέρα πανελλαδικής δράσης από την ΟΕΝΓΕ και σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Αυτή η κινητοποίηση είναι κρίσιμο να στηριχτεί από πλήθος εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, στις πύλες των νοσοκομείων αλλά και σε επίπεδο γειτονιών. Επόμενος σταθμός σχεδιάζεται στις 14 Απρίλη ως ημέρα δράσης ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απολύσεις.

Δημήτρης Σταμούλης, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 4/4/2020