Επαναστατική αισιοδοξία και συγκίνηση στην πολύ μαζική εκδήλωση για τα 30 χρόνια ΝΑΡ στην Αθήνα

 

Μέσα σε κλίμα επαναστατικής αισιοδοξίας, συγκίνησης και συντροφικότητας πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική εκδήλωση της Αθήνας για τα 30 χρόνια της δράσης του ΝΑΡ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 6.30 μ.μ. της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου στον κατάμεστο συνεδριακό χώρο «Μολύβι» στην Ιερά Οδό. Γεμάτα όλα τα καθίσματα, όρθιοι και κόσμος στο φουαγιέ και τον εξωτερικό χώρο, πρόσωπα παλιά, γνώριμοι, σύντροφοι και συναγωνιστές, νέοι και νέες. Η αίθουσα στολισμένη με αφίσες, πανό, θεματική έκθεση με αφίσες και φωτογραφίες από την 30χρονη πορεία του ΝΑΡ, γέμισε με αγωνιστές και αγωνίστριες όλων των ηλικιών. Μετά το σύντομο άνοιγμα από το προεδρείο, το οποίο έκανε η Άννα Μπαχτή, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, προβλήθηκε το video-αφιέρωμα διάρκειας 30 λεπτών με τίτλο «Εικόνες μιας διαδρομής». Στο video παρουσιάστηκε μέσα από πλάνα και εικόνες η διαδρομή του ρεύματος αριστερής κριτικής και ρήξης από το 1989 μέχρι τις πρόσφατες πρωτοβουλίες και δράσεις του ΝΑΡ, ενώ περιείχε και κάποια σπάνια πλάνα και συγκινητικά στιγμιότυπα από αγώνες, παρεμβάσεις αλλά και συντρόφους που έφυγαν από τη ζωή.

Ακολούθησε το μέρος των ομιλιών. Στο βήμα λίγο πριν τις 7.30 μ.μ. ανέβηκε ο Δημήτρης Δεσύλλας, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, από τη γενιά των αγωνιστών της ρήξης του 1989 (δείτε εδώ video με την ομιλία του). Ακολούθησε ο Μιχάλης Παπαμακάριος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, που αναφέρθηκε στη διαδρομή και τις επιλογές του ρεύματος τα 30 αυτά χρόνια. Τελευταίος ομιλητής ο Κώστας Τριχιάς, μέλος του Κ.Σ. της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο οποίος αναφέρθηκε στα σημερινά σύνθετα καθήκοντα του ρεύματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης στην πορεία συγκρότησης σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. (όλες οι ομιλίες και video από την εκδήλωση θα αναρτηθούν τις επόμενες μέρες)

Ανάμεσα στις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, η ηθοποιός Φίλια Δελαγραμμάτικα απήγγειλε ποιήματα καταχειροκροτούμενη. Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, Μπέρτολτ Μπρέχτ και Μιχάλη Κατσαρό περιείχαν οι τρεις φάσεις απαγγελιών που παρουσιάστηκαν.

Στους σύντομους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, συναγωνιστές και συναγωνίστριες έδωσαν τη δική τους πινελιά για τα 30 χρόνια του ΝΑΡ. Ο Σείντ Αλντογκάν, εκ μέρους του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας-EMEP, έφερε τους διεθνιστικούς χαιρετισμούς και το αντιπολεμικό μήνυμα της κοινής πάλης των λαών. Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Οικονομάκης, μέλος της συντακτικής επιτροπής των «Τετραδίων Μαρξισμού» αναφέρθηκε στην ανάγκη θεωρητικής αναβάθμισης της προσπάθειας για έναν σύγχρονο επαναστατικό μαρξισμό. Η Αντωνία Βαφειάδου, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σημείωσε την συμβολή του ΝΑΡ στην μετωπική δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και τα βήματα στην υπόθεση του κομμουνιστικού προγράμματος και του φορέα του. Ο Αντώνης Κουρούκλης, ταξικός συνδικαλιστής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), αναφέρθηκε στη συμβολή του ΝΑΡ στους αγώνες των εργαζομένων και την ανάγκη συσπείρωσης του κόσμου της εργασίας σε ταξική κατεύθυνση.

Το κλίμα της εκδήλωσης ήταν γιορτινό, ουσιαστικό και πολιτικό. Πολύ μαζική η συμμετοχή, με τους νέους και τις νέες μπροστά, αλλά και όλες τις γενιές του ρεύματος παρούσες. Με συγκίνηση, αλλά κυρίως με επαναστατική αισιοδοξία. Με αναδρομές, αλλά και με γνώση των δύσκολων και ταυτόχρονα αναγκαίων στόχων παρέμβασης στο σήμερα και το αύριο. Με το βλέμμα στο μέλλον της προσπάθειας για μια αντεπίθεση των επαναστατικών ιδεών και του κομμουνιστικού κινήματος.

Παρόντες στην εκδήλωση και πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων της μαχόμενης αριστεράς, όπως και ταξικοί συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Στα τραπεζάκια έξω από το χώρο της εκδήλωσης υπήρχε η ειδική έκδοση με τίτλο «Σταθμοί μιας διαδρομής» που κινήθηκε πολύ μαζικά, η εφημερίδα ΠΡΙΝ, η Προγραμματική Διακήρυξη, τα «Τετράδια Μαρξισμού» και το περιοδικό της ν.Κ.Α. «Αναιρέσεις», όπως και κουπόνια και κουτί για την Οικονομική Εξόρμηση προς τιμή των 30-χρονων της οργάνωσης.

Από τις οργανώσεις ανακοινώθηκε η παρουσία των: ΟΚΔΕ, Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική και Επαναστατική, όπως και από την Τουρκία το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) και το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας, ενώ το ΣΕΚ έστειλε χαιρετιστήριο (λόγω πανελλαδικής του διαδικασίας).

Η βραδιά έκλεισε με το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης. Στη σκηνή ανέβηκαν οι ΦΡΑΞΙΑ με hip-hop κομμάτια. Αντιφασιστικός, εργατικός και αντισυστημικός στίχος και σύγχρονη μουσική γέμισαν την αίθουσα. Ακολούθησαν οι ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ με τα δικά τους σύγχρονα πολιτικά τραγούδια, ενώ έκλεισαν με ένα αντάρτικο τραγούδι, αφιερωμένο στην επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ που ήταν η 23 Φεβρουαρίου. Η συναυλία τελείωσε με χορό, συνθήματα και τραγούδια, με τις σημαίες του ΝΑΡ ψηλά.

Δείτε εδώ τα πρώτα video από τους χαιρετισμούς και τη μουσική βραδιά από την ιστοσελίδα αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης pandiera.gr που κάλυψε την εκδήλωση και την ευχαριστούμε.

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζει τους εκατοντάδες ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση, και σε όλες τις εκδηλώσεις που έγιναν ή θα γίνουν για τα 30 χρόνια της δράσης του. Ευχαριστεί τους καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα, τους τεχνικούς και όλους όσους συνέβαλλαν στην δημιουργία των video, της ειδικής έκδοσης-λευκώματος, στο στήσιμο των εκδηλώσεων.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια ΝΑΡ παίρνουν τώρα η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και άλλες πόλεις, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συνεχίζουμε!