Επαίσχυντη αντεργατική κυβερνητική τροπολογία για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία

 

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Ενεργώντας σαν τσιράκια και μπράβοι των εφοπλιστών, η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κατέθεσαν στην ολομέλεια της Βουλής τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία καταργείται η Συλλογική Σύμβαση στην ποντοπόρο ναυτιλία (πλοία άνω των 4500 κ.ο.χ.), η οποία θεσμοθετήθηκε το 1944 και ισχύει έως και σήμερα κατοχυρώνοντας τους μισθούς και τα εργασιακά ναυτεργατικά δικαιώματα.

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας αποτελεί πρόκληση την στιγμή που η κερδοφορία των εφοπλιστών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ο πλούτος συσσωρεύεται με πρωτοφανείς ρυθμούς στα χέρια τους. Η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ φτάνει στο απόγειό της, γιατί ενώ επικαλείται σαν πρόσχημα για τον επαίσχυντο αυτό νόμο την "ανεργία των Ελλήνων ναυτεργατών", με τον νόμο οδηγεί στην εξαφάνισή τους από το επάγγελμα καθώς καταργείται κάθε υποχρέωση των εφοπλιστών για πρόσληψή τους!

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έκανε σαφή μέσω της ίδιας τροπολογίας την στόχευσή του να παρέμβει στα εσωτερικά του ν.σ.κ και στις εκλογικές διαδικασίες των ναυτεργατικών σωματείων, στο όνομα δήθεν της γνήσιας συμμετοχής των ναυτεργατών που ασκούν το ναυτικό επάγγελμα. Το πρόσφατο παράδειγμα του νόμου Βρούτση δείχνει τις αντιδραστικές επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα θα δώσει την μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των ναυτεργατών! Για την κατάργηση και αυτού του νόμου στην πράξη!. 

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 2/8/2020