Εργατική Διαδήλωση Αντίστασης & Διεκδίκησης την Τρίτη 23 Ιούνη

 

Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και αυτή την κρίση!

Επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα διοργανώνουν και καλούν σε ανάπτυξη αγώνων και κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης-κεφαλαίου με αφορμή την πανδημία.

Ένας σημαντικός σταθμός για το ταξικό εργατικό κίνημα είναι και η εργατική διαδήλωση που έχουν αποφασίσει κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τρίτη 23/6 με γενικό σύνθημα το «Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και πάλι την κρίση», προβάλλοντας μια σειρά αιτήματα απέναντι στα μέτρα κυβέρνησης-εργοδοσίας.

Η διαδήλωση προτάθηκε από τη σύσκεψη των σωματείων που συμμετείχαν στον συντονισμό για την διακλαδική απεργία στις 19 Μάρτη που μετατέθηκε λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Τα σωματεία της διακλαδικής απευθύνουν κάλεσμα σε όλα τα αγωνιστικά σωματεία και συλλογικότητες να πάρουν μέρος και να στηρίξουν την διαδήλωση, ως έναν πρώτο σταθμό για την αναγκαία απάντηση των εργαζομένων στα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία.

Στην διαδήλωση καλεί και η σύσκεψη των σωματείων στις 1/6 που κάλεσε η ΠΕΝΕΝ και ο ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου και συμμετείχαν μια σειρά σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Στην Αθήνα η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 7:00 μ.μ. από τα Χαυτεία (Πατησίων & Αιόλου). Μέχρι στιγμής καλούν τα σωματεία Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής -ΣΥΒΧΨΑ, Σωματείο Εργαζόμενων στα Public, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Αττικής, εργαζομένων στις ΜΚΟ-ΣΒΕΜΚΟ, εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια-ΣΕΦΚ, σύλλογος επιμελητών-μεταφραστών-ΣΜΕΔ, Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia, Σωματείο στην ΜΚΟ Άρσις, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών-ΣΜΤ, Ένωση Ναυτών εμπορικού ναυτικού-ΠΕΝΕΝ, ΣΕΠΕ Κ. Σωτηρίου, Σύλλογος εργαζομένων ΤΕΕ, Σωματείο εργαζομένων στο χώρο του χορού, Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, αλλά και εργατικά σχήματα όπως η ΑΤΕ-ΕΚΑ και άλλα, εργατικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες-συνελεύσεις από γειτονιές.

Στη Θεσσαλονίκη, η εργατική διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.00 μ.μ. από την Καμάρα. Στην διαδήλωση της Θεσσαλονίκης καλούν τα σωματεία Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης, Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Θεσ/νίκης, Σωματείο Βάσης εργαζομένων στην ψυχική υγεία και κοινωνική πρόνοια, ενώ στρηρίζουν μια σειρά εργατικές συλλογικότητες και οργανώσεις.

Επιχειρησιακά και κλαδικά Εργατικά Σωματεία έβγαλαν κοινή Ανακοίνωση-Κάλεσμα το οποίο αναφέρει:

Εργατική Διαδήλωση Αντίστασης και Διεκδίκησης

Τρίτη 23 Ιούνη 7.00 μ.μ. από τα Χαυτεία

Η υγειονομική και οικονομική κρίση με αφορμή τον κορωνοϊό χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες και την κυβέρνηση για να μετακυλήσουν τις επιπτώσεις ακόμα μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων. Η κυβέρνηση εξαγγέλλει πακέτα δις ευρώ τα οποία έχουν προορισμό τις επιχειρήσεις και την εργοδοσία, ενώ με μια σειρά Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, υπουργικές αποφάσεις και νομοσχέδια εφαρμόζει αντεργατικά μέτρα και προωθεί αναδιαρθρώσεις σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων μας.

Με τα μέτρα -στο όνομα της νέας κρίσης- αφεντικά και κυβέρνηση ενισχύουν το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο μετατρέποντας χιλιάδες εργαζομένων σε επιδοματούχους, γιγαντώνουν την επισφάλεια και τις ελαστικές μορφές εργασίας, μειώνουν τους μισθούς, καταργούν τις ΣΣΕ, ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει η καταστολή, χτυπιούνται δικαιώματα και ελευθερίες. Νομιμοποιείται η εργοδοτική αυθαιρεσία, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες. Τα δίνουν όλα στο κεφάλαιο για να σταθεροποιήσει και να αυξήσει την κερδοφορία του.

Μέσα από συσκέψεις και στα πλαίσια του οριζόντιου συντονισμού και της κοινής δράσης τα σωματεία μας αποφάσισαν να προχωρήσουν στη διοργάνωση Εργατικής Διαδήλωσης την Τρίτη 23 Ιούνη με χώρο συγκέντρωσης τα Χαυτεία στις 7.00 μ.μ.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στα παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα:

- στην εκ περιτροπής εργασία, τις απολύσεις, τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου

- στην ελαστικοποίηση και την επισφαλή και "μαύρη" εργασία

- στην επιβολή της τηλεργασίας, στην εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς και την εργοδοτική αυθαιρεσία

- στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων

- στην αστυνομοκρατία, την καταστολή, την επιτήρηση της ζωής μας

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Απαιτούμε:

- ριζική μείωση του χρόνου εργασίας - αυξήσεις στους μισθούς

- μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

- μέτρα στήριξης των εποχιακά εργαζομένων και των εργαζομένων με σύμβαση έργου (μπλοκάκι)

- ειδικές ρυθμίσεις για τις υποχρεώσεις των εργαζομένων και των ανέργων αναφορικά με τα ενοίκια και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

- μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας

- μέτρα στήριξης των ανέργων

- απεγκλωβισμός των προσφύγων / μεταναστών από τα νησιά και τα κέντρα κράτησης. Στέγη, εργασία, περίθαλψη, εκπαίδευση για τους πρόσφυγες / μετανάστες

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους/τις εργαζόμενους/ες και άνεργους/ες, να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την Εργατική Διαδήλωση στις 23 Ιούνη. Ας είναι η ημέρα όπου η εργατική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση θα βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει. Η διαδήλωση στις 23 Ιούνη είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση σύνδεσης των αντιστάσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς και ισχυροποίησης της θέσης όλων μας απέναντι στους εργοδότες και τους κυβερνώντες (όποιοι και να είναι αυτοί κάθε περίοδο), απέναντι συνολικά στον κοινό ταξικό εχθρό. Ένας σταθμός στη μάχη που χρειάζεται να ξεδιπλωθεί και να κλιμακωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης-εργοδοτών. Ο κόσμος της εργασίας μπορεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις να οργανώνει από τα κάτω τους αγώνες του και να αντιστέκεται αποτελεσματικά στις αντεργατικές επιθέσεις.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Δεν ζητάμε πολλά - Τα θέλουμε όλα... για όλους/ες

..........................................................................................................................

Κλαδικά & Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία