Ελπιδοφόρο μήνυμα αγώνα οι μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις της 6 Μάη

Ελπιδοφόρο μήνυμα αγώνα εξέπεμψαν οι μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 6 Μάη σε πολλές πόλεις της χώρας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Μία από τις μαζικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών έλαβε χώρα στην Αθήνα, την Πέμπτη 6 Μάη, ημέρα απεργίας για την εργατική Πρωτομαγιά.

Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν και πάλι στον δρόμο δίνοντας δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση ότι η μάχη που θα δοθεί ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα είναι σκληρή. Τα κυβερνητικά σχέδια ξεχειλώματος του 8ωρου, της εργοδοτικής ασυδοσίας και των ελαστικών μορφών εργασίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τον κόσμο της δουλειάς.

Αθήνα - Προπύλαια

Στα Προπύλαια, στην ταξική συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων καλούσε και συμμετείχε μεταξύ άλλων το ΝΑΡ, η ν.Κ.Α., η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η «Πρωτοβουλία Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα». Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 π.μ. με εργατικά και επαναστατικά τραγούδια από όλο τον κόσμο και ομιλίες από εκπροσώπους εργατικών σωματείων. Μίλησαν η Νότα Βασιλοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΓΑ (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο Κώστας Τουλγαρίδης από το Σύλλογο Π.Ε. Κ. Σωτηρίου, η Μαργαρίτα Κουτσανέλου, γραμματέας του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΓΟ-Δήμητρα, ο Κώστας Αβραμίδης από το Σύλλογο Εργαζομένων στο ΤΕΕ, ενώ διαβάστηκε η κοινή ανακοίνωση κάλεσμα της Απεργιακής Συγκέντρωσης στα Προπύλαια από τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία: Σύλλογος Υπαλλήλων – Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.- Καταστήματα Public, Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Πλαίσιο, Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδας. Τέλος, χαιρέτησε η κίνηση «Ταξική Πορεία».

Η διαδήλωση ξεκίνησε λίγο πριν τις 12.00 μ. από τα Προπύλαια και μέσω της οδού Σταδίου πήγε στο Σύνταγμα. Στην κεφαλή το κοινό πανό των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, ενώ ακολουθούσαν πολλά πανό και μπλοκ πρωτοβάθμιων σωματείων. Πιο πίσω οι εργατικές κινήσεις-συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι και κινήσεις από γειτονιές.

Μετά τα μπλοκ των μαζικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων του κινήματος ακολουθούσαν τα μαζικά μπλοκ των πολιτικών οργανώσεων της ανατρεπτικής αριστεράς. Παρόν και πρώτο το μεγάλο πανό της "Πρωτοβουλίας Διαλόγου για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα", ακολουθούσαν τα μαζικά και μαχητικά μπλοκ του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α. Αμέσως μετά πολλές οργανώσεις (ΟΚΔΕ Σπ., ΕΕΚ-ΟΕΝ, ΚΚΕ (μ-λ), Ταξική πορεία, Ξεκίνημα, Δίκτυο, Αναμέτρηση-Συνάντηση, κόμματα και συλλογικότητες πολιτικών προσφύγων και μεταναστών, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κ.α.)

Στην Αθήνα είχε επίσης προηγηθεί στις 10.00 μαζική συγκέντρωση χιλιάδων εργαζομένων και νέων των ΚΚΕ/ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ενώ να «αναβαπτιστεί» στο κίνημα αξιοποιώντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού – συντεχνιακού συνδικαλισμού επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Α. Τσίπρα και πολυμελή αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του στη συγκέντρωση στην Πλ. Κλαυθμώνος (συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ).

Θεσσαλονίκη

Στην Θεσσαλονίκη, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις 10.30 το πρωί στην Καμάρα, όπου καλούσαν εργατικά σχήματα βάσης, αριστερές οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, νΚΑ, κ.α.) και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Στην πορεία που ακολούθησε ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ που σχημάτισαν τα σωματεία και εργατικά σχήματα βάσης (Εκπαιδευτικοί, Βιβλίου-Χάρτου, ΒΙΟΜΕ, Σερβιτόρων-Μαγείρων, Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών, Ταξικής Κίνησης Εργατικής Χειραφέτησης, κ.α.) μαζί με φοιτητικούς συλλόγους κατειλημμένων σχολών, καθώς και των αριστερών οργανώσεων (ΝΑΡ, ΚΚΕ(μ-λ), Ξεκίνημα, ΜέΡΑ25, Δίκτυο, αναρχικές κινήσεις, Αναμέτρηση/Συνάντηση).

Την ίδια ώρα ξεκίνησε και η μαζική πορεία από το άγαλμα του Βενιζέλου, στο οποίο καλούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η ΕΝΙΘ. Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσαν η ΕΔΟΘ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάτρα

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στη Πάτρα με την συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων. Στην κινητοποίηση καλούσαν σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της πόλης καθώς και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Οι ταξικές δυνάμεις είχαν μαχητική παρουσία με το μπλοκ του ΣΙΕΛ Αχαΐας, των φοιτητικών συλλόγων καθώς και των εργατικών συλλογικοτήτων.

Γιάννενα

Με πολύ κόσμο η πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στα Γιάννενα.

Τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ταξικής Ενότητας έκαναν προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και κατευθύνθηκαν με πορεία στην κεντρική πλατεία, μαζί με μπλοκ άλλων οργανώσεων και σωματείων. Ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στη Λευκάδα και στην Ηγουμενίτσα οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων.

Στη Πρέβεζα, όπου αποδοκιμάστηκε έντονα το μπλοκ που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η «Συνέλευση Συντονισμού Εργαζομένων-Ανέργων» και ο «Ανυπότακτος μαθητής» συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.

Σημαντική ήταν και η συγκέντρωση στα Γρεβενά, με την αγωνιστική παρουσία 150-200 ατόμων. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποτέλεσε η μαζική αποδοκιμασία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που θέλησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Κρήτη

Πάνω από 1.000 άτομα έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ιδιαίτερα μαζικό το μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, των επιτροπών αγώνα κι εργαζομένων με τους συμμετέχοντες να τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και ταυτόχρονα να προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η επιβολή της κατάργησης το 8ωρου δεν θα περάσει.

Mαζική ήταν η συμμετοχή στην συγκέντρωση και την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά και στα Χανιά.

Στη συγκέντρωση καλούσαν πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), σωματεία του ΠΑΜΕ, καθώς και οι οργανώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ) και άλλες συλλογικότητες.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης των Χανίων με αντικυβερνητικά συνθήματα.

Την Τρίτη, το τοπικό Εργατικό Κέντρο Χανίων …τίμησε επετειακά την Πρωτομαγιά με μια εκδήλωση που δεν συμμετείχε ούτε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου καταδεικνύοντας το πόσο χαμηλά έχει πέσει και στην Κρήτη το εκφυλισμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Λέσβος

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Μυτιλήνη, έξω από τα κεντρικά λύκεια της πόλης. Οι περίπου 100 απεργοί, κυρίως νέοι εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας, της παιδείας και του προσφυγικού συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί και μια ώρα αργότερα πραγματοποίησαν πορεία στην προκυμαία της πόλης και στην κεντρική αγορά.

Κάλεσμα για την συγκέντρωση είχαν εκδώσει τις προηγούμενες ημέρες η «Συνέλευση του Συντονισμού Εργαζομένων, ανέργων, Συνδικαλιστών Λέσβου» και άλλες συλλογικότητες.

Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη για ελαστικό 10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Στην ανακοίνωση του Συντονισμού που διαβάστηκε στην συγκέντρωση μεταξύ άλλων τονίζονταν πως είναι ανάγκη να ξεκινήσει «διαρκής αγώνας για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το κατεβάσει το νομοσχέδιο! Κι αν προχωρήσει, όπως είναι σε μεγάλο βαθμό υποχρεωμένη από τις δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο και στον ΣΕΒ και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρξει τέτοια αντίδραση που να οδηγήσει στην ήττα του νομοσχεδίου και στον κλονισμό της κυβέρνησης».

Aντίστοιχες κινητοποιήσεις, ημέρα απεργίας για την εργατική Πρωτομαγιά, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.